Kaçak Suriyeli işçi çalıştıran iş yerleri yandı!

EKONOMİ 09.12.2019 - 16:26, Güncelleme: 30.06.2021 - 18:34
 

Kaçak Suriyeli işçi çalıştıran iş yerleri yandı!

Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, bir iş yerlerinde kaçak çalıştırılan Suriyeli işçiler tespit edildiğinde o iş yerlerine 8 bin 821 TL ceza uygulandığını söyledi.

Çalışma Ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, Kahramanmaraş’ta kayıtlı bin 700 Suriyeli işçi olduğunu vurguladı.   Yüce , “Bir iş yerinde kayıtsız 7-8 Suriyeli işçi yakalanacağına o iş yerine kilit vurulsa daha iyi olur.  bizler alo 170’e gelen şikâyetler üzerine denetimlerimizi yapıyoruz. Ve tespit edilen yerlerde ciddi oranda yaptırımlar yapıyoruz.”dedi.   “Kimse asgari ücretin altına işçi çalıştıramaz”   Şehir kamuoyunda kayıt dışı Suriyeli işçi çalıştırıldığına dair bir kanaat olduğuna dikkat çeken Ali Yüce şunları söyledi: “Kayıtlı Suriyeli çalıştırmanın belirli şartları var. Askeri ücretin altın da kimse işçi çalıştıramaz. Öncelikle bir ilde bir Suriyeli 6 ay boyunca o ilde ikametgah etmesi gerekiyor. Aile, Çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığının yabancılar çalışma izni şube müdürlüğü var. İstenin evrakları sistemden işveren kendi e-devlet şifresi ile sistemden taratacak herhangi bir aksilik yoksa bir hafta içinde çalışma izni belgesi geliyor. Sonrasında Türk işçisi nasıl yapması gerekiyorsa Suriyeli vatandaşlarda o şekilde çalışmaya başlıyor.”   “Kaçık işçileri alo 170’e ihbar edin”   Bir iş yerinde kaçak işçi çalıştırılıyorsa vatandaşların bunu alo 170’e şikayet etmesi gerektiğini kaydeden Yüce  konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayıt dışı Suriyeli çalıştıran işveren veya işveren temsilcisine şuanda kişi başı aylık 8 bin 821 TL cezası var. Bunun yanında SSK pirim teşvikleri iptal ediliyor ve faiziyle de geri isteniyor. Şunu samimiyetle söylüyorum bir iş yerinde kayıtsız 7-8 kişi yakalansa ceza yiyeceğine kilit vurup gitse ondan daha iyi. Denetimlerimiz şikâyetler üzerine ve jandarma, SSK denetmenleri, vergi denetmeleri gibi denetin yetkisi olan tüm kamu ve kamu kuruluşlarının görevlileri o tespitleri bize bildiriyorlar. Kanunen bildirmek zorundalar eğer bildirmezse bu bir suçtur. Alo 170’e gelen şikâyetler üzerine hakarete geçiyoruz. Bu gibi durumda vatandaşlarımızın bizimle iletişime geçmelerini istiyoruz. Bu bütün vatandaşlarımızın sorumluluğu bu yüzden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz.”
Çalışma ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, bir iş yerlerinde kaçak çalıştırılan Suriyeli işçiler tespit edildiğinde o iş yerlerine 8 bin 821 TL ceza uygulandığını söyledi.

Çalışma Ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, Kahramanmaraş’ta kayıtlı bin 700 Suriyeli işçi olduğunu vurguladı.

 

Yüce , “Bir iş yerinde kayıtsız 7-8 Suriyeli işçi yakalanacağına o iş yerine kilit vurulsa daha iyi olur.  bizler alo 170’e gelen şikâyetler üzerine denetimlerimizi yapıyoruz. Ve tespit edilen yerlerde ciddi oranda yaptırımlar yapıyoruz.”dedi.

 

“Kimse asgari ücretin altına işçi çalıştıramaz”

 

Şehir kamuoyunda kayıt dışı Suriyeli işçi çalıştırıldığına dair bir kanaat olduğuna dikkat çeken Ali Yüce şunları söyledi: “Kayıtlı Suriyeli çalıştırmanın belirli şartları var. Askeri ücretin altın da kimse işçi çalıştıramaz. Öncelikle bir ilde bir Suriyeli 6 ay boyunca o ilde ikametgah etmesi gerekiyor. Aile, Çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığının yabancılar çalışma izni şube müdürlüğü var. İstenin evrakları sistemden işveren kendi e-devlet şifresi ile sistemden taratacak herhangi bir aksilik yoksa bir hafta içinde çalışma izni belgesi geliyor. Sonrasında Türk işçisi nasıl yapması gerekiyorsa Suriyeli vatandaşlarda o şekilde çalışmaya başlıyor.”

 

“Kaçık işçileri alo 170’e ihbar edin”

 

Bir iş yerinde kaçak işçi çalıştırılıyorsa vatandaşların bunu alo 170’e şikayet etmesi gerektiğini kaydeden Yüce  konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kayıt dışı Suriyeli çalıştıran işveren veya işveren temsilcisine şuanda kişi başı aylık 8 bin 821 TL cezası var. Bunun yanında SSK pirim teşvikleri iptal ediliyor ve faiziyle de geri isteniyor. Şunu samimiyetle söylüyorum bir iş yerinde kayıtsız 7-8 kişi yakalansa ceza yiyeceğine kilit vurup gitse ondan daha iyi. Denetimlerimiz şikâyetler üzerine ve jandarma, SSK denetmenleri, vergi denetmeleri gibi denetin yetkisi olan tüm kamu ve kamu kuruluşlarının görevlileri o tespitleri bize bildiriyorlar. Kanunen bildirmek zorundalar eğer bildirmezse bu bir suçtur. Alo 170’e gelen şikâyetler üzerine hakarete geçiyoruz. Bu gibi durumda vatandaşlarımızın bizimle iletişime geçmelerini istiyoruz. Bu bütün vatandaşlarımızın sorumluluğu bu yüzden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.