Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

En sevdiğim antioksidan; BEYAZÇAY!

Beyaz çayın tarihçesi MS. 600’lü yıllara dayanır. O dönemde Çin’de tahtta olan Song Hanedanı İmparatoru Hui Zhong, zerafetin zirvesi olarak ilan ettiği beyaz çayın gelişimi için harekete geçmiştir. Beyaz çay, çok yumuşak, tatlı, fındıksı aroması ile leziz, çimensi bir lezzettedir. Çok yüksek bir ferahlatma özelliğine sahiptir. En yüksek kaliteli beyaz çaylar olan ‘Silver Needle’ ve ‘White Peony’ Çin’de özellikle Fujian ‘ın Fuding ve Zhenhe bölgelerinde üretilmektedir. Beyaz çayın üretimi, büyük dikkat ve çaba gerektirir. Çay bitkisinin özel varyeteleri seçilir ve hasat olgunluğuna gelinceye kadar birkaç yıl bakılır. En iyi beyaz çay, erken ilkbaharda üretilir. Doğru zaman geldiğinde, gümüş rengi tomurcuklar ve seçkin yapraklar elle ve dikkatle toplanır. Yağmurlu günlerde veya ayazda toplama yapılmaz. Beyaz çay üretimine uygun hammadde, yıl içerisinde yalnızca çok kısa bir dönemde toplanabilir olduğundan çok nadidedir. Tomurcuklar ve yapraklar yalnızca soldurma ve kurutma işlemi uygulanmaktadır. Siyah, oolong ve yeşil çayda bulunan oksidasyon işlemi bulunmamaktadır Sağlığa Etkileri Yeşil ve siyah çayın çok sağlıklı olmalarına karşın, beyaz çay en az üretilen ve en yüksek düzeyde antioksidan içeren çay çeşididir. METABOLİZMA hızlandırıcılık konusunda da üstüne yok! Kanser önleyici: Beyaz çay, kanser yapan hücrelere ve kolon, prostat, mide kanseri gibi birçok farklı kanser çeşidine karşı etkileyici bir koruyuculuğa sahiptir.                             Tansiyon düzenleyici: Çalışmalar, beyaz çayın kanı sulandırdığını ve atardamar fonksiyonlarını düzenlediğini göstermiştir. Yüksek kan basıncını düşürmeye ve sağlığı korumaya yardımcı olur. Kolestrolü düşürücü: Diğer bir antioksidan grubu olan kateşinlerin kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur ve beyaz çay bu bileşenlerce zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici: Beyaz çay bakteri ve virüsleri öldürmekte etkilidir. Beyaz çayda bol miktarda bulunan antioksidanlar soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmaya yardımcı olur. Kalp dostu: Beyaz çay kanı sulandırarak, kan basıncını düşürerek ve kolesterolü düşürerek kalbi ve tüm dolaşım sistemini korur. Sağlıklı diş ve diş etleri: Beyaz çay, dişleri daha güçlü ve sağlıklı yapan az miktarda florid ve diğer besin elementlerini içerir. Ayrıca plak, diş çürümesi ve kötü nefes kokusuna sebep olan bakterileri de öldürür. Sağlıklı cilt: Uzun süre güneş ışığında kalma, stres ve kötü beslenmeden kaynaklanan serbest radikaller cilde zarar verebilir ve erken yaşlanmasına sebep olabilir. Beyaz çay, serbest radikalleri bloke ederek cildi korur ve bazı hasarları giderir. Kaynak: Cancer-Preventive Potential Of White Tea, 2000, American Chemical Society, http://www.sciencedaily.com/releases/2000/04/000410084553.htm Beyaz Çayın tarihçesi ve üretim teknolojisi, 2015, http://www.caykur.gov.tr/Caykur/2/10000/10086/10142/beyaz-cayin-tarihcesi-ve-uretim-teknolojisi.aspx 
Ekleme Tarihi: 30 Ocak 2019 - Çarşamba

En sevdiğim antioksidan; BEYAZÇAY!

