Tütsü yakmak ne işe yarar?

YAŞAM 04.07.2020 - 15:46, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Tütsü yakmak ne işe yarar?

Çeşitli bitkiler kullanılarak hazırlanan tütsüleri yakmanın sağlığa faydalı olduğu bilimsel olarak da ispatlandı.

Dünyanın pek çok yerinde yüzyıllardır sürdürülen bir arınma pratiği olan tütsü yakmak, günümüzde de hem enerji temizliği için hem de hoş koku yaydığı için kullanılıyor. Doğu’da tütsü (ya da Arapça’dan gelen ismiyle buhur) kullanımı, şifalı özellikleri nedeniyle tercih edilmiştir. İlk olarak nerede ve ne zaman kullanıldığı bilinmese de tütsü yakmak, kötü ruhları def ettiği ve iyi enerjileri ortama topladığına inanıldığı için tercih ediliyordu.   Çeşitli otları veya ağaç parçalarını bir araya getirerek yakmanın yanı sıra, bitki özleri damlatılmış suları da buhurdanlıklarda yavaş yavaş ısıtarak kokunun yayılmasını sağlamak da yaygın bir uygulama. Batıda daha çok bitkilerin doğrudan yakıldığı tütsü uygulamaları yaygınken, doğuda bitkilerin özel şekillerde bir araya getirildiği veya su buharına karışmasının sağlandığı uygulamaların yaygın olduğu görülüyor. Özellikle çok tanrılı Pagan ve Şaman inanışlarında tütsünün yeri büyük.   Tevrat ve İncil’de mür, günlük ve aloe vera gibi bitkilerin tütsü yapılarak kullanıldığına dair bilgiler mevcut. Aynı zamanda sığla, sandal, sedir, tarçın, safran, limon kabuğu, çöven tohumu, üzerlik otu gibi malzemelerle yapılan tütsülerin de yüzyıllardır kullanıldığı biliniyor. Günümüzde ise bitkilerin toz haline getirilerek çubuklar şeklinde hazırlandığı tütsüler oldukça yaygın. Aynı şekilde buhurdanlıklarda bir miktar suyun içine damlatılan bitkisel aromaterapik yağları küçük bir mum ile yavaşça ısıtarak kokusunun etrafa yayılmasını sağlamak sıklıkla tercih ediliyor.   Jourbal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan “Tıbbi Tütsüler” başlıklı bir araştırma, tütsünün yüzyıllardır bilinen faydalarını bilimsel olarak da ispatlamış oldu. Dumanın doğrudan bazı ilaçlar gibi beyni hızlı bir şekilde etkilediğine dikkat çeken araştırma, 5 kıtadaki 50 ülkeden toplanan tütsü yakma pratiği bilgilerine odaklandı. Sonuç olarak belli başlı bazı bitki tütsülerinin akciğer, beyin ve cilt işlevlerini olumlu olarak etkilediği kanıtlandı. Aynı zamanda pasif dumanların bir çeşit hava temizleyici olarak da etki ettiği ortaya çıkarılmış oldu.
Çeşitli bitkiler kullanılarak hazırlanan tütsüleri yakmanın sağlığa faydalı olduğu bilimsel olarak da ispatlandı.

Dünyanın pek çok yerinde yüzyıllardır sürdürülen bir arınma pratiği olan tütsü yakmak, günümüzde de hem enerji temizliği için hem de hoş koku yaydığı için kullanılıyor. Doğu’da tütsü (ya da Arapça’dan gelen ismiyle buhur) kullanımı, şifalı özellikleri nedeniyle tercih edilmiştir. İlk olarak nerede ve ne zaman kullanıldığı bilinmese de tütsü yakmak, kötü ruhları def ettiği ve iyi enerjileri ortama topladığına inanıldığı için tercih ediliyordu.

 

Çeşitli otları veya ağaç parçalarını bir araya getirerek yakmanın yanı sıra, bitki özleri damlatılmış suları da buhurdanlıklarda yavaş yavaş ısıtarak kokunun yayılmasını sağlamak da yaygın bir uygulama. Batıda daha çok bitkilerin doğrudan yakıldığı tütsü uygulamaları yaygınken, doğuda bitkilerin özel şekillerde bir araya getirildiği veya su buharına karışmasının sağlandığı uygulamaların yaygın olduğu görülüyor. Özellikle çok tanrılı Pagan ve Şaman inanışlarında tütsünün yeri büyük.


 

Tevrat ve İncil’de mür, günlük ve aloe vera gibi bitkilerin tütsü yapılarak kullanıldığına dair bilgiler mevcut. Aynı zamanda sığla, sandal, sedir, tarçın, safran, limon kabuğu, çöven tohumu, üzerlik otu gibi malzemelerle yapılan tütsülerin de yüzyıllardır kullanıldığı biliniyor. Günümüzde ise bitkilerin toz haline getirilerek çubuklar şeklinde hazırlandığı tütsüler oldukça yaygın. Aynı şekilde buhurdanlıklarda bir miktar suyun içine damlatılan bitkisel aromaterapik yağları küçük bir mum ile yavaşça ısıtarak kokusunun etrafa yayılmasını sağlamak sıklıkla tercih ediliyor.

 

Jourbal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan “Tıbbi Tütsüler” başlıklı bir araştırma, tütsünün yüzyıllardır bilinen faydalarını bilimsel olarak da ispatlamış oldu. Dumanın doğrudan bazı ilaçlar gibi beyni hızlı bir şekilde etkilediğine dikkat çeken araştırma, 5 kıtadaki 50 ülkeden toplanan tütsü yakma pratiği bilgilerine odaklandı. Sonuç olarak belli başlı bazı bitki tütsülerinin akciğer, beyin ve cilt işlevlerini olumlu olarak etkilediği kanıtlandı. Aynı zamanda pasif dumanların bir çeşit hava temizleyici olarak da etki ettiği ortaya çıkarılmış oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.