Hatice Güzel
Köşe Yazarı
Hatice Güzel
 

O Tesbih’in Hakkını Ver, Adam Ol!

Gelenek ve göreneklerimize bağlı kaldığımız paylaşma ve insani duygularımızın ağır bastığı, birlik ve beraberlik içerisinde bulunduğumuz bizi biz yapan güzel bir bayramı geride bırakmış bulunuyoruz.   Kurban Bayramı'nda istenmeyen kazalar ve olaylarda yaşanmadı değil. Bayram tatili esnasında yapılan kazalarda birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Elbette ki bu kazalar sadece hayatını kaybeden insanların hataları nedeniyle değil. Bilinçsizce trafikte hava atmaya çalışan, kendini ön plana çıkarmayı marifet sayarak makas atan, birbirine üstünlük sağlamak maksadıyla yarışlar yapan, kendini bilmez, bencil ukala bir o kadarda saygısız, insanlık duygularını kaybetmiş kişilerin hatalarının bedelini masum insanlar hayatlarıyla ödüyorlar.   Bende sizlere başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Bayramın birinci günü akşama doğru memlekete gitmek için yola çıktık. Arabayı kız kardeşim kullanıyor, her şey seyrinde ilerlerken kılavuzlu köprüsü civarında bir otomobil kasıtlı olarak gelip bizim otomobilin önünde ilerlemeye başladı. İlerlemeye başladı ancak bizi de taciz edip sıkıştırıyor. Şoför ne basıp gidiyor nede yol veriyor. Kardeşim ise arabayı geçeceği zaman adam yolun ortasında makas atıyor. Erkekliğin nişanesi olarak gördüğümüz tesbihi de bileğine takmış; Bir kadına karşı yapılmayacak saygısızlığın daniskasını yapıyor. Ya o tesbihin hakkını ver adam ol ya da o tesbihi adamım diye eline alma.   Erkek egemen bir sistemde kadınların trafiğe çıkması erkekler tarafından kendilerine karşı bir tehdit olarak algılanıyor. Bir kadın olarak hayatımızın her alanında cinsiyetçilik ön plana çıkmış ve bunun mağduriyetini sürekli yaşamışızdır. Otomobil kullanmak, askeri görevlerde bulunmak pilot olmak vs gibi görev ve işlerin kültürel olarak erkeğe ait olduğu düşünülmektedir. Çocuk doğurmak ev işleri yapmak vs ise kültürel olarak kadına ait olduğu düşünülmektedir. Bu tabuları kırmamız ve toplum olarak düşünce yapımızı değiştirmemiz gerekmektedir.    Kadına ait veya erkeğe ait diye bir şey olmamalıdır. Yüzyıllar önce de kadın devlet yönetmiş, at binmiş, toylar kurmuştur. Bu günümüzde de devam etmekte olup ileriki zamanlarda da devam edecektir. Yeri geldiğinde kadın devlette yönetecek arabada kullanacak elbette çocuğunu doğurup bakacaktır da. Her ne olursa olsun ön yargılı olmamalı insanların hayatlarıyla oynanmamalı ve canlar bu kadar ucuz olmamalıdır.
Ekleme Tarihi: 20 Ağustos 2019 - Salı

O Tesbih’in Hakkını Ver, Adam Ol!

Gelenek ve göreneklerimize bağlı kaldığımız paylaşma ve insani duygularımızın ağır bastığı, birlik ve beraberlik içerisinde bulunduğumuz bizi biz yapan güzel bir bayramı geride bırakmış bulunuyoruz.

 

Kurban Bayramı'nda istenmeyen kazalar ve olaylarda yaşanmadı değil. Bayram tatili esnasında yapılan kazalarda birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Elbette ki bu kazalar sadece hayatını kaybeden insanların hataları nedeniyle değil. Bilinçsizce trafikte hava atmaya çalışan, kendini ön plana çıkarmayı marifet sayarak makas atan, birbirine üstünlük sağlamak maksadıyla yarışlar yapan, kendini bilmez, bencil ukala bir o kadarda saygısız, insanlık duygularını kaybetmiş kişilerin hatalarının bedelini masum insanlar hayatlarıyla ödüyorlar.

 

Bende sizlere başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Bayramın birinci günü akşama doğru memlekete gitmek için yola çıktık. Arabayı kız kardeşim kullanıyor, her şey seyrinde ilerlerken kılavuzlu köprüsü civarında bir otomobil kasıtlı olarak gelip bizim otomobilin önünde ilerlemeye başladı. İlerlemeye başladı ancak bizi de taciz edip sıkıştırıyor. Şoför ne basıp gidiyor nede yol veriyor. Kardeşim ise arabayı geçeceği zaman adam yolun ortasında makas atıyor. Erkekliğin nişanesi olarak gördüğümüz tesbihi de bileğine takmış; Bir kadına karşı yapılmayacak saygısızlığın daniskasını yapıyor. Ya o tesbihin hakkını ver adam ol ya da o tesbihi adamım diye eline alma.

 

Erkek egemen bir sistemde kadınların trafiğe çıkması erkekler tarafından kendilerine karşı bir tehdit olarak algılanıyor. Bir kadın olarak hayatımızın her alanında cinsiyetçilik ön plana çıkmış ve bunun mağduriyetini sürekli yaşamışızdır. Otomobil kullanmak, askeri görevlerde bulunmak pilot olmak vs gibi görev ve işlerin kültürel olarak erkeğe ait olduğu düşünülmektedir. Çocuk doğurmak ev işleri yapmak vs ise kültürel olarak kadına ait olduğu düşünülmektedir. Bu tabuları kırmamız ve toplum olarak düşünce yapımızı değiştirmemiz gerekmektedir.

 

 Kadına ait veya erkeğe ait diye bir şey olmamalıdır. Yüzyıllar önce de kadın devlet yönetmiş, at binmiş, toylar kurmuştur. Bu günümüzde de devam etmekte olup ileriki zamanlarda da devam edecektir. Yeri geldiğinde kadın devlette yönetecek arabada kullanacak elbette çocuğunu doğurup bakacaktır da. Her ne olursa olsun ön yargılı olmamalı insanların hayatlarıyla oynanmamalı ve canlar bu kadar ucuz olmamalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.