Trilye’de görmeniz gereken yerler!
Trilye’de görmeniz gereken yerler!
İşte, Trilye gezilecek yerler listesi...
İşte, Trilye gezilecek yerler listesi...
Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir belde olan Trilye, adından da anlaşılacağı üzere aslında eski bir Rum köyü. Mübadele sonrası Türklerin yerleştirilmesiyle birlikte 1963 yılında “Zeytinbağı” ismini alsa da günümüzde halâ Trilye olarak biliniyor.
Taş Mektep
Trilye’nin en ikonik yapılarından biri olan Taş Mektep, 1909 yılında Neo Klasik tarzda 4 katlı olarak inşa edilmiş. İlk önce papaz okulu olarak kullanılan bina, 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından Öksüzler Evi’ne çevrildi. Daha sonra ilkokul olarak da kullanılan yapı 1980’li yıllarda çürük raporu alarak tamamen boşaltıldı.
Dündar Evi
Tarihi Dündar Evi, aslında 19. yüzyıldan kalma bir kilise. Bizans mimarisinin etkileri görülen ve eğimli bir araziye inşa edilen bina, mübadele öncesine kadar Rum bir aile tarafından ev olarak kullanılıyordu. Daha sonra bir iş adamı tarafından alınıp otel olarak işletilmek istense de bürokratik engeller nedeniyle şu an atıl durumda.
Aya Yani Manastırı
Trilye merkeze 4 kilometre uzaklıkta bulunan Aya Yani Manastırı, kaleye benzer görünümüyle beldede ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken yapılardan biri. Adını, bölgeye gelen 3 papazdan biri olan Aya Yani’den alan manastırın MS 709 yılında yıkıldığı ve sonra yeniden inşa edildiği rivayet ediliyor.
Kemerli Kilise
Trilye gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir diğer lokasyon ise haç şeklinde tasarlanan Kemerli Kilise. 13. yüzyılda inşa edilen kilisenin alt katı taş, üst katı ahşaptan yapılmış. Panagia Pantobasillissa adıyla da bilinen bu yer ile ilgili en ilgi çeken detay hiç şüphesiz ki tarihte resmin ilk yapıldığı kilise olarak bilinmesi.
Medikion Manastırı
Medikion Manastırı, Trilye’den Eşkel Limanı’na giden karayolu üzerinde yer alıyor. 8. yüzyılda inşa edildiği bilinen ve başlangıçta çiftlik olarak kullanılan manastırın hemen yanında bir de Rum mezarlığı bulunuyor.
Tabut Ev
Trilye’yi ziyaret edenlerin görmek istediği bir diğer lokasyon da tabut ev. İnce ve uzun yapısından dolayı yerliler tarafından böyle bir isim verilmiş. Yaklaşık 200 yıllık, iki sokağın arasına sıkışmış bu bina özellikle fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez mekânı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.