Zatürre’den Korunma Yolları Nelerdir?

SAĞLIK 17.01.2023 - 17:22, Güncelleme: 17.01.2023 - 17:22
 

Zatürre’den Korunma Yolları Nelerdir?

Türkmen, “Bakteri, virüs ya da mantarlar zatürreye yol açabilir. 65 yaş üzeri yetişkinlerde ciddi sonuçlara yol açabilir."dedi

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Merve Türkmen, zatürreden (pnömokok) korunmada en doğru seçeneğin aşı olduğunu söyledi.  Zatürre hastalığının akciğerlerin enfeksiyonu sonucu ateş, öksürük, balgam, nefes almada güçlük gibi şikâyetlerin görüldüğü bir hastalık olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, “Bakteri, virüs ya da mantarlar zatürreye yol açabilir. Tedavi edilmezse özellikle 65 yaş üzeri yetişkinlerde ve bağışıklığı baskılanmış olan kişilerde ciddi sonuçlara yol açabilir, hatta ölümcül olabilir” uyarısını yaptı. Kimler Zatürre İçin Risk Altındadır? En büyük risk grubunun 65 yaş üstü erişkinlerolduğunu anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, şu bilgileri paylaştı: “Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflayan ya da baskılanan kişiler, kemoterapi alan hastalar da zatürre açısından riskli grubu oluşturur. Kalp-damar hastalıkları, bazı kronik böbrek, karaciğer, akciğer rahatsızlıkları ve diyabeti olan kişilerde zatürre daha kolay gelişebilir.” Korunma Yolları Nelerdir? Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, birçok bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi el hijyenine dikkat edilmesininzatürreden korunmada da önemli olduğunu anımsatarak şöyle konuştu: “Sigaradan uzak durmak, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli uyku, vitamin ve mineral eksikliklerinin doktor kontrolünde giderilmesi de zatürreye karşı alınabilecek önlemler arasındadır.”  
Türkmen, “Bakteri, virüs ya da mantarlar zatürreye yol açabilir. 65 yaş üzeri yetişkinlerde ciddi sonuçlara yol açabilir."dedi

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Merve Türkmen, zatürreden (pnömokok) korunmada en doğru seçeneğin aşı olduğunu söyledi. 

Zatürre hastalığının akciğerlerin enfeksiyonu sonucu ateş, öksürük, balgam, nefes almada güçlük gibi şikâyetlerin görüldüğü bir hastalık olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, “Bakteri, virüs ya da mantarlar zatürreye yol açabilir. Tedavi edilmezse özellikle 65 yaş üzeri yetişkinlerde ve bağışıklığı baskılanmış olan kişilerde ciddi sonuçlara yol açabilir, hatta ölümcül olabilir” uyarısını yaptı.

Kimler Zatürre İçin Risk Altındadır?

En büyük risk grubunun 65 yaş üstü erişkinlerolduğunu anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, şu bilgileri paylaştı:

“Çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi zayıflayan ya da baskılanan kişiler, kemoterapi alan hastalar da zatürre açısından riskli grubu oluşturur. Kalp-damar hastalıkları, bazı kronik böbrek, karaciğer, akciğer rahatsızlıkları ve diyabeti olan kişilerde zatürre daha kolay gelişebilir.”

Korunma Yolları Nelerdir?

Dr. Öğr. Üyesi Türkmen, birçok bulaşıcı hastalıkta olduğu gibi el hijyenine dikkat edilmesininzatürreden korunmada da önemli olduğunu anımsatarak şöyle konuştu:

“Sigaradan uzak durmak, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli uyku, vitamin ve mineral eksikliklerinin doktor kontrolünde giderilmesi de zatürreye karşı alınabilecek önlemler arasındadır.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.