Hatice Güzel
Köşe Yazarı
Hatice Güzel
 

Doğu Türkistan ve Çin zulmü!

Doğu Türkistan; Büyük Türkistan’ın bir parçası olup  Çin ile sınırdaş, tarihten günümüze kadar Çin in baskı ve zulmüne maruz kalmış Uygur Türkleridir.   İlk Türk devleti olan Asya Hunları, Göktürkler ( I. ve ll. Göktürkler) Uygurlar gibi birçok Türk devleti orta Asya'da varlıklarını göstermişlerdir. Uygurlar Göktürk devletleri zamanında Göktürklerin idaresi altında yaşayan boylardan biridir. I.Göktürk hakimiyetinin zayıflamaya başladığı tarihlerde, Uygurlar ve diğer boylar Çin in sinsi politikalarıyla Göktürk devletine karşı isyan ederler. Bu isyanlar ve Türklerin birbirleriyle girdiği mücadele her zaman Çin’in işine gelmiştir.   Tarihteki Türk devletleri her daim kendi içindeki boyların ayaklanmaları ve isyanlarıyla yıkılmıştır. Her yıkılan Türk Devleti'nin ardından yenileri kurulsa da Çin'in pis oyunlarına alet olan Türk boylarının; Kendini öne çıkarmak istemesi, hâkimiyeti kendi eline alabilmek uğruna, Asya Hun devletinden başlayarak l. Göktürk devleti, ll. Göktürk devleti, Uygurlar... Gibi çok sayıda Türk devletleri kurulmuş ve kendi içlerinden de yıkılmıştır.   Uygur Devleti zamanında "Çin vergiye " bağlansa da Çin in oyunlarıyla "Kırgızlar ayaklanarak" Uygur hakimiyetine son vermişlerdir. Hakimiyetini kaybeden Uygurlar yurtları "Ötüken’den " bir kısmı Kansu bölgesine bir kısmı da Turfan’a (Doğu Türkistan’a) göç ederek bu bölgeye yerleşmişlerdir. Burada Manihaizm ve Budizm dinlerinden etkilenerek bu dinlere inanmışlardır. Daha sonraları ilk Müslüman Türk devleti Karahanlıların etkisiyle Müslüman olmuşlardır.   Çin tarafından iki kez işgal edilen Doğu Türkistan Uygurları sosyal siyasi ve iktisadi açıdan baskı altına alınmış ve gelişmeleri engellenmiştir.   Doğu Türkistan'da yaşanan katliam infaz ve işkenceler, Uygur dilinin yasaklanması, ibadetlerin engellenmesi zulüm ve baskılar artarak devam etmektedir.     İnsan haklarından, azınlıkların korunmasından,  soykırımdan bahseden Avrupalı devletler ve yandaşları; Söz konusu Müslüman Türkler olunca nedense dilleri boğazlarına kaçıyor. İslerine geldiğinde veya kendi yandaşlarının bir yerlerine taş değdiğinde âdetâ Dünyayı ayağa kaldırırlar. Haktan hukuktan Adaletten bahsederler lâkin işlerine gelirse uygularlar işlerine gelmezse bin taklayı birden atarlar. Medeniyetten insanlıktan bahsederler ancak kendilerine ne medeniyet uğramıştır nede insanlık. Bütün temennimiz insanlık namına soydaşlarımızın Tarihten günümüze kadar maruz kaldığı zulüm, baskı, işkence ve sindirme politikalarına son verilmesidir.
Ekleme Tarihi: 26 Aralık 2019 - Perşembe

Doğu Türkistan ve Çin zulmü!

Doğu Türkistan; Büyük Türkistan’ın bir parçası olup  Çin ile sınırdaş, tarihten günümüze kadar Çin in baskı ve zulmüne maruz kalmış Uygur Türkleridir.

 

İlk Türk devleti olan Asya Hunları, Göktürkler ( I. ve ll. Göktürkler) Uygurlar gibi birçok Türk devleti orta Asya'da varlıklarını göstermişlerdir. Uygurlar Göktürk devletleri zamanında Göktürklerin idaresi altında yaşayan boylardan biridir. I.Göktürk hakimiyetinin zayıflamaya başladığı tarihlerde, Uygurlar ve diğer boylar Çin in sinsi politikalarıyla Göktürk devletine karşı isyan ederler. Bu isyanlar ve Türklerin birbirleriyle girdiği mücadele her zaman Çin’in işine gelmiştir.

 

Tarihteki Türk devletleri her daim kendi içindeki boyların ayaklanmaları ve isyanlarıyla yıkılmıştır. Her yıkılan Türk Devleti'nin ardından yenileri kurulsa da Çin'in pis oyunlarına alet olan Türk boylarının; Kendini öne çıkarmak istemesi, hâkimiyeti kendi eline alabilmek uğruna, Asya Hun devletinden başlayarak l. Göktürk devleti, ll. Göktürk devleti, Uygurlar... Gibi çok sayıda Türk devletleri kurulmuş ve kendi içlerinden de yıkılmıştır.

 

Uygur Devleti zamanında "Çin vergiye " bağlansa da Çin in oyunlarıyla "Kırgızlar ayaklanarak" Uygur hakimiyetine son vermişlerdir. Hakimiyetini kaybeden Uygurlar yurtları "Ötüken’den " bir kısmı Kansu bölgesine bir kısmı da Turfan’a (Doğu Türkistan’a) göç ederek bu bölgeye yerleşmişlerdir. Burada Manihaizm ve Budizm dinlerinden etkilenerek bu dinlere inanmışlardır. Daha sonraları ilk Müslüman Türk devleti Karahanlıların etkisiyle Müslüman olmuşlardır.

 

Çin tarafından iki kez işgal edilen Doğu Türkistan Uygurları sosyal siyasi ve iktisadi açıdan baskı altına alınmış ve gelişmeleri engellenmiştir.

 

Doğu Türkistan'da yaşanan katliam infaz ve işkenceler, Uygur dilinin yasaklanması, ibadetlerin engellenmesi zulüm ve baskılar artarak devam etmektedir.

 

  İnsan haklarından, azınlıkların korunmasından,  soykırımdan bahseden Avrupalı devletler ve yandaşları; Söz konusu Müslüman Türkler olunca nedense dilleri boğazlarına kaçıyor. İslerine geldiğinde veya kendi yandaşlarının bir yerlerine taş değdiğinde âdetâ Dünyayı ayağa kaldırırlar. Haktan hukuktan Adaletten bahsederler lâkin işlerine gelirse uygularlar işlerine gelmezse bin taklayı birden atarlar. Medeniyetten insanlıktan bahsederler ancak kendilerine ne medeniyet uğramıştır nede insanlık. Bütün temennimiz insanlık namına soydaşlarımızın Tarihten günümüze kadar maruz kaldığı zulüm, baskı, işkence ve sindirme politikalarına son verilmesidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.