Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

Yürüyüş Ölüm Riskini Azaltıyor

Yürüme her yaş grubundan kişinin özel bir ekipmana, özel bir alana ve pahalı malzemelere gereksinim duymaksızın yapabilecekleri mükemmel bir egzersizdir. Yetişkinlerde düzenli yapılan yürüyüşler halk sağlığını geliştirmeye yönelik önemli bir alışkanlıktır. Halk sağlığını korumaya yönelik hazırlanan kılavuzlar yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta veya 75 dakika şiddetli yoğunlukta fiziksel aktivite yapmalarını önermektedir. Bu öneriler ile kişilerin daha sağlıklı ve uzun bir ömür geçirecekleri düşünülmektedir. Ancak yapılan toplum çalışmalarının sonuçları yetişkinlerin yalnızca yarısının bu öneriyi sağladığını göstermektedir. Yaş ilerledikçe yaşlı nüfusun sadece üçte birinin bu öneriyi sağlayabildiği görülmüştür. Yapılan pek çok çalışmada toplum içinde en sık tercih edilen aktivite olan yürüyüşün kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını göstermiştir. 140.000 katılımcı ile yapılan bir çalışmada yapılan düzenli yürüyüşün yetişkinlerde tüm nedenlere bağlı ölüm riskini önemli derecede azalttığı görülmüştür. Çalışmanın sonunda haftada ortalama 2.5-5 saat yürüyen yetişkinlerin kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini 20, kanserden kaynaklı ölüm riskini 9, solunum yolu hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini ise 35 oranında azaldığı sonucu gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonunda araştırmacılar yetişkinlere önerilen yaşam tarzı değişikliklerinden birisi olan fiziksel aktivitenin toplum tarafından yeterli düzeyde yapıldığı takdirde 2030 yılında 65 yaş üzerindeki kişi sayısının şu anki 65 yaş üzeri nüfusla karşılaştırıldığında iki katına çıkabileceği ve ayrıca grubun kronik hastalıklar açısından çok daha sağlıklı olacağı vurgulanmaktadır.        
Ekleme Tarihi: 06 Aralık 2018 - Perşembe

Yürüyüş Ölüm Riskini Azaltıyor

Yürüme her yaş grubundan kişinin özel bir ekipmana, özel bir alana ve pahalı malzemelere gereksinim duymaksızın yapabilecekleri mükemmel bir egzersizdir. Yetişkinlerde düzenli yapılan yürüyüşler halk sağlığını geliştirmeye yönelik önemli bir alışkanlıktır. Halk sağlığını korumaya yönelik hazırlanan kılavuzlar yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta veya 75 dakika şiddetli yoğunlukta fiziksel aktivite yapmalarını önermektedir. Bu öneriler ile kişilerin daha sağlıklı ve uzun bir ömür geçirecekleri düşünülmektedir.

Ancak yapılan toplum çalışmalarının sonuçları yetişkinlerin yalnızca yarısının bu öneriyi sağladığını göstermektedir. Yaş ilerledikçe yaşlı nüfusun sadece üçte birinin bu öneriyi sağlayabildiği görülmüştür. Yapılan pek çok çalışmada toplum içinde en sık tercih edilen aktivite olan yürüyüşün kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını göstermiştir.

140.000 katılımcı ile yapılan bir çalışmada yapılan düzenli yürüyüşün yetişkinlerde tüm nedenlere bağlı ölüm riskini önemli derecede azalttığı görülmüştür. Çalışmanın sonunda haftada ortalama 2.5-5 saat yürüyen yetişkinlerin kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini 20, kanserden kaynaklı ölüm riskini 9, solunum yolu hastalıklardan kaynaklı ölüm riskini ise 35 oranında azaldığı sonucu gözlemlenmiştir.

Çalışmanın sonunda araştırmacılar yetişkinlere önerilen yaşam tarzı değişikliklerinden birisi olan fiziksel aktivitenin toplum tarafından yeterli düzeyde yapıldığı takdirde 2030 yılında 65 yaş üzerindeki kişi sayısının şu anki 65 yaş üzeri nüfusla karşılaştırıldığında iki katına çıkabileceği ve ayrıca grubun kronik hastalıklar açısından çok daha sağlıklı olacağı vurgulanmaktadır.

 
 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.