Jeoloji mühendisi Kuruçay, Maraş’ımızı viraneye döndürdünüz!

AKTÜEL 19.03.2023 - 14:50, Güncelleme: 19.03.2023 - 14:50
 

Jeoloji mühendisi Kuruçay, Maraş’ımızı viraneye döndürdünüz!

Jeoloji mühendisi Mehmet Kuruçay, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Kuruçay, “Saçma sapan imar değişiklikleriyle güzelim Maraş’ımızı viraneye döndürdünüz. Zamanında çok konuştum haykırdım. Susmak, konuşmamak istiyorum ama iman hale koymuyor. Aklınızı başınıza toplayın.”dedi İşte Jeoloji mühendisi Mehmet Kuruçay’ın o açıklamaları, “Zamanında çok konuştum haykırdım. Susmak, konuşmamak istiyorum ama iman hale koymuyor. Aklınızı başınıza toplayın. Yaşadığımız felaketin nelere mal olduğunu gördünüz. Sağlam dediğimiz kaya zeminler üzerine tüm yönetmeliklere uyularak, zemin etütleri, statik hesapları gerçek olarak tespit edilerek yaptığımız 10-15 katlı binaların bile bir kısmı yıkıldı bir kısmı ağır hasarlı orta hasarlı ve en iyisi az hasarlı olarak depremi atlattı. İnsanlar az hasarlıda olsa bu binalara girmeye korkuyorlar, oturmak bile istemiyorlar. Mühendislik parametrelerini en hassas şekilde tespit ederek binayı çok sağlam yapmamıza rağmen, yaşayarak gördük ki zeminlerde, taşıyıcı sistemlerde beklemediğimiz davranışlar meydana geldi. Yıkılan binalarda insanlar can verdi. Yıkılmayalar ağır hasarlı ve orta hasarlı kullanılamaz hale geldi yıkılacak. Maddi çok büyük kayıplar olacak. Az hasarlı olanlara yine harcamalar yapılarak ağır masraflarla kullanılabilecek hale getirilecek. Şehrimizin sağlam zeminlerinde bile hasar görmeyen bina yok gibi.  Maraş’ta imar uygulamasını gözden geçirmek zorundasınız. Depremde hem can hem maddi hiç zarar görmemek için sağlam zeminlerde bile yüksek katlı bina imalatından vazgeçiniz. Saçma sapan imar değişiklikleriyle güzelim Maraş’ımızı viraneye döndürdünüz. Bedelini Binlerce masum insana canlarıyla ödettiniz. Sebep olanlar bu dünyada ve Allah’ın huzurunda nasıl vebalini ödeyecekler merak ediyorum. Yanlış yerlere yanlış uygulamalar yapmayın. Bedeli ne olursa olsun şehri yeniden canlandırmaya gayret edin. Yıkılan yerleri iş yerlerini ticari alanları birkaç katlı uygulamalarla yeniden canlandırın. Şehri tanımayanlara alelacele tespitler yaptırmayın. Depremi araştırın. Nerede hata yaptığınızı görün tespitler yapın. Hangi binalar yıkıldı, hangileri ağır hasarlı, az hasarlı bunları tespit edin. Yeni planlamalarınızı ona göre yapın. Artçılar devam ederken inşaat betonu döktürmeyin. Yapılacak yapıları şimdiden özürlü hale getirmeyin. Zemin etütlerini, yer tespitlerini ne zaman, nasıl bir incelemeyle yaptınız, kimlere yaptırdınız, yapılanların doğruluğuna kim karar verdi. Aklınızı başınıza toplayın sırf bir şey yapmış olmak için bir şey yapmayın. Binlerce insanımızı kaybettik aklınızı, mantığınızı, varsa birazda vicdanınızı yoklayın.”  
Jeoloji mühendisi Mehmet Kuruçay, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Kuruçay, “Saçma sapan imar değişiklikleriyle güzelim Maraş’ımızı viraneye döndürdünüz. Zamanında çok konuştum haykırdım. Susmak, konuşmamak istiyorum ama iman hale koymuyor. Aklınızı başınıza toplayın.”dedi

İşte Jeoloji mühendisi Mehmet Kuruçay’ın o açıklamaları, “Zamanında çok konuştum haykırdım. Susmak, konuşmamak istiyorum ama iman hale koymuyor. Aklınızı başınıza toplayın. Yaşadığımız felaketin nelere mal olduğunu gördünüz. Sağlam dediğimiz kaya zeminler üzerine tüm yönetmeliklere uyularak, zemin etütleri, statik hesapları gerçek olarak tespit edilerek yaptığımız 10-15 katlı binaların bile bir kısmı yıkıldı bir kısmı ağır hasarlı orta hasarlı ve en iyisi az hasarlı olarak depremi atlattı.

İnsanlar az hasarlıda olsa bu binalara girmeye korkuyorlar, oturmak bile istemiyorlar. Mühendislik parametrelerini en hassas şekilde tespit ederek binayı çok sağlam yapmamıza rağmen, yaşayarak gördük ki zeminlerde, taşıyıcı sistemlerde beklemediğimiz davranışlar meydana geldi. Yıkılan binalarda insanlar can verdi. Yıkılmayalar ağır hasarlı ve orta hasarlı kullanılamaz hale geldi yıkılacak. Maddi çok büyük kayıplar olacak.

Az hasarlı olanlara yine harcamalar yapılarak ağır masraflarla kullanılabilecek hale getirilecek. Şehrimizin sağlam zeminlerinde bile hasar görmeyen bina yok gibi. 

Maraş’ta imar uygulamasını gözden geçirmek zorundasınız. Depremde hem can hem maddi hiç zarar görmemek için sağlam zeminlerde bile yüksek katlı bina imalatından vazgeçiniz. Saçma sapan imar değişiklikleriyle güzelim Maraş’ımızı viraneye döndürdünüz.

Bedelini Binlerce masum insana canlarıyla ödettiniz. Sebep olanlar bu dünyada ve Allah’ın huzurunda nasıl vebalini ödeyecekler merak ediyorum. Yanlış yerlere yanlış uygulamalar yapmayın. Bedeli ne olursa olsun şehri yeniden canlandırmaya gayret edin. Yıkılan yerleri iş yerlerini ticari alanları birkaç katlı uygulamalarla yeniden canlandırın.

Şehri tanımayanlara alelacele tespitler yaptırmayın. Depremi araştırın. Nerede hata yaptığınızı görün tespitler yapın. Hangi binalar yıkıldı, hangileri ağır hasarlı, az hasarlı bunları tespit edin. Yeni planlamalarınızı ona göre yapın. Artçılar devam ederken inşaat betonu döktürmeyin.

Yapılacak yapıları şimdiden özürlü hale getirmeyin. Zemin etütlerini, yer tespitlerini ne zaman, nasıl bir incelemeyle yaptınız, kimlere yaptırdınız, yapılanların doğruluğuna kim karar verdi. Aklınızı başınıza toplayın sırf bir şey yapmış olmak için bir şey yapmayın. Binlerce insanımızı kaybettik aklınızı, mantığınızı, varsa birazda vicdanınızı yoklayın.”

 

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.