Halime Demirciler
Köşe Yazarı
Halime Demirciler
 

Dondurma Baş Ağrısı Yapar Mı ?

Dondurmanın baş ağrısı yapabileceğini hiç düşünüz mü? Dondurmanın neden olduğu baş ağrısı aslında “beyin donması” ya da soğukla tetiklenen baş ağrısı olarak da bilinir. Bu ağrı genelde alında veya her iki şakakta hissedilir ve genelde 5 dakikada ortaya çıkar. Bu ağrının nedeni hala tartışılıyor olsa da çoğu uzman soğuk bir maddenin ağızın tavanına ya da boğazın gerisine değmesi ile boğazdaki kılcal kan damarların büzüşmesine ve aniden genişlemesine neden olarak bu ağrıyı oluşturduğunu düşünüyor. Ağrı reseptörleri kan damarlarına çok yakın olması sebebiyle rahatsızlığı algılayıp ince sinir lifleri boyunca daha geniş sinirlere mesajı ileterek beyine ulaşmasını sağlıyor. Soğukla tetiklenen ağrı çok yaygındır ve genelde baş ağrısı çekmeyen kişilerin 30-40’ında bu ağrı ortaya çıkmaktadır. Belirtileri zararsız ve altında herhangi bir rahatsızlık barındıran belirtiler olmasa bile migreni olan kişilerde çok yaygın bulunan belirtilerdir. Bu ağrıdan korunmanın yolları boğaz ve ağzınızın gerisini soğuktan korumaktır. Çok soğuk gıdalar ve içecekler tüketmemeli ve özellikle rüzgârdan kendinizi korumalısınız. Kaynak: https://www.health.harvard.edu/pain/what-causes-ice-cream-headache
Ekleme Tarihi: 06 Aralık 2018 - Perşembe

Dondurma Baş Ağrısı Yapar Mı ?

Dondurmanın baş ağrısı yapabileceğini hiç düşünüz mü? Dondurmanın neden olduğu baş ağrısı aslında “beyin donması” ya da soğukla tetiklenen baş ağrısı olarak da bilinir. Bu ağrı genelde alında veya her iki şakakta hissedilir ve genelde 5 dakikada ortaya çıkar.
Bu ağrının nedeni hala tartışılıyor olsa da çoğu uzman soğuk bir maddenin ağızın tavanına ya da boğazın gerisine değmesi ile boğazdaki kılcal kan damarların büzüşmesine ve aniden genişlemesine neden olarak bu ağrıyı oluşturduğunu düşünüyor. Ağrı reseptörleri kan damarlarına çok yakın olması sebebiyle rahatsızlığı algılayıp ince sinir lifleri boyunca daha geniş sinirlere mesajı ileterek beyine ulaşmasını sağlıyor.
Soğukla tetiklenen ağrı çok yaygındır ve genelde baş ağrısı çekmeyen kişilerin 30-40’ında bu ağrı ortaya çıkmaktadır. Belirtileri zararsız ve altında herhangi bir rahatsızlık barındıran belirtiler olmasa bile migreni olan kişilerde çok yaygın bulunan belirtilerdir. Bu ağrıdan korunmanın yolları boğaz ve ağzınızın gerisini soğuktan korumaktır. Çok soğuk gıdalar ve içecekler tüketmemeli ve özellikle rüzgârdan kendinizi korumalısınız.

Kaynak: https://www.health.harvard.edu/pain/what-causes-ice-cream-headache

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.