Uzmanlar Malatya Depremi için ne dedi?

GÜNDEM 25.01.2024 - 20:39, Güncelleme: 25.01.2024 - 20:41
 

Uzmanlar Malatya Depremi için ne dedi?

Bugün akşam saatlerinde Kandilli Rasathanesi verilerine göre Malatya'da 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Peki, uzmanlar deprem için ne dedi? işte detaylar...

Prof. Dr. Naci Görür,    "Deprem DAF Zonunda. Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde. Biliyorsunuz, buralara önemli miktarda enerji transfer edildi. Geçmiş olsun, sevgiyle."   Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "   Malatya'da M5,3 luk deprem Pütürge kolunun kırılmayan parcasında oldu. Simdilik dahab büyüğu olmayabilir. Artcilar sürecek. Dün Elazığ’daki deprem toplantısında Pütürge kolunun Malatya'da deprem üretebileceğini açıklamıştım.   16.04'de deprem M5,3 olarak gerçekleşti. M3,5’luk artçı depremcik boşaldı. Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Gaziantep, Kahramanmaraş, sarsıldı. Küçük olmasına karşın korkuttu.   Şu anlaşılıyor ki, bugün Malatya’da olan M5,3’lük orta boy deprem, Kahramanmaraş’ın bir artçısıdır. O nedenle ardından büyük bir deprem beklentisinde değilim."   Baturhan Öğüt,   "Malatya ilâ çelikhan arasında Pütürge segmentine üzerinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem 6 şubatın artçısıdır sevgili dostlarım.Endişeye mahal yok. Aynı düzlem üzerinde süregelen artçı depremlerde bize bu depremin artçı ve bağımsız olmadığını göstermektedir. Deprem Malatya Yeşilyurt ve bostanbaşı yöresinde 7 şiddetinde hissedildi.   Yaklaşık olarak 477 ton TNT patlayıcısına eş değer enerjiyi ortaya çıkardı.   Bölgeye uygulanan 2.5+2.5=5 bar stres transferi sonucunda oluşan bu depremler ister tali ister ana fay kolunda olsun yine de artçı depremdir. 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından sürgü ve pütürge segmentlerine ayrıca Malatyaya doğru 2.5+2.5=5 bar stres transferi olmuştu.   Trilyonlarca ton bi kütlenin bölgeye uyguladığı baskı sonucunda bölgedeki tali yani Erkenek,Çöşnük ve Pütürge segmentinin tali kolları üzerine basınç uyguladı.   Uygulanan baskı her 50 yılda meydana gelebilecek 5,0-5,9 arasındaki depremleri oluşturacak baskının 20 katıdır. bu baskı sonucunda bölgede gelişen depremlerin olması anormal değil tamamen normal bi durumdur. Yani yaklaşık olarak 6 şubatta yerinden oynayan kütlenin ağırlığını hesaba katarsak 20 Trilyon ton metre küp yer kütlesi bölgeye uygulanan baskının ağırlığıdır.   Erkenek segmenti üzerinde meydana gelen depremler şöyle.   1893-7,1 1964-6,0 1905-6,8   1104-6,5 ve 6 şubat depremlerinde bu segmentte kırıldı.   Pütürge segmenti üzerinde en yakın zamanda 4 yıl önce 6,8'lik deprem ile enerjiyi boşaltmıştı. Bölgede 5,6 ya kadar varabilecek depremler normaldir ve öncü diye tanımlanamaz çünkü; Ana fay kolları enerjiyi boşaltmıştı. Endişeye mahal yok. Saygı ve sevgiyle.Bilimle kalın."
Bugün akşam saatlerinde Kandilli Rasathanesi verilerine göre Malatya'da 5,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Peki, uzmanlar deprem için ne dedi? işte detaylar...
Prof. Dr. Naci Görür, 
 
"Deprem DAF Zonunda. Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde. Biliyorsunuz, buralara önemli miktarda enerji transfer edildi. Geçmiş olsun, sevgiyle."
 
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "
 
Malatya'da M5,3 luk deprem Pütürge kolunun kırılmayan parcasında oldu. Simdilik dahab büyüğu olmayabilir. Artcilar sürecek.
Dün Elazığ’daki deprem toplantısında Pütürge kolunun Malatya'da deprem üretebileceğini açıklamıştım.
 
16.04'de deprem M5,3 olarak gerçekleşti. M3,5’luk artçı depremcik boşaldı. Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Gaziantep, Kahramanmaraş, sarsıldı. Küçük olmasına karşın korkuttu.
 
Şu anlaşılıyor ki, bugün Malatya’da olan M5,3’lük orta boy deprem, Kahramanmaraş’ın bir artçısıdır. O nedenle ardından büyük bir deprem beklentisinde değilim."
 
Baturhan Öğüt,
 
"Malatya ilâ çelikhan arasında Pütürge segmentine üzerinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem 6 şubatın artçısıdır sevgili dostlarım.Endişeye mahal yok. Aynı düzlem üzerinde süregelen artçı depremlerde bize bu depremin artçı ve bağımsız olmadığını göstermektedir.
Deprem Malatya Yeşilyurt ve bostanbaşı yöresinde 7 şiddetinde hissedildi.
 
Yaklaşık olarak 477 ton TNT patlayıcısına eş değer enerjiyi ortaya çıkardı.
 
Bölgeye uygulanan 2.5+2.5=5 bar stres transferi sonucunda oluşan bu depremler ister tali ister ana fay kolunda olsun yine de artçı depremdir.
7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından sürgü ve pütürge segmentlerine ayrıca Malatyaya doğru 2.5+2.5=5 bar stres transferi olmuştu.
 
Trilyonlarca ton bi kütlenin bölgeye uyguladığı baskı sonucunda bölgedeki tali yani Erkenek,Çöşnük ve Pütürge segmentinin tali kolları üzerine basınç uyguladı.
 
Uygulanan baskı her 50 yılda meydana gelebilecek 5,0-5,9 arasındaki depremleri oluşturacak baskının 20 katıdır. bu baskı sonucunda bölgede gelişen depremlerin olması anormal değil tamamen normal bi durumdur.
Yani yaklaşık olarak 6 şubatta yerinden oynayan kütlenin ağırlığını hesaba katarsak 20 Trilyon ton metre küp yer kütlesi bölgeye uygulanan baskının ağırlığıdır.
 
Erkenek segmenti üzerinde meydana gelen depremler şöyle.
 
1893-7,1
1964-6,0
1905-6,8
 
1104-6,5 ve 6 şubat depremlerinde bu segmentte kırıldı.
 
Pütürge segmenti üzerinde en yakın zamanda 4 yıl önce 6,8'lik deprem ile enerjiyi boşaltmıştı. Bölgede 5,6 ya kadar varabilecek depremler normaldir ve öncü diye tanımlanamaz çünkü; Ana fay kolları enerjiyi boşaltmıştı. Endişeye mahal yok. Saygı ve sevgiyle.Bilimle kalın."

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.