Yeni Askerlik Sistemiyle İlgili Bilinmeyenler!

18.09.2019 - 16:32, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Yeni Askerlik Sistemiyle İlgili Bilinmeyenler!

Askerlik sistemi tümüyle değişirken binlerce genç yeni sistemin detaylarını merak eder oldu. İşte yeni askerlik sistemiyle ilgili tüm merak edilenler.

Asker Alma Kanunu ile askerlik sistemi tümüyle değişti. 6 aylık askerlik süresini uzatanlara asgari ücretten az olmamak üzere harçlık ödenirken, askerlik yapanlara Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yapacağı konutlarda öncelik tanınacak. Askerliğini uzatanların asgari ücret üzerinden yapacakları borçlanma primleri Milli Savunma Bakanlığı'nca karşılanacak.    Askerliğini öğretmen olarak yapanlar bir yıl asteğmen maaşı alacak. Yeni sisteme göre; bedelli askerlik yapacak kişi sayısı her yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı dikkate alınarak ilan edilecek.   Bedelli yapmak isteyen kişi sayısı, yıllık kontenjandan fazla olursa, yararlanacak kişiler kurayla belirlenecek. İstekli sayısı kontenjandan az olursa kura çekimi yapılmadan talep eden herkes bedelli askerlik yapabilecek.  Kanunla üniversite mezunu asker adaylarının da durumu belirlendi. Dört yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlardan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin belirleyeceği sayıda kişi askerliğini yedek subay olarak yapabilecek. İki veya üç yıllık üniversitelerden mezun olanlar ise yedek astsubay olabilecek. Yedek subay olamayan 4 yıl ve daha uzun süreli üniversite mezunlarından isteyenler yedek astsubay olarak görevlendirilebilecek. Öğretmene Tanınan Hak Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyaç göstermesi ve Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun görmesi halinde, yedek subay aday adayı olarak silah altına alınanlar temel askerlik eğitiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek. Öğretmen olarak ayrılan yükümlülere, asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığı'nca ödenecek. Bu da 5 bin 100 lira civarında. Doktorların Askerliği Silah altına alınacak tabipler, temel askerlik eğitimini takiben devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmek üzere Sağlık Bakanlığı emrine verilecek. Her türlü özlük işleri Sağlık Bakanlığı'nca yürütülecek.
Askerlik sistemi tümüyle değişirken binlerce genç yeni sistemin detaylarını merak eder oldu. İşte yeni askerlik sistemiyle ilgili tüm merak edilenler.

Asker Alma Kanunu ile askerlik sistemi tümüyle değişti. 6 aylık askerlik süresini uzatanlara asgari ücretten az olmamak üzere harçlık ödenirken, askerlik yapanlara Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yapacağı konutlarda öncelik tanınacak. Askerliğini uzatanların asgari ücret üzerinden yapacakları borçlanma primleri Milli Savunma Bakanlığı'nca karşılanacak. 

 

Askerliğini öğretmen olarak yapanlar bir yıl asteğmen maaşı alacak. Yeni sisteme göre; bedelli askerlik yapacak kişi sayısı her yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı dikkate alınarak ilan edilecek.

 

Bedelli yapmak isteyen kişi sayısı, yıllık kontenjandan fazla olursa, yararlanacak kişiler kurayla belirlenecek. İstekli sayısı kontenjandan az olursa kura çekimi yapılmadan talep eden herkes bedelli askerlik yapabilecek. 


Kanunla üniversite mezunu asker adaylarının da durumu belirlendi. Dört yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlardan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin belirleyeceği sayıda kişi askerliğini yedek subay olarak yapabilecek. İki veya üç yıllık üniversitelerden mezun olanlar ise yedek astsubay olabilecek. Yedek subay olamayan 4 yıl ve daha uzun süreli üniversite mezunlarından isteyenler yedek astsubay olarak görevlendirilebilecek.


Öğretmene Tanınan Hak


Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyaç göstermesi ve Milli Savunma Bakanlığı'nın uygun görmesi halinde, yedek subay aday adayı olarak silah altına alınanlar temel askerlik eğitiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek. Öğretmen olarak ayrılan yükümlülere, asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığı'nca ödenecek. Bu da 5 bin 100 lira civarında.


Doktorların Askerliği


Silah altına alınacak tabipler, temel askerlik eğitimini takiben devlet hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmek üzere Sağlık Bakanlığı emrine verilecek. Her türlü özlük işleri Sağlık Bakanlığı'nca yürütülecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.