Uyurken Yaşananlar!

YAŞAM 04.09.2021 - 19:01, Güncelleme: 04.09.2021 - 19:01
 

Uyurken Yaşananlar!

Uyku, gizemleri şu an bile tam anlamıyla çözülememiş ayrı bir dünya. Bu dünyaya giriş yaptığımız zaman başımıza neler geliyor?

Uyku İle Öğrenme Arasındaki Bağ Uyku ile öğrenme arasındaki bağ, Yeni Aktüel dergisinde ele alındı. Farklı üniversitelerde yapılan araştırmalara göre uyku esnasında hafızaya daha çok bilgi eklemek ve bu bilgileri korumak mümkün. Uyku Felci Uykuya daldığımızda felç yaşayabiliriz. Uyku felcince beynimiz uyanık olur ancak kaslarımız kapalıdır. Bu sayede hareket edemeyiz. Nüfusun yaklaşık% 7'si en az bir kez uyku felcini yaşıyor.. Uyku Esnasında Görünen Halüsinasyonlar Tam uykuya dalacağınız sırada tuhaf şeyler görebilirsiniz. Genellikle bunlar korkunç yüzler ve fantastik yaratıklardır. Bu zihinsel olarak sağlıklı insanlarda görülebilen birkaç halüsinasyon tipinden biridir. Çocuklarda daha sıklıkla görülür. Bunlar, stres veya sadece iyi bir hayal gücünden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca sarhoş olduğunuzda da ortaya çıkabilir. Uykuda Konuşma İnsanlar genellikle uykusunda konuşur. Uzmanlar bunun da stresle alakalı olduğunu söylüyor. Çok stresli anlarınızda uykunuzda konuşmanız gayet doğal. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Rüya İçinde Rüya Kişi bir rüyayı görür, sonra uyanır fakat garip şeyler devam eder. Kişi uyandığını hayal ediyordur. Bu Inception filminde araştırılmıştır. Filmin başarısı üzerine birçok kişi bu olayı yaşadığını bildirmiştir. Eğer böyle bir olay yaşarsanız manevi duygularınız güçlü demektir. Resmi bilimler bunun sebebini maalesef açıklayamaz. İrkilerek Uyanmak Kişiyi yüksek sesle patlama veya alkışlama ile uyanır. Artan bir vızıltı veya flaş buna eşlik edebilir. Bu olay tehlikeli değildir fakat insanları korkutur. Bazıları felç geçirdiğini düşünebilir. Bu, bazı nedenlerden dolayı, sesin işlenmesinden sorumlu beynin alanlarında bir sinirsel aktivite artışı olduğunda ortaya çıkabilir. Uyku Esnasında Düşme Hissi Bazen yukarıdan yatağa düşüyormuşuz gibi hissederek uyanırız. Bundan önce uçuyor ya da düşüyor olduğumuzu hayal ederiz. Oldukça tatsız bir his tıpkı ölmek gibi... Kalp atışı ve solunum yavaşlar. Beyin "korkar", bunu gerçek bir ölüm olarak algılar ve kişinin hayatta olup olmadığını kontrol eder, kaslara dürtü gönderir. Uyurgezerlik Uyurgezerlik. Bu durum uyku felcinin tam tersidir. Bilinç uyku halindedir ancak bu aşamada kas felci meydana gelmez. Uykusunda insanlar yürümekte, temizlik yapmakta hatta evden çıkabilmektedir ve bu genellikle çok tehlikelidir. Bu kişiler sabahları hiçbir şeyi hatırlamıyor olurlar. Nüfusun yaklaşık % 4.6-10.3'ünde ortaya çıkar ve çocuklar bundan daha sık etkilenirler. Nedenleri bilinmemektedir, ayrıca tedavi yöntemleri de bilinmemektedir.  
Uyku, gizemleri şu an bile tam anlamıyla çözülememiş ayrı bir dünya. Bu dünyaya giriş yaptığımız zaman başımıza neler geliyor?

Uyku İle Öğrenme Arasındaki Bağ


Uyku ile öğrenme arasındaki bağ, Yeni Aktüel dergisinde ele alındı. Farklı üniversitelerde yapılan araştırmalara göre uyku esnasında hafızaya daha çok bilgi eklemek ve bu bilgileri korumak mümkün.


Uyku Felci


Uykuya daldığımızda felç yaşayabiliriz. Uyku felcince beynimiz uyanık olur ancak kaslarımız kapalıdır. Bu sayede hareket edemeyiz. Nüfusun yaklaşık% 7'si en az bir kez uyku felcini yaşıyor..


Uyku Esnasında Görünen Halüsinasyonlar


Tam uykuya dalacağınız sırada tuhaf şeyler görebilirsiniz. Genellikle bunlar korkunç yüzler ve fantastik yaratıklardır. Bu zihinsel olarak sağlıklı insanlarda görülebilen birkaç halüsinasyon tipinden biridir. Çocuklarda daha sıklıkla görülür. Bunlar, stres veya sadece iyi bir hayal gücünden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca sarhoş olduğunuzda da ortaya çıkabilir.


Uykuda Konuşma


İnsanlar genellikle uykusunda konuşur. Uzmanlar bunun da stresle alakalı olduğunu söylüyor. Çok stresli anlarınızda uykunuzda konuşmanız gayet doğal. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür.


Rüya İçinde Rüya


Kişi bir rüyayı görür, sonra uyanır fakat garip şeyler devam eder. Kişi uyandığını hayal ediyordur. Bu Inception filminde araştırılmıştır. Filmin başarısı üzerine birçok kişi bu olayı yaşadığını bildirmiştir. Eğer böyle bir olay yaşarsanız manevi duygularınız güçlü demektir. Resmi bilimler bunun sebebini maalesef açıklayamaz.


İrkilerek Uyanmak


Kişiyi yüksek sesle patlama veya alkışlama ile uyanır. Artan bir vızıltı veya flaş buna eşlik edebilir. Bu olay tehlikeli değildir fakat insanları korkutur. Bazıları felç geçirdiğini düşünebilir. Bu, bazı nedenlerden dolayı, sesin işlenmesinden sorumlu beynin alanlarında bir sinirsel aktivite artışı olduğunda ortaya çıkabilir.


Uyku Esnasında Düşme Hissi


Bazen yukarıdan yatağa düşüyormuşuz gibi hissederek uyanırız. Bundan önce uçuyor ya da düşüyor olduğumuzu hayal ederiz. Oldukça tatsız bir his tıpkı ölmek gibi... Kalp atışı ve solunum yavaşlar. Beyin "korkar", bunu gerçek bir ölüm olarak algılar ve kişinin hayatta olup olmadığını kontrol eder, kaslara dürtü gönderir.


Uyurgezerlik


Uyurgezerlik. Bu durum uyku felcinin tam tersidir. Bilinç uyku halindedir ancak bu aşamada kas felci meydana gelmez. Uykusunda insanlar yürümekte, temizlik yapmakta hatta evden çıkabilmektedir ve bu genellikle çok tehlikelidir. Bu kişiler sabahları hiçbir şeyi hatırlamıyor olurlar. Nüfusun yaklaşık % 4.6-10.3'ünde ortaya çıkar ve çocuklar bundan daha sık etkilenirler. Nedenleri bilinmemektedir, ayrıca tedavi yöntemleri de bilinmemektedir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.