Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

''NEDİR BU "MATCHA ÇAYI"

Yeşil çay yapraklarının toz haline getirilmiş hali olan matcha, ilk defa Japonya’ya 12. yüzyılda bir keşiş tarafından tanıtılmıştır. Yeşil çay, yaprakların demlenmiş hali olurken matcha ise toz haline getirilmiş yaprağın kendisinin sıcak suyla karışımıdır. Matcha kafein içermesine rağmen içerdiği rahatlatıcı özellikte olan ‘theanine’ maddesinden dolayı kafeinin gerginleştirici etkisini yok etmektedir. Hatta keşişler meditasyon öncesi konsantrasyonu arttırmak için matcha çayı içerlermiş. Son zamanlarda besinlerin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran çalışmaların sayısı hızla arttığından yeşil çay da birçok araştırmanın konusu olmuştur. Yeşil çay antioksidan kaynağı olup bazı çalışmalarca diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların oluşma riskini azalttığı görülmüştür. Matcha çayında yaprağın bütün hali tüketildiğinden yeşil çayın sağladığı yararları katlayıp etkisi çok daha güçlü olmaktadır. Bir fincan matcha çayı bir fincan yeşil çayın sahip olduğu antioksidan oranının 8-10 katı kadar fazla antioksidan içermektedir. Matcha çayı antioksidan haricinde aynı zamanda B6, C, E vitaminleri ve beta karoten kaynağıdır. Sıcak ve soğuk içecek olarak tüketilebilen matcha çayı aynı zamanda kek gibi tatlılara da ilave edilebilir.
Ekleme Tarihi: 13 Mart 2019 - Çarşamba

''NEDİR BU "MATCHA ÇAYI"

Yeşil çay yapraklarının toz haline getirilmiş hali olan matcha, ilk defa Japonya’ya 12. yüzyılda bir keşiş tarafından tanıtılmıştır. Yeşil çay, yaprakların demlenmiş hali olurken matcha ise toz haline getirilmiş yaprağın kendisinin sıcak suyla karışımıdır. Matcha kafein içermesine rağmen içerdiği rahatlatıcı özellikte olan ‘theanine’ maddesinden dolayı kafeinin gerginleştirici etkisini yok etmektedir. Hatta keşişler meditasyon öncesi konsantrasyonu arttırmak için matcha çayı içerlermiş.

Son zamanlarda besinlerin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran çalışmaların sayısı hızla arttığından yeşil çay da birçok araştırmanın konusu olmuştur. Yeşil çay antioksidan kaynağı olup bazı çalışmalarca diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıkların oluşma riskini azalttığı görülmüştür.

Matcha çayında yaprağın bütün hali tüketildiğinden yeşil çayın sağladığı yararları katlayıp etkisi çok daha güçlü olmaktadır. Bir fincan matcha çayı bir fincan yeşil çayın sahip olduğu antioksidan oranının 8-10 katı kadar fazla antioksidan içermektedir. Matcha çayı antioksidan haricinde aynı zamanda B6, C, E vitaminleri ve beta karoten kaynağıdır. Sıcak ve soğuk içecek olarak tüketilebilen matcha çayı aynı zamanda kek gibi tatlılara da ilave edilebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.