Karadeniz'de sonbahar rotaları!

Mekanlar 26.09.2021 - 13:17, Güncelleme: 26.09.2021 - 13:17
 

Karadeniz'de sonbahar rotaları!

Sonbaharda renk cümbüşü içerisinde kaybolacağınız bu mevsimde Rize'de görebileceğiniz en güzel yaylaları sizler için derledik.

Gito Yaylası Gito, Çamlıhemşin'e bağlı, 2100 metre civarlarında yükselen bir yayla. Orijinal adı "Kito" olmasına rağmen günümüzde "Gito" olarak kullanılıyor. Yolu biraz zor ve engebeli, yer yer uçurum kenarlarından çıkacağınız bir yolu var, o yüzden 4X4 tarzı bir araçla gidilmesi veya usta bir şoförle yola çıkılması tavsiye ediliyor. Yoğun sis bulutu manzaralarına ev sahipliği yapan bu yayla yerleşim bakımından oldukça düzenli. Aktif olarak ev sahipleri yaylalarına çıkarak burada yazlarını geçiriyorlar. Hayvancılık yapanlar biraz daha yüksekte olan Ambarlı Yaylası'na gidip birkaç hafta kalıp, bu yaylaya tekrar geri dönüyor. Pokut Yaylası Pokut, Çamlıhemşin bölgesinde bulunan rakımı 2100 metre civarında olan, Kaçkarlar içerisinde şirin mi şirin, eskiden hayvancılığın yapıldığı fakat artık eski geleneklerin çok fazla yürütülmediği bir yayla. Makrevis, Ortan ve Pogina köylülerinin ortak olarak kullandığı, günümüzde daha çok turizm ile bölgeye tutunmaya çalışan bu yayla, son yıllarda günübirlik tur firmalarının burayı görülecek yerler arasına katması nedeniyle bir hayli popüler oldu.  Sal Yaylası Pokut'a çıktığınızda hemen komşu yaylası olan Sal Yaylası, ufak, şirin mütevazi bir yayla. Yarım saatlik orman içerisinden yapacağınız bir yürüyüşle bu yaylaya gelebilirsiniz. Turistik açıdan sadece uğranılan bir yayla olduğu için, çok kalabalık değildir. Hazindağ (Hazindak) Yaylası Pokut Yaylası'nda kaldığınız zaman iki bilemediniz üç saatlik bir yürüyüşle sonbaharın en güzel renklerini seyrede seyrede, Kaçkarlar içerisinden geçerek ulaşacağınız, Karadeniz'in en güzel ve fotoğraf açısından en özel yaylalarından biri. Hemen hemen her evin aynı taşlarla nizami bir şekilde yapılmasıyla oluşan köy, ziyaretçilerini bekliyor. Otantik yapısını koruyan bu yayla köyünde, konaklama ihtiyacı pek duyulmuyor fakat yine de aile işletmeleri mevcut.  
Sonbaharda renk cümbüşü içerisinde kaybolacağınız bu mevsimde Rize'de görebileceğiniz en güzel yaylaları sizler için derledik.

Gito Yaylası


Gito, Çamlıhemşin'e bağlı, 2100 metre civarlarında yükselen bir yayla. Orijinal adı "Kito" olmasına rağmen günümüzde "Gito" olarak kullanılıyor. Yolu biraz zor ve engebeli, yer yer uçurum kenarlarından çıkacağınız bir yolu var, o yüzden 4X4 tarzı bir araçla gidilmesi veya usta bir şoförle yola çıkılması tavsiye ediliyor. Yoğun sis bulutu manzaralarına ev sahipliği yapan bu yayla yerleşim bakımından oldukça düzenli. Aktif olarak ev sahipleri yaylalarına çıkarak burada yazlarını geçiriyorlar. Hayvancılık yapanlar biraz daha yüksekte olan Ambarlı Yaylası'na gidip birkaç hafta kalıp, bu yaylaya tekrar geri dönüyor.


Pokut Yaylası


Pokut, Çamlıhemşin bölgesinde bulunan rakımı 2100 metre civarında olan, Kaçkarlar içerisinde şirin mi şirin, eskiden hayvancılığın yapıldığı fakat artık eski geleneklerin çok fazla yürütülmediği bir yayla. Makrevis, Ortan ve Pogina köylülerinin ortak olarak kullandığı, günümüzde daha çok turizm ile bölgeye tutunmaya çalışan bu yayla, son yıllarda günübirlik tur firmalarının burayı görülecek yerler arasına katması nedeniyle bir hayli popüler oldu. 


Sal Yaylası


Pokut'a çıktığınızda hemen komşu yaylası olan Sal Yaylası, ufak, şirin mütevazi bir yayla. Yarım saatlik orman içerisinden yapacağınız bir yürüyüşle bu yaylaya gelebilirsiniz. Turistik açıdan sadece uğranılan bir yayla olduğu için, çok kalabalık değildir.


Hazindağ (Hazindak) Yaylası


Pokut Yaylası'nda kaldığınız zaman iki bilemediniz üç saatlik bir yürüyüşle sonbaharın en güzel renklerini seyrede seyrede, Kaçkarlar içerisinden geçerek ulaşacağınız, Karadeniz'in en güzel ve fotoğraf açısından en özel yaylalarından biri. Hemen hemen her evin aynı taşlarla nizami bir şekilde yapılmasıyla oluşan köy, ziyaretçilerini bekliyor. Otantik yapısını koruyan bu yayla köyünde, konaklama ihtiyacı pek duyulmuyor fakat yine de aile işletmeleri mevcut.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.