Wagner lideri Prigojin kimdir?

DÜNYA 24.06.2023 - 22:36, Güncelleme: 30.06.2023 - 10:56
 

Wagner lideri Prigojin kimdir?

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner, Putin'e ve devlete karşı gelerek isyan başlattı. Peki, Yevgeni Prigojin kimdir? İşte detaylar...

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner, Putin'e ve devlete karşı gelerek isyan başlattı. Peki, Yevgeni Prigojin kimdir? İşte detaylar... Rusya ordusunun resmi olarak faaliyet gösteremediği alanlarda faaliyet gösteren Wagner'in sayıları net olarak bilinmese de 5 bin kişiden oluştuğu tahmin ediliyor. Putin'in aşçısı lakabıyla tanınan Yevgeni Prigojin ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi Sen Petersburg doğumlu. Putin'e yakınlığı ile bilinen, restoranları ve catering işletmeleri olan Prigojin; Putin'in önemli akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak biliniyordu. Prigojin'in gençlik yıllarında biyografisinde en çok dikkat çeken nokta hapishane yılları oldu. 1979'da henüz 18 yaşındayken hırsızlık suçlamasından hüküm giydi. 2,5 yıllık hapis cezasının infazı ertelendi. Prigojin, 2 yıl sonra bu kez yine hırsızlık ve soygun suçlamalarından 13 yıl hapse mahkum edildi. 9 yıl demir parmaklıklarının arkasında kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra Sen Petersburg'da sosisli sandviç satmaya başladı. Bu iş için zincir stantlar açtı, birkaç yıl sonraysa kentte lüks restoranların sahibi haline geldi. Bu restoranları sayesinde Rusya'nın zengin ve elit kesimiyle tanıştı. Neva nehrinde bir tekneyi de lüks bir restorana dönüştürdü. Bu restoran Vladimir Putin'in en sevdiği mekanlardan biri haline geldi. Öyle ki Putin, Devlet Başkanı olduğunda yabancı konuklarını buraya yemeğe getirmeye başladı. 2014'teyse Prigojin'in sadece yemek işleriyle uğraşmadığı ve sıradan bir işadamı olmadığı ortaya çıktı. Ukrayna'nın Rusya'yı ilk işgalinde Prigojin'e bağlı paralı askerlerin Donbas'ta Ukrayna güçleriyle savaştıkları konuşulmaya başlandı. Bu paralı asker grubunun ismi Wagner'di. Prigojin grubu kurarken Nazi Almanyası'ndan esinlenmişti. Wagner, Kremlin'in hedeflerini yerine getiren bir güce dönüştü. Sadece Ukrayna'da değil Afrika genelinde de etkiliydi. Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklerken Mali'de Fransa'nın etkisini azaltmak için faaliyetler yürüttü. Prigojin, 2016'da ABD'deki başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahalede ettiği yönündeki iddiaların da kilit isimdi.  Yevgeni Prigojin'in fazla ön plana çıkmama gayreti Rusya'nın 2022 Şubat'ın da Ukrayna'yı işgaliyle değişti.   
Rusya'nın paralı asker grubu Wagner, Putin'e ve devlete karşı gelerek isyan başlattı. Peki, Yevgeni Prigojin kimdir? İşte detaylar...

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner, Putin'e ve devlete karşı gelerek isyan başlattı. Peki, Yevgeni Prigojin kimdir? İşte detaylar...

Rusya ordusunun resmi olarak faaliyet gösteremediği alanlarda faaliyet gösteren Wagner'in sayıları net olarak bilinmese de 5 bin kişiden oluştuğu tahmin ediliyor.

Putin'in aşçısı lakabıyla tanınan Yevgeni Prigojin ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi Sen Petersburg doğumlu. Putin'e yakınlığı ile bilinen, restoranları ve catering işletmeleri olan Prigojin; Putin'in önemli akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak biliniyordu.

Prigojin'in gençlik yıllarında biyografisinde en çok dikkat çeken nokta hapishane yılları oldu. 1979'da henüz 18 yaşındayken hırsızlık suçlamasından hüküm giydi. 2,5 yıllık hapis cezasının infazı ertelendi. Prigojin, 2 yıl sonra bu kez yine hırsızlık ve soygun suçlamalarından 13 yıl hapse mahkum edildi.

9 yıl demir parmaklıklarının arkasında kaldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra Sen Petersburg'da sosisli sandviç satmaya başladı. Bu iş için zincir stantlar açtı, birkaç yıl sonraysa kentte lüks restoranların sahibi haline geldi. Bu restoranları sayesinde Rusya'nın zengin ve elit kesimiyle tanıştı.

Neva nehrinde bir tekneyi de lüks bir restorana dönüştürdü. Bu restoran Vladimir Putin'in en sevdiği mekanlardan biri haline geldi. Öyle ki Putin, Devlet Başkanı olduğunda yabancı konuklarını buraya yemeğe getirmeye başladı.

2014'teyse Prigojin'in sadece yemek işleriyle uğraşmadığı ve sıradan bir işadamı olmadığı ortaya çıktı. Ukrayna'nın Rusya'yı ilk işgalinde Prigojin'e bağlı paralı askerlerin Donbas'ta Ukrayna güçleriyle savaştıkları konuşulmaya başlandı.

Bu paralı asker grubunun ismi Wagner'di. Prigojin grubu kurarken Nazi Almanyası'ndan esinlenmişti. Wagner, Kremlin'in hedeflerini yerine getiren bir güce dönüştü. Sadece Ukrayna'da değil Afrika genelinde de etkiliydi. Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklerken Mali'de Fransa'nın etkisini azaltmak için faaliyetler yürüttü.

Prigojin, 2016'da ABD'deki başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdahalede ettiği yönündeki iddiaların da kilit isimdi. 

Yevgeni Prigojin'in fazla ön plana çıkmama gayreti Rusya'nın 2022 Şubat'ın da Ukrayna'yı işgaliyle değişti. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.