Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

Kansızlık (Demir Eksikliği)

Demir vücutta gerçekleşen birçok olayda rol alan önemli bir mineraldir. Bu olayların başında da hemoglobin molekülünün yapısına katılarak oksijenin hücrelere taşınmasını sağlamak gelir. Bu nedenle de yeterli alımı bizler için oldukça önemlidir. Vücuda ihtiyaç duyulan miktarda alınmadığı ya da kayıpların olduğu durumlarda ise vücutta demir eksikliği anemisi görülür. Demir eksikliği anemisi ise dünya genelinde en sık karşılaşılan beslenme sorunlarından biridir ve birçok insanın sağlığını etkilemektedir. Demir eksikliğinin en önemli belirtileri; - Yorgunluk, - Nefesin çabuk kesilmesi, - Baş ağrısı, - Göğüs ağrısı, - Deride solgunluk, - El ve ayakların soğuk olması, - Çocuklarda iştahsızlık, büyüme ve gelişmenin yavaşlaması gibi durumlardır. Demir eksikliğinin önlenmesinde demirden zengin besinleri içeren dengeli bir diyet büyük önem taşımaktadır. Besin kaynakları ise aşağıdaki gibidir. * Hayvansal kaynaklar; - Ciğer - Kırmızı et - Tavuk - Balık - Yumurta * Bitkisel kaynaklar; - Kurubaklagiller, - Koyu yeşil yapraklı sebzeler(başta ıspanak, maydonoz vb) - Kurutulmuş meyveler (üzüm, erik, kayısı vb) Demirin en iyi kaynakları hayvansal kaynaklardır. Hayvansal kaynaklardan sağlanan demir bitkisel kaynaklardakine oranla vücutta 2-3 kat daha fazla emilir. Ancak bitkisel kaynaklar tüketilirken de beraberinde C vitamini alınması demirin emilimini arttıran bir faktördür.  Portakal, mandalina, kivi, domates, maydanoz, brokoli gibi besinler C vitamini kaynaklarına iyi birer örnektir.
Ekleme Tarihi: 28 Aralık 2018 - Cuma

Kansızlık (Demir Eksikliği)

Demir vücutta gerçekleşen birçok olayda rol alan önemli bir mineraldir. Bu olayların başında da hemoglobin molekülünün yapısına katılarak oksijenin hücrelere taşınmasını sağlamak gelir. Bu nedenle de yeterli alımı bizler için oldukça önemlidir.

Vücuda ihtiyaç duyulan miktarda alınmadığı ya da kayıpların olduğu durumlarda ise vücutta demir eksikliği anemisi görülür. Demir eksikliği anemisi ise dünya genelinde en sık karşılaşılan beslenme sorunlarından biridir ve birçok insanın sağlığını etkilemektedir.

Demir eksikliğinin en önemli belirtileri;

- Yorgunluk,
- Nefesin çabuk kesilmesi,
- Baş ağrısı,
- Göğüs ağrısı,
- Deride solgunluk,
- El ve ayakların soğuk olması,
- Çocuklarda iştahsızlık, büyüme ve gelişmenin yavaşlaması gibi durumlardır.

Demir eksikliğinin önlenmesinde demirden zengin besinleri içeren dengeli bir diyet büyük önem taşımaktadır. Besin kaynakları ise aşağıdaki gibidir.

* Hayvansal kaynaklar;

- Ciğer
- Kırmızı et
- Tavuk
- Balık
- Yumurta

* Bitkisel kaynaklar;

- Kurubaklagiller,
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler(başta ıspanak, maydonoz vb)
- Kurutulmuş meyveler (üzüm, erik, kayısı vb)

Demirin en iyi kaynakları hayvansal kaynaklardır. Hayvansal kaynaklardan sağlanan demir bitkisel kaynaklardakine oranla vücutta 2-3 kat daha fazla emilir. Ancak bitkisel kaynaklar tüketilirken de beraberinde C vitamini alınması demirin emilimini arttıran bir faktördür.  Portakal, mandalina, kivi, domates, maydanoz, brokoli gibi besinler C vitamini kaynaklarına iyi birer örnektir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.