Hatice Güzel
Köşe Yazarı
Hatice Güzel
 

8 Mart!

Ezilmişliğin, sömürülmenin, cefanın, ikinci sınıf insan olmanın,  çalışan ve ev hanımlarının sindirilmesinin, şiddetin, kadın cinayetlerinin, çocuk yaşta evlendirilmenin, emeğinin karşılığını görememenin adıdır; 8 MART.    Sivil toplum örgütleri abartılı olarak kendi amaçları doğrultusunda kutlasalar da, günümüzde kadının değer ve önemi göz ardı edilmektedir. Kadın; Evladını dünyaya getiren bir ANNE, yuvasında çocuklarının ve eşinin hizmetini eksik etmeyen bir EŞ, babayı çok seven bir EVLAT tır...    " Dünya Kadınlar Günü"  nedeniyle kadın girişimciler, popülaritesi yüksek kadınlarımız gündem oluştursa da; Kendi çabalarıyla hayat mücadelesi veren çok sayıda ev hanımlarımızda mevcuttur. Ege Bölgesinden Ümmüye Koçak (Ümmüye Teyze) ve Andırın Yeşilovadan Zahide Eskici bu kadınlarımızdandır. Zahide Eskici yazdığı şiirler ve kitaplarıyla adetâ hayat mücadelesi vermektedir...     Yeni Dünya Kıtası Amerika’da " 8 Mart 1857 yılında " bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin," ağır çalışma koşullarını " protesto etmek amacıyla yaptıkları grevde ;  " polislerin işçilere saldırarak onları fabrikaya kilitlemelerinin ardından yangın " çıkmıştır. Çıkan yangında polis barikatlarını aşamayan işçiler yanarak can vermişlerdir.  Hayatını kaybeden işçilerin daha sonraki yıllarda "anılması" üzerine " Kadınlar Günü" ortaya çıkmıştır.      "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılması ise " 1910 yılında Danimarka'da  2. Sosyalist Enternasyonel Kadınlar toplantısında Alman Clara Zetkin" in önerisi ve isteği üzerine" Dünya Kadınlar Günü " olarak kabul edilmiştir.     İlk zamanlarda belirli bir tarihi olmayan, her baharda yangında hayatını kaybeden kadın işçileri anmak maksadıyla " Sosyalist düşünceye " sahip ülkelerde (Sovyetler Birliği, Avusturya, Danimarka, Almanya, İsviçre) kutlanmıştır. Sovyetler Birliğinin kurucusu "Bolşevik devriminin lideri Lenin" in önerisiyle "1921 yılında Moskova'da 3. Uluslararası kadınlar Konferansında" ise TARİH i belirlenmiş ve her yıl "8 MART" ta "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.        Amerika’nın 1960 yılından itibaren etkin olarak kutlamaya başlaması ile de " Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart'ı "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanmasını onaylanmış.           Türkiye'de ilk olarak "1921 yılında Ankara’da Emekci Kadınlar Günü" olarak kutlanmasına rağmen sonraki yıllarda kutlanmamıştır. "1975 Birleşmiş Milletler in Kadınlar On Yılından" etkilenen Türkiye bu tarihten itibaren  "Kadınlar Günü" nü kutlamaya başlamış tâki 12 Eylül'e kadar. 12 Eylül' den sonra ara verilen kutlamalar 1984 ten itibaren Kadın örgütleri, kurum ve kuruluşları tarafından günümüze kadar, Kadın hakları, Eşitlik ilkesi sloganıyla kutlanmıştır.              Çile hamuru ile yoğrulmuş bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutlar, kadına her daim gereken önem ve değerin verilmesini umut ediyorum.
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2020 - Cumartesi

8 Mart!

Ezilmişliğin, sömürülmenin, cefanın, ikinci sınıf insan olmanın,  çalışan ve ev hanımlarının sindirilmesinin, şiddetin, kadın cinayetlerinin, çocuk yaşta evlendirilmenin, emeğinin karşılığını görememenin adıdır; 8 MART.

 

 Sivil toplum örgütleri abartılı olarak kendi amaçları doğrultusunda kutlasalar da, günümüzde kadının değer ve önemi göz ardı edilmektedir. Kadın; Evladını dünyaya getiren bir ANNE, yuvasında çocuklarının ve eşinin hizmetini eksik etmeyen bir EŞ, babayı çok seven bir EVLAT tır...

 

 " Dünya Kadınlar Günü"  nedeniyle kadın girişimciler, popülaritesi yüksek kadınlarımız gündem oluştursa da; Kendi çabalarıyla hayat mücadelesi veren çok sayıda ev hanımlarımızda mevcuttur. Ege Bölgesinden Ümmüye Koçak (Ümmüye Teyze) ve Andırın Yeşilovadan Zahide Eskici bu kadınlarımızdandır. Zahide Eskici yazdığı şiirler ve kitaplarıyla adetâ hayat mücadelesi vermektedir...

 

  Yeni Dünya Kıtası Amerika’da " 8 Mart 1857 yılında " bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçilerin," ağır çalışma koşullarını " protesto etmek amacıyla yaptıkları grevde ;  " polislerin işçilere saldırarak onları fabrikaya kilitlemelerinin ardından yangın " çıkmıştır. Çıkan yangında polis barikatlarını aşamayan işçiler yanarak can vermişlerdir.  Hayatını kaybeden işçilerin daha sonraki yıllarda "anılması" üzerine " Kadınlar Günü" ortaya çıkmıştır.

 

   "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılması ise " 1910 yılında Danimarka'da  2. Sosyalist Enternasyonel Kadınlar toplantısında Alman Clara Zetkin" in önerisi ve isteği üzerine" Dünya Kadınlar Günü " olarak kabul edilmiştir.

 

  İlk zamanlarda belirli bir tarihi olmayan, her baharda yangında hayatını kaybeden kadın işçileri anmak maksadıyla " Sosyalist düşünceye " sahip ülkelerde (Sovyetler Birliği, Avusturya, Danimarka, Almanya, İsviçre) kutlanmıştır. Sovyetler Birliğinin kurucusu "Bolşevik devriminin lideri Lenin" in önerisiyle "1921 yılında Moskova'da 3. Uluslararası kadınlar Konferansında" ise TARİH i belirlenmiş ve her yıl "8 MART" ta "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

 

     Amerika’nın 1960 yılından itibaren etkin olarak kutlamaya başlaması ile de " Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1977 yılında 8 Mart'ı "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlanmasını onaylanmış.

 

        Türkiye'de ilk olarak "1921 yılında Ankara’da Emekci Kadınlar Günü" olarak kutlanmasına rağmen sonraki yıllarda kutlanmamıştır. "1975 Birleşmiş Milletler in Kadınlar On Yılından" etkilenen Türkiye bu tarihten itibaren  "Kadınlar Günü" nü kutlamaya başlamış tâki 12 Eylül'e kadar. 12 Eylül' den sonra ara verilen kutlamalar 1984 ten itibaren Kadın örgütleri, kurum ve kuruluşları tarafından günümüze kadar, Kadın hakları, Eşitlik ilkesi sloganıyla kutlanmıştır.

 

           Çile hamuru ile yoğrulmuş bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutlar, kadına her daim gereken önem ve değerin verilmesini umut ediyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.