Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

Gece Mesaisinde Çalışanların Obez Olma Riski Daha Yüksek!

Evet, yanlış duymadınz! Çok detaylı bir analizin sonucuna göre devamlı gece mesaisinde çalışanların obez ya da şişman olma riskinin 29 daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Son yıllarda artan sayıdaki yayınlar uyku süresi ve vücut ağırlığı arasında bir ilişki olabileceğine işaret etmektedir. Örneğin 60000 kişinin 16 yıl boyunca takip edildiği bir çalışmada katılımcıların beslenmeleri, uyku alışkanlıkları ve kiloları sorgulanmış. 16 yılın sonunda günde 5 saatten az uyuyanların 7 saat uyuyanlara kıyasla obez olma riskinin 15 daha fazla olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda uyku süresi kısa olanların 16 yıllık bu süre içerisinde yaklaşık 15 kg aldığı da görülmüştür. Uyku süresinin yanı sıra saatlerinin de hormonal dengeyi etkileyerek vücut ağırlığını değiştirdiğini belirleyen araştırmacılar mesai sistemiyle çalışanların bu durumdan daha fazla etkilenebileceğini düşünerek detaylı bir analiz yapmışlar. 28 çalışmanın sonuçlarının biraraya getirilerek değerlendirildiği bu analizde gece vardiyasında çalışanların  obez ya da şişman olma riskinin 29 daha yüksek olduğunu belirlemişlerdir. Ayrıca hastalık riski açısından değerlendirildiğinde daha tehlikeli olduğu belirlenen karın bölgesi yağlanmanın olduğu obezite türünün bu kişilerde daha görüldüğü de ifade edilmiştir. Dünya genelinde 0.7 milyar gece vardiyalı çalışanın olduğu düşünüldüğünde çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi obeziite ile mücadelede atılacak önemli adımlardan biri olabileceği belirtilmektedir.   Kaynak: 1) PatelSR, Malhotra A, White DP, Gottlieb DJ, Hu FB. Association between reduced sleep and weight gain in women. Am J Epidemiol.2006; 164:947-54. 2) Sun M, Feng W, Wang F, et al. Meta-analysis on shift work and risks of specific obesity types. Obesity Reviews, First published: 4 October 2017, DOI: 10.1111/obr.12621. 
Ekleme Tarihi: 09 Şubat 2019 - Cumartesi

Gece Mesaisinde Çalışanların Obez Olma Riski Daha Yüksek!

Evet, yanlış duymadınz! Çok detaylı bir analizin sonucuna göre devamlı gece mesaisinde çalışanların obez ya da şişman olma riskinin 29 daha yüksek olduğu belirlenmiştir.


Son yıllarda artan sayıdaki yayınlar uyku süresi ve vücut ağırlığı arasında bir ilişki olabileceğine işaret etmektedir. Örneğin 60000 kişinin 16 yıl boyunca takip edildiği bir çalışmada katılımcıların beslenmeleri, uyku alışkanlıkları ve kiloları sorgulanmış. 16 yılın sonunda günde 5 saatten az uyuyanların 7 saat uyuyanlara kıyasla obez olma riskinin 15 daha fazla olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda uyku süresi kısa olanların 16 yıllık bu süre içerisinde yaklaşık 15 kg aldığı da görülmüştür.
Uyku süresinin yanı sıra saatlerinin de hormonal dengeyi etkileyerek vücut ağırlığını değiştirdiğini belirleyen araştırmacılar mesai sistemiyle çalışanların bu durumdan daha fazla etkilenebileceğini düşünerek detaylı bir analiz yapmışlar. 28 çalışmanın sonuçlarının biraraya getirilerek değerlendirildiği bu analizde gece vardiyasında çalışanların  obez ya da şişman olma riskinin 29 daha yüksek olduğunu belirlemişlerdir. Ayrıca hastalık riski açısından değerlendirildiğinde daha tehlikeli olduğu belirlenen karın bölgesi yağlanmanın olduğu obezite türünün bu kişilerde daha görüldüğü de ifade edilmiştir.
Dünya genelinde 0.7 milyar gece vardiyalı çalışanın olduğu düşünüldüğünde çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi obeziite ile mücadelede atılacak önemli adımlardan biri olabileceği belirtilmektedir.
 
Kaynak: 1) PatelSR, Malhotra A, White DP, Gottlieb DJ, Hu FB. Association between reduced sleep and weight gain in women. Am J Epidemiol.2006; 164:947-54.
2) Sun M, Feng W, Wang F, et al. Meta-analysis on shift work and risks of specific obesity types. Obesity Reviews, First published: 4 October 2017, DOI: 10.1111/obr.12621. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.