Beyaz çayın tarihçesi MS. 600’lü yıllara dayanır. O dönemde Çin’de tahtta olan Song Hanedanı İmparatoru Hui Zhong, zerafetin zirvesi olarak ilan ettiği beyaz çayın gelişimi için harekete geçmiştir.

Beyaz çay, çok yumuşak, tatlı, fındıksı aroması ile leziz, çimensi bir lezzettedir. Çok yüksek bir ferahlatma özelliğine sahiptir. En yüksek kaliteli beyaz çaylar olan ‘Silver Needle’ ve ‘White Peony’ Çin’de özellikle Fujian ‘ın Fuding ve Zhenhe bölgelerinde üretilmektedir.

Beyaz çayın üretimi, büyük dikkat ve çaba gerektirir. Çay bitkisinin özel varyeteleri seçilir ve hasat olgunluğuna gelinceye kadar birkaç yıl bakılır. En iyi beyaz çay, erken ilkbaharda üretilir. Doğru zaman geldiğinde, gümüş rengi tomurcuklar ve seçkin yapraklar elle ve dikkatle toplanır. Yağmurlu günlerde veya ayazda toplama yapılmaz. Beyaz çay üretimine uygun hammadde, yıl içerisinde yalnızca çok kısa bir dönemde toplanabilir olduğundan çok nadidedir. Tomurcuklar ve yapraklar yalnızca soldurma ve kurutma işlemi uygulanmaktadır. Siyah, oolong ve yeşil çayda bulunan oksidasyon işlemi bulunmamaktadır

Sağlığa Etkileri
Yeşil ve siyah çayın çok sağlıklı olmalarına karşın, beyaz çay en az üretilen ve en yüksek düzeyde antioksidan içeren çay çeşididir. METABOLİZMA hızlandırıcılık konusunda da üstüne yok!

Kanser önleyici:
Beyaz çay, kanser yapan hücrelere ve kolon, prostat, mide kanseri gibi birçok farklı kanser çeşidine karşı etkileyici bir koruyuculuğa sahiptir.                            

Tansiyon düzenleyici:
Çalışmalar, beyaz çayın kanı sulandırdığını ve atardamar fonksiyonlarını düzenlediğini göstermiştir. Yüksek kan basıncını düşürmeye ve sağlığı korumaya yardımcı olur.

Kolestrolü düşürücü:
Diğer bir antioksidan grubu olan kateşinlerin kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur ve beyaz çay bu bileşenlerce zengindir.

Bağışıklık sistemini güçlendirici:
Beyaz çay bakteri ve virüsleri öldürmekte etkilidir. Beyaz çayda bol miktarda bulunan antioksidanlar soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmaya yardımcı olur.

Kalp dostu:
Beyaz çay kanı sulandırarak, kan basıncını düşürerek ve kolesterolü düşürerek kalbi ve tüm dolaşım sistemini korur.

Sağlıklı diş ve diş etleri:
Beyaz çay, dişleri daha güçlü ve sağlıklı yapan az miktarda florid ve diğer besin elementlerini içerir. Ayrıca plak, diş çürümesi ve kötü nefes kokusuna sebep olan bakterileri de öldürür.

Sağlıklı cilt:
Uzun süre güneş ışığında kalma, stres ve kötü beslenmeden kaynaklanan serbest radikaller cilde zarar verebilir ve erken yaşlanmasına sebep olabilir. Beyaz çay, serbest radikalleri bloke ederek cildi korur ve bazı hasarları giderir.

Kaynak:
Cancer-Preventive Potential Of White Tea, 2000, American Chemical Society, http://www.sciencedaily.com/releases/2000/04/000410084553.htm

Beyaz Çayın tarihçesi ve üretim teknolojisi, 2015,
http://www.caykur.gov.tr/Caykur/2/10000/10086/10142/beyaz-cayin-tarihcesi-ve-uretim-teknolojisi.aspx 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.