Sibiel Köyü’nde Agriturizm

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 04.02.2018 - 13:16, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Sibiel Köyü’nde Agriturizm

Sibiel, dağların arasında, ormanın kıyısında bir peri köyü. Ama bu köyün perileri, peynirinden şarabına sofraya konan herşeyi kendileri yetiştiriyor ve yapıyor. Hal böyle olunca köy agriturizm meraklıları zaten küçük olan bu sevimli köyü dolurup taşırıyor. Rengarenk tarihi evleri, sokaklarında dolaşan at arabaları, dalından sofraya gelen yemekleri bizi de buraya getirdi. Bu köyün fanı sadece turistler değil. Zaman zaman dağdaki ayılar ve domuzlarda agriturizm için bahçelere uğruyormuş. Rumenler geleneksel yaşatılarını sürdürüyor olmakla gurur duyuyorlar. Dünyanın bir çok yerinde köy hayatının teknolojiye ve şehirleşmeye kurban gittiği şu günlerde bugünlere kadar bu kültürü sürdürebilmeleri hem hayret, hem de hayranlık verici. Şuan da üzüm hasadı mevsimi. Evlerde şaraplar yapılıyor. Rumenler yüzyıllarca kendi topraklarında başkaları tarafından yönetilmişler. Bu yönetime güvensizlik ortamında köylerin hep kendi kendilerine yetebilmeleri gerekmiş. Nihayet Romanya, Dünya Savaşları sonrasında otonom hale gelmiş. Ancak takibinde gelen komünizmin ve diktatör Ceauşescu’nun da ekonomiyi tarıma endekslemesiyle tarım ve hayvancılık artık Rumenlerin DNA’larına işlemiş. Burası konaklama için harika bir yer. Köyde yaklaşık 30 hane evlerini pansiyona çevirmiş. Sahipleri de çok sıcak insanlar. 20 dakika mesafedeki Sibiu’da gecelemektense çok daha tatlı ve ekonomik olan bu pansiyonlarda kalmayı tercih ettik. Hemen sarıp sarmalıyorlar. Bizi de köydeki düğüne davet ettiler. Transilvanya Rumen Düğünü sayfamızdan video ve yazısına ulaşabilirsiniz. Sabah ömrümüzde ilk defa nal sesleriyle uyandık. Herkesin arabası var ama tıngır mıngır giden at arabaları da yaygın olarak kullanılıyor. Ömrümüzde çok kuyu gördük de ilk defa içi pırıl pırıl su dolu olanı gördük. Evlerde su var ama nedense hala buradan su çeken çok. Bu sofra maalesef bizim soframız değil ama tipik bir Rumen sofrası olduğu için paylaşalım istedik. Sofyalarda geleneksel tabaklar & sürahiler yaygınca kullanılıyor. Sarma, beyaz peynir, pide, turşu tarifleri Osmanlı’dan, malzemeler çiftlikten. bizevdeyokuz
Sibiel, dağların arasında, ormanın kıyısında bir peri köyü. Ama bu köyün perileri, peynirinden şarabına sofraya konan herşeyi kendileri yetiştiriyor ve yapıyor. Hal böyle olunca köy agriturizm meraklıları zaten küçük olan bu sevimli köyü dolurup taşırıyor. Rengarenk tarihi evleri, sokaklarında dolaşan at arabaları, dalından sofraya gelen yemekleri bizi de buraya getirdi. Bu köyün fanı sadece turistler değil. Zaman zaman dağdaki ayılar ve domuzlarda agriturizm için bahçelere uğruyormuş. Rumenler geleneksel yaşatılarını sürdürüyor olmakla gurur duyuyorlar. Dünyanın bir çok yerinde köy hayatının teknolojiye ve şehirleşmeye kurban gittiği şu günlerde bugünlere kadar bu kültürü sürdürebilmeleri hem hayret, hem de hayranlık verici. Şuan da üzüm hasadı mevsimi. Evlerde şaraplar yapılıyor. Rumenler yüzyıllarca kendi topraklarında başkaları tarafından yönetilmişler. Bu yönetime güvensizlik ortamında köylerin hep kendi kendilerine yetebilmeleri gerekmiş. Nihayet Romanya, Dünya Savaşları sonrasında otonom hale gelmiş. Ancak takibinde gelen komünizmin ve diktatör Ceauşescu’nun da ekonomiyi tarıma endekslemesiyle tarım ve hayvancılık artık Rumenlerin DNA’larına işlemiş. Burası konaklama için harika bir yer. Köyde yaklaşık 30 hane evlerini pansiyona çevirmiş. Sahipleri de çok sıcak insanlar. 20 dakika mesafedeki Sibiu’da gecelemektense çok daha tatlı ve ekonomik olan bu pansiyonlarda kalmayı tercih ettik. Hemen sarıp sarmalıyorlar. Bizi de köydeki düğüne davet ettiler. Transilvanya Rumen Düğünü sayfamızdan video ve yazısına ulaşabilirsiniz. Sabah ömrümüzde ilk defa nal sesleriyle uyandık. Herkesin arabası var ama tıngır mıngır giden at arabaları da yaygın olarak kullanılıyor. Ömrümüzde çok kuyu gördük de ilk defa içi pırıl pırıl su dolu olanı gördük. Evlerde su var ama nedense hala buradan su çeken çok. Bu sofra maalesef bizim soframız değil ama tipik bir Rumen sofrası olduğu için paylaşalım istedik. Sofyalarda geleneksel tabaklar & sürahiler yaygınca kullanılıyor. Sarma, beyaz peynir, pide, turşu tarifleri Osmanlı’dan, malzemeler çiftlikten. bizevdeyokuz
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.