Mado’dan bölge çiftçisini ihya edecek proje

EKONOMİ 19.12.2020 - 14:55, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:35
 

Mado’dan bölge çiftçisini ihya edecek proje

Dünyanın 36 ülkesine yaptığı ihracatla dondurmayı milli ürün haline getiren Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, salebi de dünyaya servis etmeye hazırlanıyor. Salebin Anavatanı olarak Kahramanmaraş’ı ilan etmeye hazırlanan Kanbur’un, doğaya zarar vermeden özel bahçelerinde ürettiği salep fideleri verim vermeye başladı.

Türkiye’nin dondurma devi MADO, uzun süredir üzerinde çalıştığı salep üretim çalışmalarında sona yaklaştı. Türkiye’nin hastalıktan ari sertifikalı sayılı çiftliklerinden biri olan MADO çiftliğinde deneme üretim çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Mado Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur; “Salebin Anavatanı Türkiye’dir. En çok Kuzey Akdeniz, İç Anadolu’nun Kuzeyi, Doğu Anadolu’nun batı bölgelerinde görülür ve tabiki Kahramanmaraş’ın dağlarında da yetişir. Salep çok kıymetli bir ürün olduğu için bölge insanı tarafından toplanır ve toplamasını bilmeyenler ise maalesef bu ürünü yok ediyor.” Dedi.   EN ÇOK VERİM ALMANIN YOLLARINI DENEDİK   Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üniversitelerle birlikte salep çalıştayı düzenlediklerini ve Kahramanmaraş’taki çiftliklerinde ise özel kurulan bahçelerde uzun süredir deneme üretimleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mado Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur; “hangi salebin Türkiye’nin veya İran’ın hangi bölgelerinde yetiştiğini biliyoruz. O bölgelerden getirdiğimiz toprak yapısı ile burada bir karışım yapıp; ‘daha çok nasıl verim alabiliriz’in üzerinden çalışıyoruz. Özel olarak hazırladığımız deneme bahçesinin her bölümünde toprak yapıları farklıdır ve ona göre verimini gözlemliyoruz. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız teknik verim vermeye başladı ve çizdiğimiz hedefe adım adım yaklaşıyoruz” Dedi.   BÖLGE ÇİFTÇİMİZLE TEKNİĞİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ   Kahramanmaraş’ı salep üretimi ve keçi yetiştiriciliğinde Türkiye’de marka yapmayı hedefleyen Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur ise uzun süredir bilim adamlarıyla çalıştaylar düzenleyerek deneme salep üretimi gerçekleştirdiklerini, verim almaya başladıkları tekniği ise bölge çiftçisiyle paylaşmaya ve aynı zamanda 10 yıl alım garantisi vermeye hazır olduklarını söyledi.   KEÇİDE KAHRAMANMARAŞ’I MARKA YAPABİLİRİZ   Dünya dondurma sektörünün ana aktörlerinden biri halene gelerek dondurmanın geleceğini yaptığı çalışmalarla tayin eden 4. Kuşak Dondurma Ustası Mehmet Kanbur, “Hayalleri olmayanlar, maalesef yerinde sayarlar. Dondurmanın hammaddesi keçi sütü ve saleptir. Mado olarak bu iki mamulle ilgili çok geniş çalışmalar yaptık, üzerinde çalıştaylar düzenledik, bilim adamlarıyla ortak çalışma grupları oluşturduk. Keçi üretimi için yeni bir ırk geliştirdik, Keçi sütü için çiftçilerimize keçi dağıttık ve 10 yıl süt alım garantisi verdik. Fakat bu üretimi yapacak köyde kimse kalmadı, onun için üretimi kendimiz yapmaya çalışıyoruz.” Dedi.   SALEP’İ DÜNYAYA YENİ BİR İÇECEK TÜRÜ OLARAK SERVİS EDECEĞİZ   Dünyanın 36 ülkesine dondurmayla birlikte yöresel ürünleri de götüren Kanbur, Kahramanmaraş Salebini dünya da yeni trend bir içecek haline getirmek için çalıştıklarını söyledi. Deneme salep üretim bahçelerindeki AR-GE çalışmalarına milyonlarca lira kaynak aktardığını da hatırlatan Kanbur, “Salep üzerine Kahramanmaraş ve İzmir’deki bilim adamlarımızla çalıştaylar yaptık. Doğaya zarar vermeden bu ürünü nasıl yetiştirebilirizin analizini yaptık. Bahçemizdeki deneme bölümlerini birbirinden farklı toprak yapılarıyla düzenledik. Azerbaycan’dan, Bulgaristan’dan, Türkiye’nin farklı coğrafyalarından toprak getirerek üzerinden denemeler yapıyoruz.   Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve büyük emek verdiğimiz salep üretiminde belirli bir noktaya geldik. Hem doğamızı koruyacağız, hem dondurmamızın ana maddesini üreteceğiz hem de salebi tüm dünyaya şifalı içecek olarak sunacağız” dedi.   BÖLGE ÇİFTÇİMİZE BÜYÜK GELİR GETİREBİLİR   Sektöründe olduğu gibi Salep üretimine de öncülük yapan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, milyonlarca lira kaynak kullanarak başardıkları salep üretim tekniğini Kahramanmaraş’taki bölge çiftçileriyle paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. Kanbur, “Bayrağımızı götürdüğümüz ülkelere bölgemizin yöresel ürünlerini de götürerek zaten çiftçilerimize destek oluyoruz. Katma değeri yüksek salebi üretmeye talip olmaları halinde nasıl üretileceğini, toprak yapısını ve tekniğini öğretmeye hazırız. Bunun karşılığında da pazar sorunları da olmayacak ve 10 yıl alım garantisi vereceğiz. Hedefim salebi yeteri rekoltede üretmek ve dünyaya servis etmek. Bakın dondurma da nasıl markalaştıysak, salepte de öyle markalaşabiliriz.” Dedi.
Dünyanın 36 ülkesine yaptığı ihracatla dondurmayı milli ürün haline getiren Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, salebi de dünyaya servis etmeye hazırlanıyor. Salebin Anavatanı olarak Kahramanmaraş’ı ilan etmeye hazırlanan Kanbur’un, doğaya zarar vermeden özel bahçelerinde ürettiği salep fideleri verim vermeye başladı.

