Köylere bekçi alımı yapılacak mı?

03.02.2020 - 19:00, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Köylere bekçi alımı yapılacak mı?

AK Parti tarafından bekçilerin yetki alanlarına yönelik düzenlenen kanun teklifi, geçtiğimiz günlerde Meclis komisyonunda geçti. Hazırlanan taslağa göre bekçilerin görev yetkileri genişletiliyor. Ayrıca, hazırlanan kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte, talep halinde köylere de bekçi alımı yapılabilecek.

  Bekçilerin kimlik sorma yanında, kişileri ve araçları durdurarak üst araması yapma sorgulama, silah kullanma, gözaltı uygulaması yapma yetkisinin verilmesi öngörülen bekçiler daha önce polisle birlikte çalışabilirken şimdi jandarma ile de çalışacakları şeklinde düzenlemeye gidiliyor. Bu şekilde öngörülen köyler için bekçi alımı yapılabilecek. Daha önce köylere bekçi alımına ilişkin bir düzenleme söz konusu olmuştu ama bekçilerin yetki sınırı bulunduğu için bu öneri askıya alınmıştı.   Konu hakkında açıklama yapan CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, ‘’18 maddelik yasa değişikliği teklifiyle polise paralel bir kolluk gücünün oluşturulmasının planlandığını ortaya koyuyor’’ iddiasında bulundu.   BEKÇİLERE NE GİBİ YETKİLER VERİLECEK?   Bekçiler, olay çıktığı zaman suçluları gözaltına alıp genel kolluk kuvvetine bildirecek. Bekçiler daha önce polisle beraber çalışıyordu; düzenleme ile Jandarma ile de çalışma imkanı geliyor. Suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.   GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERE DE MÜDAHALE   Çarşı ve mahalle bekçileri görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek, ‘şüpheli durum veya kişileri’ bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek, ‘kamu düzenini bozacak mahiyetteki’ gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar ‘önleyici tedbirleri’ alacak.   Çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak kaydıyla kişileri ve araçları, ‘bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek’ amacıyla durdurabilecek.   Teklifle, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlara, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.   Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek.
AK Parti tarafından bekçilerin yetki alanlarına yönelik düzenlenen kanun teklifi, geçtiğimiz günlerde Meclis komisyonunda geçti. Hazırlanan taslağa göre bekçilerin görev yetkileri genişletiliyor. Ayrıca, hazırlanan kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte, talep halinde köylere de bekçi alımı yapılabilecek.

 

Bekçilerin kimlik sorma yanında, kişileri ve araçları durdurarak üst araması yapma sorgulama, silah kullanma, gözaltı uygulaması yapma yetkisinin verilmesi öngörülen bekçiler daha önce polisle birlikte çalışabilirken şimdi jandarma ile de çalışacakları şeklinde düzenlemeye gidiliyor. Bu şekilde öngörülen köyler için bekçi alımı yapılabilecek. Daha önce köylere bekçi alımına ilişkin bir düzenleme söz konusu olmuştu ama bekçilerin yetki sınırı bulunduğu için bu öneri askıya alınmıştı.

 

Konu hakkında açıklama yapan CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, ‘’18 maddelik yasa değişikliği teklifiyle polise paralel bir kolluk gücünün oluşturulmasının planlandığını ortaya koyuyor’’ iddiasında bulundu.

 

BEKÇİLERE NE GİBİ YETKİLER VERİLECEK?

 

Bekçiler, olay çıktığı zaman suçluları gözaltına alıp genel kolluk kuvvetine bildirecek. Bekçiler daha önce polisle beraber çalışıyordu; düzenleme ile Jandarma ile de çalışma imkanı geliyor. Suç işlenme anında veya hemen sonrasında suçlulara müdahalede bulunmak, suç mahallindeki kanıtları muhafaza altına almak, delillerin kaybolmamasını sağlamak, ortadan kaldırılmasını engellemek de bekçilerin görevleri arasında olacak.

 

GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERE DE MÜDAHALE

 

Çarşı ve mahalle bekçileri görev saatleri içinde görevlendirildikleri bölgede devriye hizmeti yürütecek, ‘şüpheli durum veya kişileri’ bağlı bulundukları genel kolluk birimlerine bildirecek, ‘kamu düzenini bozacak mahiyetteki’ gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar ‘önleyici tedbirleri’ alacak.

 

Çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak kaydıyla kişileri ve araçları, ‘bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek, suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek’ amacıyla durdurabilecek.

 

Teklifle, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlara, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.

 

Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.