YKS’ye 1 Ay Kala Yapılması Gereken Çalışmalar
YKS’ye 1 Ay Kala Yapılması Gereken Çalışmalar
Kipaş Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Metehan Hiçyılmaz, 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanan adayların başarılı olabilmeleri adına önerilerde bulundu.
Kipaş Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Metehan Hiçyılmaz, 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde yapılacak olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanan adayların başarılı olabilmeleri adına önerilerde bulundu.
Kipaş Fen ve Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Metehan Hiçyılmaz; “Tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 pandemisi sebebiyle alınan tedbirler çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) iki defa tarih değişikliği yaşamak zorunda kaldı. Bu süreçten en çok öğrenciler etkilendi. Sınavın son zamanlarında yapılan psikolojik hazırlık en az akademik hazırlık kadar önemlidir. Son bir ay, adayların uzun ve onlara hiç bitmeyecekmiş gibi gelen sınava hazırlık sürecinin sonuna yaklaştıklarını fark ettikleri dönemdir” dedi.
Hiçyılmaz, adayların bu aşamada daha yapıcı ve kendilerini destekleyici bir düşünce biçimi benimseyerek geçmiş aylarda yapamadıklarına değil kalan sürede yapabileceklerine odaklanmalarının önemli olduğunu belirterek aşağıdaki tavsiyelerde bulundu.
“1-Genel konu tekrarı yapın:Burada konu tekrarından kastımız 10-15 dakika hızlıca tekrar yapıp bolca soru çözmenizdir. Tekrar yaparken şunu göz önünde bulundurun; deneme sınavlarında eksik yaptığınız konuları belirleyin ve bu konuları hızlı bir şekilde öğrenin.
2-Deneme Sınavları çözün: ÖSYM’nin kendine özgü bazı soru kalıpları var ve bunları bazen birkaç sayı değiştirerek tekrar sorabiliyor. Her yıl orijinal birkaç soru çıksada geçmiş yılların sınav sorularını çözerek bu soru kalıplarına aşina olmaya çalışın.Deneme sonuçlarınız bazen iyi bazen kötü olabilir. Karamsarlığa kapılmayın yanlış yaptığınız her sorunun çözümünü mutlaka öğrenin ve en önemlisi deneme sınavlarını eksiklerinizi fark etmek için bir fırsat olarak görün.
3-Zamanınızı sınav saatlerine uyarlayın: Deneme sınavı çözerken gerçek sınav sürelerini baz alın. Sınavda uymanız gereken kurallara göre deneme sınavınızı yapın. Deneme sınavı çözerken mutlaka maske kullanalım.
4-Kendinize güvenin, sınavdan korkmayın: Soruların zorluk dereceleri bir birinden farklıdır; yüzde onu çok kolay, yüzde yirmisi kolay, yüzde kırkı normal, yüzde yirmisi zor ve yüzde onu çok zor şeklindedir. Normal artı kolay artı çok kolay olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların yüzde yetmişini başarmanız demektir.
5-Uyku ve beslenme düzeninizi ayarlayın: Sınav saatinin herkes için aynı olduğunu unutmamalısınız. O nedenle çalışmalara sabah erken bir saatte başlamanı ve onun öncesinde gereken uykuyuda almanızı öneriyoruz. Kahvaltı günün en önemli öğünü mutlaka her gün düzenli bir şekilde kahvaltınızı yapın ve ondan sonra çalışmalarınıza başlayın.
6-Olumsuz düşüncelerden kurtulun: Başlangıçtada söylediğimiz gibi psikolojik hazırlık en az akademik hazırlık kadar önemlidir. Kendinizi, süreç içerisinde yaptıklarınızı ve öğrenmelerinizi değersizleştirmeyin. Çalışmama rağmen başarısız olurum kazanamam şeklinde olumsuz düşünce geliştirmeyin. Ben yapmam gerekenleri yaptım başarılı olacağım kazanacağım şeklinde olumlu düşünce geliştirin. Bunu sınav esnasında da yapın. Sınavın başlarında kaygı düzeyimiz yüksek olduğu için bilgileri hatırlamakta zorlanabiliriz. Bu esnada kendinizi olumsuzlaştırırsanız sınav sizin için çok zor geçebilir. Ama zorlandığınızı düşündüğünüz an kitapçığınızı kapatın, derin derin nefes alıp verin, bir yudum su için ve olumsuz düşünceden kurtulun girdiğiniz sınavın bir sıralama sınavı olduğunu unutmayın ve en iyi olduğunuz testten sınava tekrardan başlayın.”
Hiçyılmaz, tavsiyelerinin ardından, “Başta KİPAŞ Eğitim Kurumları öğrencileri olmak üzere YKS sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.