Türkiye’nin dondurma devi MADO, uzun süredir üzerinde çalıştığı salep üretim çalışmalarında sona yaklaştı. Türkiye’nin hastalıktan ari sertifikalı sayılı çiftliklerinden biri olan MADO çiftliğinde deneme üretim çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Mado Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur; “Salebin Anavatanı Türkiye’dir. En çok Kuzey Akdeniz, İç Anadolu’nun Kuzeyi, Doğu Anadolu’nun batı bölgelerinde görülür ve tabiki Kahramanmaraş’ın dağlarında da yetişir. Salep çok kıymetli bir ürün olduğu için bölge insanı tarafından toplanır ve toplamasını bilmeyenler ise maalesef bu ürünü yok ediyor.” Dedi.

 

EN ÇOK VERİM ALMANIN YOLLARINI DENEDİK

 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üniversitelerle birlikte salep çalıştayı düzenlediklerini ve Kahramanmaraş’taki çiftliklerinde ise özel kurulan bahçelerde uzun süredir deneme üretimleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mado Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur; “hangi salebin Türkiye’nin veya İran’ın hangi bölgelerinde yetiştiğini biliyoruz. O bölgelerden getirdiğimiz toprak yapısı ile burada bir karışım yapıp; ‘daha çok nasıl verim alabiliriz’in üzerinden çalışıyoruz. Özel olarak hazırladığımız deneme bahçesinin her bölümünde toprak yapıları farklıdır ve ona göre verimini gözlemliyoruz. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız teknik verim vermeye başladı ve çizdiğimiz hedefe adım adım yaklaşıyoruz” Dedi.

