Uzun süre çalışırsanız vücudunuza ve beyninize ne olur?

AKTÜEL 09.11.2022 - 22:11, Güncelleme: 12.11.2022 - 14:22
 

Uzun süre çalışırsanız vücudunuza ve beyninize ne olur?

Bilime göre uzun saatler çalışmak yaptığınız işte bir fark yaratmıyor. Bununla birlikte uzun çalışma saatleri vücudunuza ve beyninize zarar veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2021 yılında yaptığı küresel bir araştırmaya göre, uzun saatler çalışmak (haftalık 55 saatten fazla) yalnızca 2016 yılında kardiyovasküler hastalıklardan 745.000 kişinin ölümüne neden olmuştur. Uzmanlara göre haftada 55 saat ve üzeri çalışanların, haftada 35-40 saat çalışanlara kıyasla felç riski %35, kalp krizi riski ise %17 daha fazla. Uykusuzluk ve dikkat eksikliği bu riski artıran unsurlar arasında bulunuyor. 2020 tarihli bir araştırmada haftada 31 saatten 60 saate kadar çalışan 20’li ve 30’lu yaşlardaki işçiler incelendi. Araştırma sonucuna göre, bu çalışanlar ne kadar uzun süre çalışırsa stres seviyeleri o ölçüde artıyordu. Aynı zamanda bu kişilerde depresyon ve intihar düşüncelerinin de yüksek olduğu gözlemlendi. Birçok bilimsel araştırma haftada 50-60 saat arasında çalışan kişilerin bilişsel işlevlerinde yavaşlama olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar uzun saatler çalışmanın hem üretkenliği azalttığını hem de kaza, hastalık ve hata gibi riskleri artırdığını belirtiyor.   
Bilime göre uzun saatler çalışmak yaptığınız işte bir fark yaratmıyor. Bununla birlikte uzun çalışma saatleri vücudunuza ve beyninize zarar veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2021 yılında yaptığı küresel bir araştırmaya göre, uzun saatler çalışmak (haftalık 55 saatten fazla) yalnızca 2016 yılında kardiyovasküler hastalıklardan 745.000 kişinin ölümüne neden olmuştur.

Uzmanlara göre haftada 55 saat ve üzeri çalışanların, haftada 35-40 saat çalışanlara kıyasla felç riski %35, kalp krizi riski ise %17 daha fazla. Uykusuzluk ve dikkat eksikliği bu riski artıran unsurlar arasında bulunuyor. 2020 tarihli bir araştırmada haftada 31 saatten 60 saate kadar çalışan 20’li ve 30’lu yaşlardaki işçiler incelendi.

Araştırma sonucuna göre, bu çalışanlar ne kadar uzun süre çalışırsa stres seviyeleri o ölçüde artıyordu. Aynı zamanda bu kişilerde depresyon ve intihar düşüncelerinin de yüksek olduğu gözlemlendi.

Birçok bilimsel araştırma haftada 50-60 saat arasında çalışan kişilerin bilişsel işlevlerinde yavaşlama olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar uzun saatler çalışmanın hem üretkenliği azalttığını hem de kaza, hastalık ve hata gibi riskleri artırdığını belirtiyor. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.