Sebze ve meyve fiyatları neden artıyor?

AKTÜEL 22.09.2023 - 20:17, Güncelleme: 22.09.2023 - 20:17
 

Sebze ve meyve fiyatları neden artıyor?

Tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmek için ''Ekmiyoruz'' kampanyası başlatıldı. işte detaylar...

Tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmek için ''Ekmiyoruz'' kampanyası başlatıldı. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış, çiftçilerin ve tüketicilerin tepkisine neden oluyor. Marketlerde salatalık, limon, sivri biber, patates, muz ve şeftali gibi ürünlerin fiyatları son bir yılda iki katına yakın yükseldi. Peki bu fiyat artışlarının nedenleri neler? Çiftçiler üretimi sürdürebilecek mi?  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının Ağustos ayında sebze ve meyve fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,6 oranında arttı. Bu oran, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yıllık artışın yaklaşık iki katı. Özellikle domates, salatalık, limon, sivri biber, patates, muz ve şeftali gibi ürünlerin fiyatları son bir yılda ciddi bir şekilde yükseldi. Uzmanlar, fiyat artışlarının birden fazla faktörden kaynaklandığını belirtiyor. Bunlar arasında şunlar sayılabilir: Hava koşulları: 2022-2023 yılında yaşanan kuraklık, don olayları, aşırı yağışlar ve sel felaketleri gibi hava koşulları, sebze ve meyve üretimini olumsuz etkiledi.  Maliyetler: Çiftçilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de maliyetlerin yüksekliği. Gübre, tohum, ilaç, elektrik, su, işçilik, nakliye gibi girdilerin fiyatları sürekli artarken, ürün fiyatları ise istikrarlı bir şekilde artmıyor.  Aracılar: Sebze ve meyve fiyatlarının belirlenmesinde aracıların rolü de büyük. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte aracı sayısı arttıkça, fiyatlara da ekstra maliyetler yansıyor.  Spekülasyon: Sebze ve meyve piyasasında spekülasyon yapmak isteyen bazı kişi veya gruplar da fiyat artışlarını tetikliyor.  
Tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmek için ''Ekmiyoruz'' kampanyası başlatıldı. işte detaylar...

Tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekmek için ''Ekmiyoruz'' kampanyası başlatıldı.

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış, çiftçilerin ve tüketicilerin tepkisine neden oluyor.

Marketlerde salatalık, limon, sivri biber, patates, muz ve şeftali gibi ürünlerin fiyatları son bir yılda iki katına yakın yükseldi.

Peki bu fiyat artışlarının nedenleri neler? Çiftçiler üretimi sürdürebilecek mi? 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının Ağustos ayında sebze ve meyve fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,6 oranında arttı.

Bu oran, tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) yıllık artışın yaklaşık iki katı. Özellikle domates, salatalık, limon, sivri biber, patates, muz ve şeftali gibi ürünlerin fiyatları son bir yılda ciddi bir şekilde yükseldi.

Uzmanlar, fiyat artışlarının birden fazla faktörden kaynaklandığını belirtiyor. Bunlar arasında şunlar sayılabilir:

Hava koşulları: 2022-2023 yılında yaşanan kuraklık, don olayları, aşırı yağışlar ve sel felaketleri gibi hava koşulları, sebze ve meyve üretimini olumsuz etkiledi. 

Maliyetler: Çiftçilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de maliyetlerin yüksekliği. Gübre, tohum, ilaç, elektrik, su, işçilik, nakliye gibi girdilerin fiyatları sürekli artarken, ürün fiyatları ise istikrarlı bir şekilde artmıyor. 

Aracılar: Sebze ve meyve fiyatlarının belirlenmesinde aracıların rolü de büyük. Üreticiden tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte aracı sayısı arttıkça, fiyatlara da ekstra maliyetler yansıyor. 

Spekülasyon: Sebze ve meyve piyasasında spekülasyon yapmak isteyen bazı kişi veya gruplar da fiyat artışlarını tetikliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.