Küçük depremler büyük depremlerin habercisi mi?

POLİTİKA 17.04.2023 - 10:40, Güncelleme: 17.04.2023 - 10:40
 

Küçük depremler büyük depremlerin habercisi mi?

Küçük depremler büyük depremlerin habercisi mi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış açıkladı. İşte detaylar…

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, sosyal medya hesabından kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Barış, “Küçük depremler büyük bir depremin habercisi değildir. Hissedilir büyüklükte olan öncü depremler ise ancak o depremlerden çok daha büyük bir deprem olduktan sonra öncü deprem olduğu anlaşılır.” Dedi. İşte Deprem Uzmanı Şerif Barış’ın o açıklamaları,  Artçılar öncüleri getirmez diye bir olay sismolojide yoktur. Her küçük depremden veya bir bölgede geçici süre olan küçük depremlerden sonra yıkıcı depremler olsaydı ülkede taş taş üstünde kalmazdı. Ben de size deprem oluş düzenleri konusunda doktora yapmış, 1986'dan beri deprem  ağlarıyla mikro depremleri geçiş ve sabit olmak üzere deprem ağlarıyla gözlemleyen, ölçümlerini yapan ve bu depremlerle ilgili birçok araştırma yapan biri olarak bazı bilgileri anlatıyorum. Bana katılıp katılmamak kendi tercihinizdir elbette ama uzman olan benim. Küçük depremler büyük bir depremin habercisi değildir. Hissedilir büyüklükte olan öncü depremler ise ancak o depremlerden çok daha büyük bir deprem olduktan sonra öncü deprem olduğu anlaşılır. Ülkemizde her yıl onbinlerce küçük deprem olur ve arkasından büyük bir deprem olmaz. Yine son 124yıldır ülkemizde olan tüm büyük depremlerin %95'ten fazlası öncü deprem olmadan meydana gelmiştir. Bu nedenle küçük depremleri sizlerin sürekli takip etmesinin size hiçbir yararı olmadığı gibi gereksiz yere tedirgin olursunuz. Şuan için depremlere karşı alınacak en önemli davranış olası hasar verici bir depreme karşı hazırlık yapmanız, önlem almanız ve doğru davranışları öğrenmenizdir. Biz sismologlar bu mikro depremleri sürekli izleyerek bir düzen bulmaya, depremlerin ceden belirlemeye çalışıyoruz zaten. Artçıların olması gereklidir.”  
Küçük depremler büyük depremlerin habercisi mi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış açıkladı. İşte detaylar…

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, sosyal medya hesabından kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Barış, “Küçük depremler büyük bir depremin habercisi değildir. Hissedilir büyüklükte olan öncü depremler ise ancak o depremlerden çok daha büyük bir deprem olduktan sonra öncü deprem olduğu anlaşılır.” Dedi.

İşte Deprem Uzmanı Şerif Barış’ın o açıklamaları, 

Artçılar öncüleri getirmez diye bir olay sismolojide yoktur. Her küçük depremden veya bir bölgede geçici süre olan küçük depremlerden sonra yıkıcı depremler olsaydı ülkede taş taş üstünde kalmazdı. Ben de size deprem oluş düzenleri konusunda doktora yapmış, 1986'dan beri deprem  ağlarıyla mikro depremleri geçiş ve sabit olmak üzere deprem ağlarıyla gözlemleyen, ölçümlerini yapan ve bu depremlerle ilgili birçok araştırma yapan biri olarak bazı bilgileri anlatıyorum. Bana katılıp katılmamak kendi tercihinizdir elbette ama uzman olan benim.
Küçük depremler büyük bir depremin habercisi değildir.

Hissedilir büyüklükte olan öncü depremler ise ancak o depremlerden çok daha büyük bir deprem olduktan sonra öncü deprem olduğu anlaşılır. Ülkemizde her yıl onbinlerce küçük deprem olur ve arkasından büyük bir deprem olmaz.
Yine son 124yıldır ülkemizde olan tüm büyük depremlerin %95'ten fazlası öncü deprem olmadan meydana gelmiştir.

Bu nedenle küçük depremleri sizlerin sürekli takip etmesinin size hiçbir yararı olmadığı gibi gereksiz yere tedirgin olursunuz. Şuan için depremlere karşı alınacak en önemli davranış olası hasar verici bir depreme karşı hazırlık yapmanız, önlem almanız ve doğru davranışları öğrenmenizdir. Biz sismologlar bu mikro depremleri sürekli izleyerek bir düzen bulmaya, depremlerin ceden belirlemeye çalışıyoruz zaten. Artçıların olması gereklidir.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.