Ali Keklik
Köşe Yazarı
Ali Keklik
 

Bul Parayı Al Adayı!

Hepimiz Yeşilçam filmlerinde görmüşüzdür. Hani bir sihirbazlık oyunu vardır ya: “Bul karayı al parayı" diye. Bu bazen herkesin gözü önünde sokak başlarında da oynatılıyor. Oyunda dönen hilelere hep birlikte şahit oluyoruz. Şu anki siyasi partilerin durumlarını göz önünde bulundurarak ben bunu biraz daha değiştirip “Bul parayı al adayı” diyorum. Çünkü her şey para denen meta üzerine kuruluyor. Dava, emek, vefa ve liyakatin yerini rantın aldığını görüyoruz. Nasrettin Hoca’nın da dediği gibi: Parayı veren düdüğü çalıyor. 31 Mart yerel seçimleri öncesi siyasi partilerin Belediye Başkan adayını belirleme sürecinde dönen entrikaların bazılarına şahit olduk. Bazılarını ise duyduk ama muhatap bulamadığımız için doğrulatamadık. Bazı partiler sürpriz adaylarını tavşan adaylarıyla yarıştırdı. Galip gelen ise rant oldu. Adaylıkları belli olan bazı kişiler “dostlar alışverişte görsün” mantığıyla çalıştıkları için halk tarafından tepkiyle karşılandılar. Bu tepkileri gören yöneticiler ise adaylık için resmi başvuru süreci tamamlandığından dolayı eli kolu bağlanmış durumda. Mecburen bu tepkileri azaltmak için çalışmalar yürütecekler, ya da baştan yenilgiyi kabul edecekler. Diğer taraftan Belediye meclis üyelerini belirleme konusunda ise partiler birçok kez çıkmaza girdi. Bazı başkanlar istifanın eşiğinden döndü. Bazı üyeler ise aday gösterilmediği için partisinden istifa etti. Birçok parti üyesi listelerde seçilemeyecek yerlere yazıldı. Partilerinde uzun yıllar mesai harcayanların gözlerinin yaşlarına bile bakan olmadı. Düşünün umursamaz bir şekilde: “Bize para lazım kardeşim, siz her zaman bizimlesiniz.” diyenler bile oldu. Saha çalışmasına gelince üyeler, makam, mevkiye gelince ise para verenler. Sen üyelerine sürekli oraya aban buraya aban deyip, sonrasında ona sahip çıkmazsan kusura bakma ama kardeşim o üyeni kaybedersin. Para veren de zaten yeni gelinin iş yaptığı gibi “ben paramla aldım kardeşim, siz çalışın.” der. Hadi çalışacak oldu, siyasetten anlamayan, parti politikalarını bile hayatında hiç duymamış bir kişi nasıl saha çalışması yapacak? En fazla seçmene para teklif ederek bir kısmının oyunu alabilir ama bu lokal kalır! Kısaca o partilerin bazı noktalardaki aday belirleme sürecini özetleyecek olursak, eşeğini kaybetmiş köylüye inat: “BAS BAS PARALARI LEYLA’YA” şarkısı gibi listeler oldu.
Ekleme Tarihi: 19 Şubat 2019 - Salı

Bul Parayı Al Adayı!

Hepimiz Yeşilçam filmlerinde görmüşüzdür. Hani bir sihirbazlık oyunu vardır ya: “Bul karayı al parayı" diye. Bu bazen herkesin gözü önünde sokak başlarında da oynatılıyor. Oyunda dönen hilelere hep birlikte şahit oluyoruz.

Şu anki siyasi partilerin durumlarını göz önünde bulundurarak ben bunu biraz daha değiştirip “Bul parayı al adayı” diyorum. Çünkü her şey para denen meta üzerine kuruluyor. Dava, emek, vefa ve liyakatin yerini rantın aldığını görüyoruz. Nasrettin Hoca’nın da dediği gibi: Parayı veren düdüğü çalıyor.

31 Mart yerel seçimleri öncesi siyasi partilerin Belediye Başkan adayını belirleme sürecinde dönen entrikaların bazılarına şahit olduk. Bazılarını ise duyduk ama muhatap bulamadığımız için doğrulatamadık. Bazı partiler sürpriz adaylarını tavşan adaylarıyla yarıştırdı. Galip gelen ise rant oldu. Adaylıkları belli olan bazı kişiler “dostlar alışverişte görsün” mantığıyla çalıştıkları için halk tarafından tepkiyle karşılandılar. Bu tepkileri gören yöneticiler ise adaylık için resmi başvuru süreci tamamlandığından dolayı eli kolu bağlanmış durumda. Mecburen bu tepkileri azaltmak için çalışmalar yürütecekler, ya da baştan yenilgiyi kabul edecekler.

Diğer taraftan Belediye meclis üyelerini belirleme konusunda ise partiler birçok kez çıkmaza girdi. Bazı başkanlar istifanın eşiğinden döndü. Bazı üyeler ise aday gösterilmediği için partisinden istifa etti. Birçok parti üyesi listelerde seçilemeyecek yerlere yazıldı. Partilerinde uzun yıllar mesai harcayanların gözlerinin yaşlarına bile bakan olmadı. Düşünün umursamaz bir şekilde: “Bize para lazım kardeşim, siz her zaman bizimlesiniz. diyenler bile oldu. Saha çalışmasına gelince üyeler, makam, mevkiye gelince ise para verenler. Sen üyelerine sürekli oraya aban buraya aban deyip, sonrasında ona sahip çıkmazsan kusura bakma ama kardeşim o üyeni kaybedersin. Para veren de zaten yeni gelinin iş yaptığı gibi “ben paramla aldım kardeşim, siz çalışın.” der. Hadi çalışacak oldu, siyasetten anlamayan, parti politikalarını bile hayatında hiç duymamış bir kişi nasıl saha çalışması yapacak? En fazla seçmene para teklif ederek bir kısmının oyunu alabilir ama bu lokal kalır!

Kısaca o partilerin bazı noktalardaki aday belirleme sürecini özetleyecek olursak, eşeğini kaybetmiş köylüye inat: “BAS BAS PARALARI LEYLA’YA” şarkısı gibi listeler oldu.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

14
Mayıs
23
Ağustos
29
Temmuz
24
Ocak
05
Ocak
01
Nisan
21
Mart
20
Ekim
17
Kasım
24
Haziran
02
Mayıs
26
Mart
25
Ocak
03
Aralık
24
Ekim
25
Temmuz
14
Temmuz
03
Temmuz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.