Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

Spor Yaparken Toparlanmada Beslenme İpuçları

Antrenman veya maç sonrasında, bir sonraki antrenmana hazırlanmak için vücudun toparlanması gerekmektedir. Germe, masaj, dinlenme gibi toparlanma yöntemleri ile birlikte, beslenme toparlanmada mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konudur. İyi bir toparlanma için beslenmede aşağıda belirtilen konulara özellikle dikkat edilmelidir. 1. Terle kaybedilen sıvı ve elektrolitleri yerine koymak Vücudun egzersiz sırasında kaybettiği sıvı ve başta sodyum olmak üzere elektrolitleri yerine koymak çok önemlidir. Terle kaybedilen sıvının 1.5 katı kadar olan miktarı en kısa sürede tüketmek gerekmektedir. Ayrıca elektrolitler açısından zengin yiyecek ve içecekler seçilmelidir.(MADEN SUYU vb) 2. Kas ve karaciğer glikojen depolarını yerine koymak Karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağıdır. Sporcular aldıkları karbonhidratları glikojen olarak kaslarda ve karaciğerde depolarlar ve egzersiz sırasında bu glikojen depolarını kullanırlar. Toparlanmada en kısa sürede ağırlık başına en az 1 gram kadar karbonhidrat alımı toparlanmayı hızlandırmaktadır. 3. Kas yıkımını önlemek ve kas yapımını sağlamak Proteinler kas yıkımını ve kas yapımını sağlayan temel besin öğesidir. Egzersiz sonrası ağırlık başına 0.3 gram protein alımı bu desteği sağlamaktadır. 4. Egzersiz yoğunluğuna bağlı azalan immun sistemi desteklemek. Yoğun egzersiz vücudun savunma sistemini baskılar . A vitamini, C vitamini, çinko, gutamin, probiyotikler ve son yıllarda önemi anlaşılan karbonhidratlar savunma sistemini güçlendirmektedir. Bunlarla birlikte toparlanmada en önemli konu egzersiz sonrasında yukarıda belirtilen uygulamaların ilk yarım saat içerisinde yapılmaya başlanmasıdır. Sporcular veya egzersiz yapanlar, antrenman veya maçı bitirdikten hemen sonra yiyecek ve içecek tüketimine başlar ise, vücudun  bir sonraki antrenmana hazırlanması daha kolay ve hızlı olmaktadır. 
Ekleme Tarihi: 04 Mart 2019 - Pazartesi

Spor Yaparken Toparlanmada Beslenme İpuçları

Antrenman veya maç sonrasında, bir sonraki antrenmana hazırlanmak için vücudun toparlanması gerekmektedir. Germe, masaj, dinlenme gibi toparlanma yöntemleri ile birlikte, beslenme toparlanmada mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konudur.

İyi bir toparlanma için beslenmede aşağıda belirtilen konulara özellikle dikkat edilmelidir.

1. Terle kaybedilen sıvı ve elektrolitleri yerine koymak
Vücudun egzersiz sırasında kaybettiği sıvı ve başta sodyum olmak üzere elektrolitleri yerine koymak çok önemlidir. Terle kaybedilen sıvının 1.5 katı kadar olan miktarı en kısa sürede tüketmek gerekmektedir. Ayrıca elektrolitler açısından zengin yiyecek ve içecekler seçilmelidir.(MADEN SUYU vb)

2. Kas ve karaciğer glikojen depolarını yerine koymak
Karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynağıdır. Sporcular aldıkları karbonhidratları glikojen olarak kaslarda ve karaciğerde depolarlar ve egzersiz sırasında bu glikojen depolarını kullanırlar. Toparlanmada en kısa sürede ağırlık başına en az 1 gram kadar karbonhidrat alımı toparlanmayı hızlandırmaktadır.

3. Kas yıkımını önlemek ve kas yapımını sağlamak
Proteinler kas yıkımını ve kas yapımını sağlayan temel besin öğesidir. Egzersiz sonrası ağırlık başına 0.3 gram protein alımı bu desteği sağlamaktadır.

4. Egzersiz yoğunluğuna bağlı azalan immun sistemi desteklemek.

Yoğun egzersiz vücudun savunma sistemini baskılar . A vitamini, C vitamini, çinko, gutamin, probiyotikler ve son yıllarda önemi anlaşılan karbonhidratlar savunma sistemini güçlendirmektedir.

Bunlarla birlikte toparlanmada en önemli konu egzersiz sonrasında yukarıda belirtilen uygulamaların ilk yarım saat içerisinde yapılmaya başlanmasıdır. Sporcular veya egzersiz yapanlar, antrenman veya maçı bitirdikten hemen sonra yiyecek ve içecek tüketimine başlar ise, vücudun  bir sonraki antrenmana hazırlanması daha kolay ve hızlı olmaktadır. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.