Ali Keklik
Köşe Yazarı
Ali Keklik
 

Sporda Buluşalım!

Yemekte, çayda, kahvede buluştuğumuz yetmedi mi? Bu kez bir değişiklik yapıp sporda buluşmaya ne dersiniz? Yiyoruz, içiyoruz, kös kös bir köşeye oturup cep telefonlarını parmaklamaktan öteye gidemiyoruz. İki adım atmak bile bize işkencelerin en büyüğü gibi geliyor. Benim alanım sağlık değil ve bu konuyla ilgili çok fazla bir bilgi sahibi de değilim ama obeziteye dikkat çekmekte fayda görüyorum. Son 40 yılda Türkiye'de obezite oranında büyük bir artış kaydedildi. Maalesef ülkemizde yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri obez! Peki, bunu hangi nedenler etkiliyor? Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, stres,eğitim düzeyi, sosyo – kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler gibi nedenler doğrudanobezite olmamıza sebep oluyor. Bize bir spor kültürü lazım Buradan da anlayacağımız gibi bu etkenleri spor yaparak ve dengeli beslenerek ortadan kaldırabiliriz. Bizler neden çıkarımız olmayan bir şey yapmak istemiyoruz? Bu soruya bir örnek vermek istiyorum. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün vatandaşları spora teşvik etme adına başlatmış olduğu “Yaşam Boyu Spor” projesinden etkilenerek 3-4 yıldır 12 Şubat Stadyumunda spor yapıyorum. Spora giderken bazen eş dostla karşılaşıyoruz.“Senin fazla kilon mu var ki spora gidiyorsun. Bu yaşta ne sporu” gibi tuhaf cümlelerin muhatabı oluyorum. Bu diyaloglardan da anlaşılacağı üzere spor yapan kişiyi gördüğümüzde “kesin bir sorunu var, yoksa neden spor yapsın ki” ön yargısını yapıştırıyoruz. Spor kültürümüz hâlâ oluşmuş değil. Tabii ki “Yaşam Boyu Spor” projesi İl Spor Müdürümüz Ali İhsan Kabakçı’nın başlatmış olduğu güzel çalışmalardan sadece bir tanesi. Daha 3 ay öncesine kadar stadyuma giriş çıkış saatleri sınırlıydı. Yeni yapılan uygulamayla birlikte spora gelmek isteyenler 24 saat boyunca bu hizmetten ücretsiz faydalanabilecekler. Bu zamanda camiler bile 24 saat açık değilken, şehrin göbeğinde açık hava spor sahasının olmasının çok değerli olduğunu düşünüyorum. Buraya ailece gelip gerek spor aletlerinden faydalanabilir, gerekse koşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey tek sefere mahsus 5 TL ücretle stadyuma giriş kartı almak.Sonrasında dilediğiniz an stadyuma giriş yapabilirisiniz.     
Ekleme Tarihi: 25 Haziran 2019 - Salı

Sporda Buluşalım!

Yemekte, çayda, kahvede buluştuğumuz yetmedi mi? Bu kez bir değişiklik yapıp sporda buluşmaya ne dersiniz?

Yiyoruz, içiyoruz, kös kös bir köşeye oturup cep telefonlarını parmaklamaktan öteye gidemiyoruz. İki adım atmak bile bize işkencelerin en büyüğü gibi geliyor. Benim alanım sağlık değil ve bu konuyla ilgili çok fazla bir bilgi sahibi de değilim ama obeziteye dikkat çekmekte fayda görüyorum.

Son 40 yılda Türkiye'de obezite oranında büyük bir artış kaydedildi. Maalesef ülkemizde yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri obez!

Peki, bunu hangi nedenler etkiliyor?

Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, stres,eğitim düzeyi, sosyo – kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler gibi nedenler doğrudanobezite olmamıza sebep oluyor.

Bize bir spor kültürü lazım

Buradan da anlayacağımız gibi bu etkenleri spor yaparak ve dengeli beslenerek ortadan kaldırabiliriz. Bizler neden çıkarımız olmayan bir şey yapmak istemiyoruz? Bu soruya bir örnek vermek istiyorum. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün vatandaşları spora teşvik etme adına başlatmış olduğu “Yaşam Boyu Spor” projesinden etkilenerek 3-4 yıldır 12 Şubat Stadyumunda spor yapıyorum. Spora giderken bazen eş dostla karşılaşıyoruz.“Senin fazla kilon mu var ki spora gidiyorsun. Bu yaşta ne sporu” gibi tuhaf cümlelerin muhatabı oluyorum.

Bu diyaloglardan da anlaşılacağı üzere spor yapan kişiyi gördüğümüzde “kesin bir sorunu var, yoksa neden spor yapsın ki” ön yargısını yapıştırıyoruz. Spor kültürümüz hâlâ oluşmuş değil.

Tabii ki “Yaşam Boyu Spor” projesi İl Spor Müdürümüz Ali İhsan Kabakçı’nın başlatmış olduğu güzel çalışmalardan sadece bir tanesi. Daha 3 ay öncesine kadar stadyuma giriş çıkış saatleri sınırlıydı. Yeni yapılan uygulamayla birlikte spora gelmek isteyenler 24 saat boyunca bu hizmetten ücretsiz faydalanabilecekler. Bu zamanda camiler bile 24 saat açık değilken, şehrin göbeğinde açık hava spor sahasının olmasının çok değerli olduğunu düşünüyorum.

Buraya ailece gelip gerek spor aletlerinden faydalanabilir, gerekse koşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey tek sefere mahsus 5 TL ücretle stadyuma giriş kartı almak.Sonrasında dilediğiniz an stadyuma giriş yapabilirisiniz. 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

14
Mayıs
23
Ağustos
29
Temmuz
24
Ocak
05
Ocak
01
Nisan
21
Mart
20
Ekim
17
Kasım
24
Haziran
02
Mayıs
26
Mart
25
Ocak
03
Aralık
24
Ekim
25
Temmuz
14
Temmuz
03
Temmuz
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.