 

BÖLGE ÇİFTÇİMİZLE TEKNİĞİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

 

Kahramanmaraş’ı salep üretimi ve keçi yetiştiriciliğinde Türkiye’de marka yapmayı hedefleyen Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur ise uzun süredir bilim adamlarıyla çalıştaylar düzenleyerek deneme salep üretimi gerçekleştirdiklerini, verim almaya başladıkları tekniği ise bölge çiftçisiyle paylaşmaya ve aynı zamanda 10 yıl alım garantisi vermeye hazır olduklarını söyledi.

 

KEÇİDE KAHRAMANMARAŞ’I MARKA YAPABİLİRİZ

 

Dünya dondurma sektörünün ana aktörlerinden biri halene gelerek dondurmanın geleceğini yaptığı çalışmalarla tayin eden 4. Kuşak Dondurma Ustası Mehmet Kanbur, “Hayalleri olmayanlar, maalesef yerinde sayarlar. Dondurmanın hammaddesi keçi sütü ve saleptir. Mado olarak bu iki mamulle ilgili çok geniş çalışmalar yaptık, üzerinde çalıştaylar düzenledik, bilim adamlarıyla ortak çalışma grupları oluşturduk. Keçi üretimi için yeni bir ırk geliştirdik, Keçi sütü için çiftçilerimize keçi dağıttık ve 10 yıl süt alım garantisi verdik. Fakat bu üretimi yapacak köyde kimse kalmadı, onun için üretimi kendimiz yapmaya çalışıyoruz.” Dedi.

 

SALEP’İ DÜNYAYA YENİ BİR İÇECEK TÜRÜ OLARAK SERVİS EDECEĞİZ

 

Dünyanın 36 ülkesine dondurmayla birlikte yöresel ürünleri de götüren Kanbur, Kahramanmaraş Salebini dünya da yeni trend bir içecek haline getirmek için çalıştıklarını söyledi. Deneme salep üretim bahçelerindeki AR-GE çalışmalarına milyonlarca lira kaynak aktardığını da hatırlatan Kanbur, “Salep üzerine Kahramanmaraş ve İzmir’deki bilim adamlarımızla çalıştaylar yaptık. Doğaya zarar vermeden bu ürünü nasıl yetiştirebilirizin analizini yaptık. Bahçemizdeki deneme bölümlerini birbirinden farklı toprak yapılarıyla düzenledik. Azerbaycan’dan, Bulgaristan’dan, Türkiye’nin farklı coğrafyalarından toprak getirerek üzerinden denemeler yapıyoruz.

 

Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve büyük emek verdiğimiz salep üretiminde belirli bir noktaya geldik. Hem doğamızı koruyacağız, hem dondurmamızın ana maddesini üreteceğiz hem de salebi tüm dünyaya şifalı içecek olarak sunacağız” dedi.

 

BÖLGE ÇİFTÇİMİZE BÜYÜK GELİR GETİREBİLİR

 

Sektöründe olduğu gibi Salep üretimine de öncülük yapan Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, milyonlarca lira kaynak kullanarak başardıkları salep üretim tekniğini Kahramanmaraş’taki bölge çiftçileriyle paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. Kanbur, “Bayrağımızı götürdüğümüz ülkelere bölgemizin yöresel ürünlerini de götürerek zaten çiftçilerimize destek oluyoruz. Katma değeri yüksek salebi üretmeye talip olmaları halinde nasıl üretileceğini, toprak yapısını ve tekniğini öğretmeye hazırız. Bunun karşılığında da pazar sorunları da olmayacak ve 10 yıl alım garantisi vereceğiz. Hedefim salebi yeteri rekoltede üretmek ve dünyaya servis etmek. Bakın dondurma da nasıl markalaştıysak, salepte de öyle markalaşabiliriz.” Dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.