Mersin’de ne yenir?
Mersin’de ne yenir?
Komşusu Adana'nın yemekleri kadar tanınıp bilinmese de Mersin'in sofraları da tam bir lezzet şöleni! Şehrin mutfağında deniz ürünlerinin yeri ayrı ama tahıl, baklagil ve kırmızı etin de tartışmasız bir otoritesi var. 321 kilometrelik sahil bandıyla bir deniz şehri olmasına rağmen Mersin'in Yörük ve İç Anadolu'nun yemek kültürüyle renklenmiş geleneksel menüsü yeme de yanında yat dedirten türden. Yani ister etçi, ister sebzeci olun Mersin'e geldiğinizde masadan doymadan kalkmıyorsunuz. Akdeniz ve Torosların kollarındaki şehirde hem göze hem de mideye hitap eden bu lezzetler neler, nerede yenir merak ediyor musunuz?
Komşusu Adana'nın yemekleri kadar tanınıp bilinmese de Mersin'in sofraları da tam bir lezzet şöleni! Şehrin mutfağında deniz ürünlerinin yeri ayrı ama tahıl, baklagil ve kırmızı etin de tartışmasız bir otoritesi var. 321 kilometrelik sahil bandıyla bir deniz şehri olmasına rağmen Mersin'in Yörük ve İç Anadolu'nun yemek kültürüyle renklenmiş geleneksel menüsü yeme de yanında yat dedirten türden. Yani ister etçi, ister sebzeci olun Mersin'e geldiğinizde masadan doymadan kalkmıyorsunuz. Akdeniz ve Torosların kollarındaki şehirde hem göze hem de mideye hitap eden bu lezzetler neler, nerede yenir merak ediyor musunuz?
Komşusu Adana'nın yemekleri kadar tanınıp bilinmese de Mersin'in sofraları da tam bir lezzet şöleni! Şehrin mutfağında deniz ürünlerinin yeri ayrı ama tahıl, baklagil ve kırmızı etin de tartışmasız bir otoritesi var. 321 kilometrelik sahil bandıyla bir deniz şehri olmasına rağmen Mersin'in Yörük ve İç Anadolu'nun yemek kültürüyle renklenmiş geleneksel menüsü yeme de yanında yat dedirten türden. Yani ister etçi, ister sebzeci olun Mersin'e geldiğinizde masadan doymadan kalkmıyorsunuz. Akdeniz ve Torosların kollarındaki şehirde hem göze hem de mideye hitap eden bu lezzetler neler, nerede yenir merak ediyor musunuz?
Tantuni
Mersinliler eti balıktan daha çok tüketiyor. Et tercihini de en çok kuzu ve koyundan yana kullanıyor. Ünü Mersin'i aşmış ve büyük şehirlerin sokak lezzetleri arasına girmiş tantuni de biftek veya kaburgadan yapılıyor. Arap mutfağından geldiği bilinen ve Arapçada yumuşak yemek anlamına gelen bu lezzette satırla doğranan etler haşlandıktan sonra biber, domates ve soğan harmanıyla sacda kavruluyor. Yağ olarak da kuyruk yağı kullanılıyor.
Batırık
Sadece Mersin'de değil Konya'da da biliniyor bu yemek. Ama Mersin güneşinde kurutulmuş salça ve dağlarından toplanan otlarıyla damakta farklı bir lezzet bırakıyor. Bulgurla yapılıyor ve benzerlerinden farklı olarak içine yer fıstığı ile tahin de katılıyor. Tadınca kısıra benzeteceğiniz ama çorba kıvamında bulacağınız batırık salata olarak nitelendirilebilir. Yani takdiri size kalmış.
Sıkma
Yörüklerin sıcakkanlı bölge insanına bıraktığı yemek miraslarından biri de sıkma. Damak tadı olarak dürüme sarılmış böreğe benzeyen sıkma aslında sokak lezzeti de sayılabilir.
Mersin Ciğeri
Ciğer denilince koskoca bir coğrafyanın farklı usul tariflerle parmak yedirten enfes eti geliyor akıllara. Meze de olabiliyor ana yemek de. Mersin'in ciğer miladı da 100 yıl öncesine dayanıyor. Kuzu ciğeri ile kuyruk yağının peş peşe şişe dizilmesiyle yapılan ciğer mangalda pişiriliyor ve envai çeşit mezeyle birlikte sunuluyor.
Karışık Çorba
Özünde Arap kültürü olunca sofrasında da Arap işi bir çorba olması beklenirdi Mersin'den. Yaz sıcağında da kış soğuğunda da severek içilen çorbanın hammaddesi tavuk. Ama içinde mercimek, nohut gibi birçok bakliyat ya da un olduğu için bol kalorili çorba kategorisine de giriyor. Kullanılan biber salçası ve acılı baharatlar bu çorbayı Mersinli yapan unsurlar. Tarsus yöresinde bu çorbaya Tarmer de deniliyor. Bir diğer versiyonu ise tavuk yerine keklik konularak yapılıyor. Bakliyatsız olunca da Arapaşı çorbası adını alıyor.
Humus
Antakya'yla karşılaştırılan humusu genelde ara sıcak ya da soğuk meze olarak görsek de Mersinliler ana yemek olarak tüketiyor. Haşlanmış nohutun iyice ezildikten sonra tahin, limon, kimyon ve sarımsakla harmanlamasıyla yapılan humus, üzerine acı biberli kızgın yağ dökülerek servis ediliyor. Tereyağlı, sade, sucuklu veya pastırmalı alternatiflerden seçim yapabiliyorsunuz.
Tarsus Kebabı
Yemek kültürümüzün en can alıcı tatlarından olan kebabı Mersin'de yediğinizde Adana kebabıyla kıyaslıyorsunuz ister istemez. Ama Tarsus kebabının ufak bir farkı var, o da soğan. Ekşi, acı ve bol baharat tatlarını seven Mersinliler için kebabın yanında soğan olmazsa olmaz. Porsiyon veya dürüm olarak servis edilen bu lezzeti acılı veya acısız olarak da tercih edebilirsiniz.
Etli Dövme Pilav
Mersin'de düğün ve mevlitlerin vazgeçilmez menüsü olan etli dövme pilav adını içindeki dövme buğdaydan alıyor. Pilavı yöresel bir lezzete dönüştüren şey de pirinç yerine kullanılan buğday. İçine ayriyeten nohut ve isteğe göre tavuk veya et katılıyor.
İçli Köfte
Gaziantep gibi gurme bir şehir başta olmak üzere içli köfte çokça yapılan ve tadına doyulmayan bir lezzet. Genellikle kızartma ve haşlama olarak iki şekilde sunulan içli köfte Mersin'de haşlama olarak tüketiliyor. Yanında ayran ve salatayla bir lezzet üçlüsü oluşturuyor. Kıyaslama yaparken fark yaratan yönleri ise iç harcının cevizsiz ve şeklinin de yuvarlak olması.
Künefe
Hatay siciline kayıtlı bir tatlı olsa da künefeyi Mersinliler çok güzel yapıyor. Hatta biz daha iyiyiz iddiaları da duyabiliyorsunuz. Mersinliler künefe yaparken peynir ve kadayıf dengesini farklı tutuyorlar. Peynirini fazla, kadayıfını daha az kullanıyorlar.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.