Bingöl'deki ses ve gürültü deprem habercisi mi?

GÜNDEM 14.05.2024 - 17:54, Güncelleme: 14.05.2024 - 17:54
 

Bingöl'deki ses ve gürültü deprem habercisi mi?

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Bingöl'deki ses ve gürültüye ilişkin basın açıklaması yaptı.

İçelli, "Yerden gürültü gelmesi deprem  öncü emaresi olarak tek basına  bir  parametre değildir.Genel olarak yeraltı suları ve çeşitli gaz  çıkışları nedeni ile yaşanabilir. Bölgede  bulunan  Murat  nehrini besleyen yeraltı su kaynaklarından geldiği kanaatindeyim."dedi. İşte  Serkan İçelli'nin o açıklaması:  "Bingöl ili, Solhan ilçesi,Yenidal köyünde son günlerde yeraltından  gürültü/ses  geldiğine dair görüntüler ve  haberler gelmektedir. Halk doğal  olarak deprem olacak korkusu  ile paniklemiştir. Yerden gürültü gelmesi deprem  öncü emaresi olarak tek basına  bir  parametre değildir.Genel olarak yeraltı suları ve çeşitli gaz  çıkışları nedeni ile yaşanabilir. Bölgede  bulunan  Murat  nehrini besleyen yeraltı su kaynaklarından geldiği kanaatindeyim. Hava sıcaklığındaki artış ile eriyen  kar ve  buz kütleleri, yeraltı ya da üzerinde kendilerine  yeni yollar  açarak  veya  eski su yolları üzerinden  yüksek  debi ile  geçerken ses  dalgaları yayarlar. Bölge  topografyasına  göre analiz  yapacak  olursak; 40 Km çap alan içerisinde 2500 ile 2480 metre kotlu iki ayrı yükseltiden  1270 metreye  ivmelenerek (hızlanarak) akan  yeraltı kaynakları bu gürültüyü oluşturabilmektedir. En  yakın  deprem  kaynağını ele alacak  olursak 8 km güneyde  Kavakbaşı fayı olduğunu görüyoruz. Yani bu  gürültü olayı fay  kaynaklı değil, su kaynaklıdır. Yine de  unutmayalım ki ;  Bingöl ve çevresi sismoteknonik bölgesi 6 magnitud  üzeri depremleri üretebilecek  birçok fay ile çevrilidir. Hiç deprem  olmayacak  gibi yaşayıp ,az sonra deprem  olacak  gibi önlem  ve  çalışmaları yapmamız  zorunludur."
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Bingöl'deki ses ve gürültüye ilişkin basın açıklaması yaptı.

İçelli, "Yerden gürültü gelmesi deprem  öncü emaresi olarak tek basına  bir  parametre değildir.Genel olarak yeraltı suları ve çeşitli gaz  çıkışları nedeni ile yaşanabilir.

Bölgede  bulunan  Murat  nehrini besleyen yeraltı su kaynaklarından geldiği kanaatindeyim."dedi.

İşte  Serkan İçelli'nin o açıklaması: 

"Bingöl ili, Solhan ilçesi,Yenidal köyünde son günlerde yeraltından  gürültü/ses  geldiğine dair görüntüler ve  haberler gelmektedir.
Halk doğal  olarak deprem olacak korkusu  ile paniklemiştir.

Yerden gürültü gelmesi deprem  öncü emaresi olarak tek basına  bir  parametre değildir.Genel olarak yeraltı suları ve çeşitli gaz  çıkışları nedeni ile yaşanabilir. Bölgede  bulunan  Murat  nehrini besleyen yeraltı su kaynaklarından geldiği kanaatindeyim.

Hava sıcaklığındaki artış ile eriyen  kar ve  buz kütleleri, yeraltı ya da üzerinde kendilerine  yeni yollar  açarak  veya  eski su yolları üzerinden  yüksek  debi ile  geçerken ses  dalgaları yayarlar. Bölge  topografyasına  göre analiz  yapacak  olursak; 40 Km çap alan içerisinde 2500 ile 2480 metre kotlu iki ayrı yükseltiden  1270 metreye  ivmelenerek (hızlanarak) akan  yeraltı kaynakları bu gürültüyü oluşturabilmektedir.

En  yakın  deprem  kaynağını ele alacak  olursak 8 km güneyde  Kavakbaşı fayı olduğunu görüyoruz.

Yani bu  gürültü olayı fay  kaynaklı değil, su kaynaklıdır. Yine de  unutmayalım ki ;  Bingöl ve çevresi sismoteknonik bölgesi 6 magnitud  üzeri depremleri üretebilecek  birçok fay ile çevrilidir. Hiç deprem  olmayacak  gibi yaşayıp ,az sonra deprem  olacak  gibi önlem  ve  çalışmaları yapmamız  zorunludur."

Bingöl HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.