Kastamonu’nun Kanyonları!

Mekanlar 07.11.2021 - 14:31, Güncelleme: 07.11.2021 - 14:31
 

Kastamonu’nun Kanyonları!

Tarih boyunca görmüş geçirmişliğinden kalan izleri, parmak yedirten lezzetleri ve yemyeşil dağları tepeleriyle öyle çok övünüp reklam yapmamış. Hal böyle olunca ilk kez Küre Dağları'na çıkan ve yüzüne saf oksijen çarpan birçok gezgini oldukça şaşırtmış.

Valla Kanyonu (Pınarbaşı) 12 km uzunluğundaki bu kanyon dünyanın en derin ikinci kanyonu ve biraz da korkutucu. Çünkü aşağı baktığınızda başınız dönebiliyor, rüzgârı biraz sallayabiliyor, ya düşersem diye evham yaptığınız bile oluyor. Kanyonun 800 – 1200 metrelik sarp duvarlarla çevrelendiği öyle yerler var ki, buralara hiç güneş ışığı girmiyor ve deli şelaleler girdaplar yüzünden tabii insanlar da giremiyor. Horma Kanyonu (Pınarbaşı) Kastamonu'dan Bartın'a kadar uzanan Küre Dağları Milli Parkı'nın hazinelerinden biri de Horma Kanyonu. Burası Valla Kanyonu gibi gezerken dolaşırken yüksek risk içeren bir yer değil; 4 km uzunluğundaki kanyonun yaklaşık 3 km'sini kayalara tutunmuş ahşap yürüyüş platformlarından geçerek gezebiliyorsunuz. Çatak Kanyonu (Azdavay) Küre Dağları'nın eteklerinden doğan Devrekani Çayı'nın kanyonlar arasından kıvrılarak Karadeniz'e kadar süren uzun yolculuğunun güzergahlarından biri de Çatak Kanyonu. Bu kanyon aslında Çatak 1 ve Çatak 2 olarak da adlandırılıyor. Çatak 1 Azdavay'ın çıkışındaki Karyatağı, Karakuş ve Kurtgirmez Dağları'nın arasındaki kanyon ve Devrekani Çayı burada coştukça coşuyor. Bu yüzden de 6 km'lik bu geçit vermez kanyona profesyonel ve teçhizatlı sporcular dışında pek kimse giremiyor.  
Tarih boyunca görmüş geçirmişliğinden kalan izleri, parmak yedirten lezzetleri ve yemyeşil dağları tepeleriyle öyle çok övünüp reklam yapmamış. Hal böyle olunca ilk kez Küre Dağları'na çıkan ve yüzüne saf oksijen çarpan birçok gezgini oldukça şaşırtmış.

Valla Kanyonu (Pınarbaşı)

12 km uzunluğundaki bu kanyon dünyanın en derin ikinci kanyonu ve biraz da korkutucu. Çünkü aşağı baktığınızda başınız dönebiliyor, rüzgârı biraz sallayabiliyor, ya düşersem diye evham yaptığınız bile oluyor. Kanyonun 800 – 1200 metrelik sarp duvarlarla çevrelendiği öyle yerler var ki, buralara hiç güneş ışığı girmiyor ve deli şelaleler girdaplar yüzünden tabii insanlar da giremiyor.

Horma Kanyonu (Pınarbaşı)

Kastamonu'dan Bartın'a kadar uzanan Küre Dağları Milli Parkı'nın hazinelerinden biri de Horma Kanyonu. Burası Valla Kanyonu gibi gezerken dolaşırken yüksek risk içeren bir yer değil; 4 km uzunluğundaki kanyonun yaklaşık 3 km'sini kayalara tutunmuş ahşap yürüyüş platformlarından geçerek gezebiliyorsunuz.

Çatak Kanyonu (Azdavay)

Küre Dağları'nın eteklerinden doğan Devrekani Çayı'nın kanyonlar arasından kıvrılarak Karadeniz'e kadar süren uzun yolculuğunun güzergahlarından biri de Çatak Kanyonu. Bu kanyon aslında Çatak 1 ve Çatak 2 olarak da adlandırılıyor. Çatak 1 Azdavay'ın çıkışındaki Karyatağı, Karakuş ve Kurtgirmez Dağları'nın arasındaki kanyon ve Devrekani Çayı burada coştukça coşuyor. Bu yüzden de 6 km'lik bu geçit vermez kanyona profesyonel ve teçhizatlı sporcular dışında pek kimse giremiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.