Ali Keklik
Köşe Yazarı
Ali Keklik
 

Çuvalladık!

Dün akşam saatlerinde Elazığ’da meydana gelen şehrimizde ve birçok şehirde hissedilen depremde bir kez daha gördük ki; bizler şehir olarak depreme hazır değiliz.   Tekrardan vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.Son zamanlarda şehrimizde böyle büyük oranda deprem hissedilmemişti. Deprem anında bende dahil ne yapacağımızı bilemedik, panik içerisinde sağa sola konuşturup bağırmaktan başka elimizden bir şey gelmedi!   Bazı mahallerimizde apartmanlar boşaltıldı, insanlar müstakil evlere yönlendirildi. Bazı vatandaşlarımız araçlarında sabahladılar. Birtakım söylentiler havada uçuştu, bilgi kirliliğinin önlenebilmesi için resmi ağızdan bir açıklama beklendi ama Valilik kriz masasından ne yazık ki; depremden yaklaşık iki saat sonra açıklama yapıldı.   Bu açıklama rahatlatıcı oldu ama bilgi kirliliğinin önüne geçilemedi. Sonrasında Büyükşehir Belediyesi tarafından ortada gezen dedikodulara yönelik sadece sosyal medya hesaplarından yalanlama yayımlandı. Basın yoluyla bir açıklama tercih edilseydi daha etkili olabilirdi.   Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, vatandaşlara moral verme adına Trabzon Caddesi'nde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. En son İstanbul depreminde olduğu gibi şehrimizde de bazı GMS operatörlerinde sorunlar yaşandı. Ve bu deprem esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Şerefoğlu Mahallesi Muhtarı Ramazan İnce’ye Allah'tan rahmet diliyoruz.   Bilindiği üzere şehrimizde büyük şiddetli deprem 1513’lü yıllarda meydana gelmişti.Bu deprem ise büyük depremin habercisi olabilir.   Depremden kısa bir süre sonra Jeoloji Mühendisler Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay’a depremi sorduk.  Kuruçay depremden ders alınması gerektiğini şehrimiz için bunun bir ikaz olduğunu 7.0 şiddetinde bir deprem beklediklerini ama bunun tarihini bilmediklerini ve vatandaşların depreme her an için hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.   Bugün ise aylar önce Elazığ depreminin meydana geleceği bölgeyi işaret eden Prof. Dr. Naci Görür şehrimiz adına uyarılarda bulundu. Görür açıklamasında “Depremin olduğu yerin güneydoğusu Kahramanmaraş'a, kuzeydoğusu Bingöl'e doğru olan bölgelerde bir hareketlilik olabilir. Bundan sonra o bölgede bir müddet sakinleşir fakat bu depremin olduğu yerin güneydoğusu Kahramanmaraş’a ya da kuzeydoğusu Bingöl’e doğru olan bölgelerde bir hareketlilik olabilir. Ama onunda zamanını söyleyemeyiz. Büyüklüğü ise yine bu civarlarda olur.”ifadelerine yer verdi.   Uzmanlardan yapılan açıklama gerçekten dikkat çekici ve biz daha depreme hazır değiliz. Küçük bir depremde bile bu denli çuvallıyorsak büyük depremler meydana geldiğinde kim bilir neler yaşarız. Bu konuda uzmanların söylemlerini dikkate almakta fayda olduğunu düşünüyorum. Deprem her an olacakmış gibi hazır olup, depreme dayanıksız binalardan kaçınmamız gerekiyor.
Ekleme Tarihi: 25 Ocak 2020 - Cumartesi

Çuvalladık!

Dün akşam saatlerinde Elazığ’da meydana gelen şehrimizde ve birçok şehirde hissedilen depremde bir kez daha gördük ki; bizler şehir olarak depreme hazır değiliz.

 

Tekrardan vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.Son zamanlarda şehrimizde böyle büyük oranda deprem hissedilmemişti. Deprem anında bende dahil ne yapacağımızı bilemedik, panik içerisinde sağa sola konuşturup bağırmaktan başka elimizden bir şey gelmedi!

 

Bazı mahallerimizde apartmanlar boşaltıldı, insanlar müstakil evlere yönlendirildi. Bazı vatandaşlarımız araçlarında sabahladılar. Birtakım söylentiler havada uçuştu, bilgi kirliliğinin önlenebilmesi için resmi ağızdan bir açıklama beklendi ama Valilik kriz masasından ne yazık ki; depremden yaklaşık iki saat sonra açıklama yapıldı.

 

Bu açıklama rahatlatıcı oldu ama bilgi kirliliğinin önüne geçilemedi. Sonrasında Büyükşehir Belediyesi tarafından ortada gezen dedikodulara yönelik sadece sosyal medya hesaplarından yalanlama yayımlandı. Basın yoluyla bir açıklama tercih edilseydi daha etkili olabilirdi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, vatandaşlara moral verme adına Trabzon Caddesi'nde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. En son İstanbul depreminde olduğu gibi şehrimizde de bazı GMS operatörlerinde sorunlar yaşandı. Ve bu deprem esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Şerefoğlu Mahallesi Muhtarı Ramazan İnce’ye Allah'tan rahmet diliyoruz.

 

Bilindiği üzere şehrimizde büyük şiddetli deprem 1513’lü yıllarda meydana gelmişti.Bu deprem ise büyük depremin habercisi olabilir.

 

Depremden kısa bir süre sonra Jeoloji Mühendisler Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mehmet Kuruçay’a depremi sorduk.  Kuruçay depremden ders alınması gerektiğini şehrimiz için bunun bir ikaz olduğunu 7.0 şiddetinde bir deprem beklediklerini ama bunun tarihini bilmediklerini ve vatandaşların depreme her an için hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

 

Bugün ise aylar önce Elazığ depreminin meydana geleceği bölgeyi işaret eden Prof. Dr. Naci Görür şehrimiz adına uyarılarda bulundu. Görür açıklamasında “Depremin olduğu yerin güneydoğusu Kahramanmaraş'a, kuzeydoğusu Bingöl'e doğru olan bölgelerde bir hareketlilik olabilir. Bundan sonra o bölgede bir müddet sakinleşir fakat bu depremin olduğu yerin güneydoğusu Kahramanmaraş’a ya da kuzeydoğusu Bingöl’e doğru olan bölgelerde bir hareketlilik olabilir. Ama onunda zamanını söyleyemeyiz. Büyüklüğü ise yine bu civarlarda olur.”ifadelerine yer verdi.

 

Uzmanlardan yapılan açıklama gerçekten dikkat çekici ve biz daha depreme hazır değiliz. Küçük bir depremde bile bu denli çuvallıyorsak büyük depremler meydana geldiğinde kim bilir neler yaşarız. Bu konuda uzmanların söylemlerini dikkate almakta fayda olduğunu düşünüyorum. Deprem her an olacakmış gibi hazır olup, depreme dayanıksız binalardan kaçınmamız gerekiyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

14
Mayıs
23
Ağustos
29
Temmuz
24
Ocak
05
Ocak
01
Nisan
21
Mart
20
Ekim
17
Kasım
24
Haziran
02
Mayıs
26
Mart
25
Ocak
03
Aralık
24
Ekim
25
Temmuz
14
Temmuz
03
Temmuz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.