Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

Kurban Bayramı Öncesi Karaciğer Temizliği

Karaciğer yağlanması; karaciğer hücrelerinde normalden fazla yağ toplanması nedeniyle meydana gelen tıbbi bir durumdur. Toplumumuzdaki her 4-5 kişiden birinde karaciğer yağlanması görülmektedir. Kadınlarda da erkeklerde de aynı sıklıkta görülüyor. Alkol dışı karaciğer yağlanması nedenleri şöyle sıralanabilir: Yağlı beslenme,Obezite (aşırı kilo),  Şeker hastalığı, Bazı ilaçlar (Kortizon içeren ilaçlar), Gebelik ve Bazı ameliyatlardan sonra (jejunoileal bypass, gastrik bypass) Karaciğer yağlanmasının özel bir belirtisi veya bulgusu yoktur. Genellikle herhangi bir belirti vermez. Ancak karaciğerinde yağlanması olan insanlarda; bazen karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissi, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Çok nadir olarak karaciğer yağlanmasına bağlı ileri karaciğer hastalığı olan insanlarda kaşıntı, sarılık ve bulantı görülebilir. Bu gibi şikâyetleri olmayan insanlarda normal bir fizik muayene ile (eğer karaciğerde yağlanmaya bağlı büyüme meydana gelmemişse) karaciğer yağlanması tespit edilemeyebilir. Tedavi Alkol dışı karaciğer yağlanmasında ise bugüne kadar kullanılan ilaçlarda kesin bir fayda elde edilememiştir. Tedavinin esasları; yaşam tarzı değişikliği, egzersiz, diyetteki yağ miktarının azaltılmasıdır. Hızlı kilo vermek de karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Karaciğer yağlanmasında hastalar kilo verdiğinde karaciğerdeki iltihaplanma/yangı ve büyüme geriler. Ancak kilo verme konusunda en önemli konulardan birisi de hızlı kilo vermekten kaçınılmasıdır. Bu nedenle şok diyetlerden, aşırı açlık öneren diyetlerden mutlaka uzak durulmalıdır. Ayrıca hayvansal yağlardan, sakatat, yağlı et, tavuk derisi gibi gıdalardan kaçınılmalı, sebze, meyve, beyaz et ve lifli gıdalar tüketilmelidir. Yürüyüş yapın! Egzersiz de kilo vermede, karaciğer yağlanmasında önemli bir mekanizma olan insülin direncini düşürmede ve ayrıca uzun vadeli olarak kalp ve damar hastalıklarından korunmada faydalı olduğu kesin olarak gösterilmiştir. Bu yararın ortaya çıkması için en az, günde 30-45 dk olmak üzere haftada 4 gün tempolu yürüyüş gereklidir. KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIRKEN KARACİĞER TEMİZLİĞİNİZİ YAPIN! Karaciğeri Destekleyen Enginar Kürü Karaciğeri temizlerken sağlığınıza kavuşun! Enginarın sindirimi kolaylaştırırken zayıflamaya da yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Malzemeler - 1 enginarın yaprakları (8-10 adet kadar) - 1 limon suyu ve kabukları Hazırlanışı Tüm malzemeleri bir tencereye koyun. Üzerine 2 lt su ekleyin. Kapağı kapalı olarak 5 dakika kaynatın. Günde 4 bardak içebilirsiniz. Afiyet-SAĞLIK olsun!  
Ekleme Tarihi: 23 Temmuz 2019 - Salı

Kurban Bayramı Öncesi Karaciğer Temizliği

Karaciğer yağlanması; karaciğer hücrelerinde normalden fazla yağ toplanması nedeniyle meydana gelen tıbbi bir durumdur. Toplumumuzdaki her 4-5 kişiden birinde karaciğer yağlanması görülmektedir. Kadınlarda da erkeklerde de aynı sıklıkta görülüyor.

Alkol dışı karaciğer yağlanması nedenleri şöyle sıralanabilir: Yağlı beslenme,Obezite (aşırı kilo),  Şeker hastalığı, Bazı ilaçlar (Kortizon içeren ilaçlar), Gebelik ve Bazı ameliyatlardan sonra (jejunoileal bypass, gastrik bypass)

Karaciğer yağlanmasının özel bir belirtisi veya bulgusu yoktur. Genellikle herhangi bir belirti vermez. Ancak karaciğerinde yağlanması olan insanlarda; bazen karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissi, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Çok nadir olarak karaciğer yağlanmasına bağlı ileri karaciğer hastalığı olan insanlarda kaşıntı, sarılık ve bulantı görülebilir. Bu gibi şikâyetleri olmayan insanlarda normal bir fizik muayene ile (eğer karaciğerde yağlanmaya bağlı büyüme meydana gelmemişse) karaciğer yağlanması tespit edilemeyebilir.

Tedavi

Alkol dışı karaciğer yağlanmasında ise bugüne kadar kullanılan ilaçlarda kesin bir fayda elde edilememiştir. Tedavinin esasları; yaşam tarzı değişikliği, egzersiz, diyetteki yağ miktarının azaltılmasıdır.

Hızlı kilo vermek de karaciğer yağlanmasına yol açabilir.

Karaciğer yağlanmasında hastalar kilo verdiğinde karaciğerdeki iltihaplanma/yangı ve büyüme geriler. Ancak kilo verme konusunda en önemli konulardan birisi de hızlı kilo vermekten kaçınılmasıdır. Bu nedenle şok diyetlerden, aşırı açlık öneren diyetlerden mutlaka uzak durulmalıdır.

Ayrıca hayvansal yağlardan, sakatat, yağlı et, tavuk derisi gibi gıdalardan kaçınılmalı, sebze, meyve, beyaz et ve lifli gıdalar tüketilmelidir.

Yürüyüş yapın!

Egzersiz de kilo vermede, karaciğer yağlanmasında önemli bir mekanizma olan insülin direncini düşürmede ve ayrıca uzun vadeli olarak kalp ve damar hastalıklarından korunmada faydalı olduğu kesin olarak gösterilmiştir. Bu yararın ortaya çıkması için en az, günde 30-45 dk olmak üzere haftada 4 gün tempolu yürüyüş gereklidir.

KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIRKEN KARACİĞER TEMİZLİĞİNİZİ YAPIN!

Karaciğeri Destekleyen Enginar Kürü

Karaciğeri temizlerken sağlığınıza kavuşun!

Enginarın sindirimi kolaylaştırırken zayıflamaya da yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?


Malzemeler

- 1 enginarın yaprakları (8-10 adet kadar)

- 1 limon suyu ve kabukları


Hazırlanışı

Tüm malzemeleri bir tencereye koyun. Üzerine 2 lt su ekleyin. Kapağı kapalı olarak 5 dakika kaynatın. Günde 4 bardak içebilirsiniz. Afiyet-SAĞLIK olsun!

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.