Oruç Tuttuğunuzda Vücudunuzda Neler Olur?
Oruç Tuttuğunuzda Vücudunuzda Neler Olur?
Ramazan ayı nihayet geldi. Peki oruç tuttuğunuzda vücudunuzda ne olur?
Ramazan ayı nihayet geldi. Peki oruç tuttuğunuzda vücudunuzda ne olur?
Oruç tutarken ilk günler son derece önemli
Vücudumuz, oruç tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. Yani bağırsaklar son öğünde alınan tüm besin maddelerini tamamen sindirdiği zaman. Bu besinler sindirildiğinde, vücut enerji ihtiyacını daha önce karaciğerde ve kaslarda depolanan glükozdan karşılıyor. Buradaki kaynak tükendiğinde ise vücut yağ yağmaya başlıyor. Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor. Öte yandan, kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik ve uyuşukluk baş gösteriyor. Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda ise baş ağrısı ve mide bulantısı görülebiliyor.
Bu nedenle de eğer kronik bir rahatsızlığınız var ise, oruç tutmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanızı öneriyoruz.
3. ve 7. günler arasında yeterli su alımına dikkat etmek gerekli
İlk birkaç günkü zorlanmadan sonra vücudunuz oruç tutmaya alışmaya başlar. Ancak bu noktadan sonra dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var; su tüketimi. Sahur ve iftar vakitleri arasında su alımı azaldığı için vücutta terleme hızlanırken, sıvı kaybı da artıyor. İftar ve sahur vakitlerinde öğünlerde karbonhidrat ve bazı yağların gerekli düzeyde alınması, enerji üretimi için şart. Dengeli bir rejimle, protein, tuz ve su gibi belli besinleri almak önemli.
8. günden 15. güne: Vücudunuz arınıyor
Bu sürelerde vücudunuz oruca tamamen alışıyor. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi’nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vücutta bazı olumlu etkileri de olduğunu söylüyor.
“Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor” diyen tıp uzmanı, “Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor.” diye devam ediyor.
16. günden 30. güne: Toksinler vücuttan atılıyor
Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor. Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyon yeniden güçlenirken, enerjinin de arttığını vurguluyor. Mahroof sözlerine şöyle devam ediyor:
“Oruç şafak vaktinden gün batımına kadar olan dönemi kapsar. Böylece arada enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder.
“Ancak bedeniniz enerji için protein almaya başlarsa, ileri açlık moduna geçip kaslarınızı kullanmaya başlar. Bu en sık, günlerce ve haftalarca uzatılan oruç dönemlerinde görülür. “
Tabii, ramazan ayında sağlıklı bir beslenme düzeni son derece önemli
Orucun sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden en yüksek verimi alabilmek için, sağlıklı beslenmek gerekiyor. Bunun için de iftarda ve sahurda çok yağlı ve baharatlı olmayan, daha çok protein ve lif ağırlıklı besinleri tercih etmelisiniz. Öte yandan ağır şerbetli tatlılar da kan şekerinizi aniden yükseltebileceğinden sütlü tatlılara yönelmeniz tavsiye ediliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.