Mevsim geçişlerinde duygusal durumunuzu dengede tutmanın yolu!

SAĞLIK 01.12.2020 - 17:07, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Mevsim geçişlerinde duygusal durumunuzu dengede tutmanın yolu!

Kış geldi; hepimizde bir yılgınlık, bir yorgunluk, bir durgunluk… Peki neden?

Biraz temiz hava alın Eğer, modunuz düşükse ya da depresif hissediyorsanız, dışarıda vakit geçirmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Uyandıktan sonraki 2 saat içinde dışarı çıkmaya çalışın. Bazı araştırmacılar, düşük güneş ışığından gelen D vitaminin, serotonin (mutluluk hormonu) seviyelerini etkilediğini buldu. Bu nedenle gün içerisinde hava kapalı olsa dahi dışarı çıkmak önemli. Işık terapisini deneyin Doktorlar, eğer modunuz düşer ve kış depresyonu yaşamaya başlarsanız, ışık terapisi önerilebilir. Peki ışık terapisi nedir? Bilindiği üzere, vücudun belirli bir saati bulunuyor. Sirkadiyen ritim ise bu saate verilen isim. Sirkadiyen ritim, kişinin hem fiziksel hem de ruhsa sağlığını etkiliyor. Uykuda salgılanan hormonların salgılanamaması yani uyunamaması durumunda sirkadiyen ritim bozuluyor. Vücudumuzun düzgün çalışması için düzenli bir şekilde uyumak büyük önem taşıyor. Eğer gece uyanık kalıp, gündüz uyuyorsanız bu da gerekli hormonların salgılanamadığı anlamına gelir. Bu durum için tedavi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde ışık terapisi lambası olarak adlandırılan, ışık üreten terapötik bir lambadır. Bu lamba sirkadiyen ritminizi düzenlemeye yardımcı olur. Işık tedavisi lambaları, parlaklık ve ışık türüne göre değişir, bu nedenle satın almadan önce bir doktora danışmanız gerekli. Arkadaşlarınızla ya da yakınlarınızla bu konu hakkında konuşun Kendinizi kötü hissediyorsanız, konuşmak ve hissettiklerinizi başkalarıyla paylaşmak iyi gelebilir. İlk başta bu konuda istekli olmayabilirsiniz ancak hissettiklerinizi dışa vurmamak size kendinizi daha kötü hissettirebilir. Eğer arkadaşlarınızla konuşmak fayda etmiyorsa, bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz. Stres seviyenizi azaltmaya çalışın Mevsim geçişleri sırasında yaşanan duygusal bozukluk, size kendinizi stresli hissettirebilir. Bu stres ise hem zihinsel, hem de fiziksel sağlığınız için kötüdür. Stres seviyenizi azaltmak için şunları yapabilirsiniz; •  – Yoga •  – Egzersiz •  – Yürüyüş •  – Meditasyon Size kendinizi daha iyi hissettirecek meditasyon uygulamaları için buraya, egzersiz uygulamaları içinse buraya tıklayabilirsiniz. Sağlıklı beslenin Sağlıklı beslenmenin ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkisi yapılan pek çok araştırmayla kanıtlandı. Özellikle kış aylarında vücudumuz daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyuyor. Ancak sağlıklı karbonhidratları tüketmelisiniz. Bol miktarda protein, işlenmemiş gıdalar ve sebzeler beslenme programanıza ekleyebileceğiniz gıdalardan bazıları. Ayrıca fasulye ve tahıllarda gizlenenler gibi kompleks karbonhidratlar, serotonin seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir.  
Kış geldi; hepimizde bir yılgınlık, bir yorgunluk, bir durgunluk… Peki neden?

Biraz temiz hava alın


Eğer, modunuz düşükse ya da depresif hissediyorsanız, dışarıda vakit geçirmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Uyandıktan sonraki 2 saat içinde dışarı çıkmaya çalışın. Bazı araştırmacılar, düşük güneş ışığından gelen D vitaminin, serotonin (mutluluk hormonu) seviyelerini etkilediğini buldu. Bu nedenle gün içerisinde hava kapalı olsa dahi dışarı çıkmak önemli.


Işık terapisini deneyin


Doktorlar, eğer modunuz düşer ve kış depresyonu yaşamaya başlarsanız, ışık terapisi önerilebilir. Peki ışık terapisi nedir?
Bilindiği üzere, vücudun belirli bir saati bulunuyor. Sirkadiyen ritim ise bu saate verilen isim. Sirkadiyen ritim, kişinin hem fiziksel hem de ruhsa sağlığını etkiliyor. Uykuda salgılanan hormonların salgılanamaması yani uyunamaması durumunda sirkadiyen ritim bozuluyor. Vücudumuzun düzgün çalışması için düzenli bir şekilde uyumak büyük önem taşıyor. Eğer gece uyanık kalıp, gündüz uyuyorsanız bu da gerekli hormonların salgılanamadığı anlamına gelir. Bu durum için tedavi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde ışık terapisi lambası olarak adlandırılan, ışık üreten terapötik bir lambadır. Bu lamba sirkadiyen ritminizi düzenlemeye yardımcı olur. Işık tedavisi lambaları, parlaklık ve ışık türüne göre değişir, bu nedenle satın almadan önce bir doktora danışmanız gerekli.


Arkadaşlarınızla ya da yakınlarınızla bu konu hakkında konuşun


Kendinizi kötü hissediyorsanız, konuşmak ve hissettiklerinizi başkalarıyla paylaşmak iyi gelebilir. İlk başta bu konuda istekli olmayabilirsiniz ancak hissettiklerinizi dışa vurmamak size kendinizi daha kötü hissettirebilir. Eğer arkadaşlarınızla konuşmak fayda etmiyorsa, bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz.


Stres seviyenizi azaltmaya çalışın


Mevsim geçişleri sırasında yaşanan duygusal bozukluk, size kendinizi stresli hissettirebilir. Bu stres ise hem zihinsel, hem de fiziksel sağlığınız için kötüdür. Stres seviyenizi azaltmak için şunları yapabilirsiniz;
•  – Yoga
•  – Egzersiz
•  – Yürüyüş
•  – Meditasyon
Size kendinizi daha iyi hissettirecek meditasyon uygulamaları için buraya, egzersiz uygulamaları içinse buraya tıklayabilirsiniz.


Sağlıklı beslenin


Sağlıklı beslenmenin ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkisi yapılan pek çok araştırmayla kanıtlandı. Özellikle kış aylarında vücudumuz daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyuyor. Ancak sağlıklı karbonhidratları tüketmelisiniz. Bol miktarda protein, işlenmemiş gıdalar ve sebzeler beslenme programanıza ekleyebileceğiniz gıdalardan bazıları. Ayrıca fasulye ve tahıllarda gizlenenler gibi kompleks karbonhidratlar, serotonin seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.