Prof. Dr. Ercan, Deprem Türkiye için varlık ile güvenlik sorunudur!

GÜNDEM 06.03.2023 - 19:38, Güncelleme: 06.03.2023 - 19:38
 

Prof. Dr. Ercan, Deprem Türkiye için varlık ile güvenlik sorunudur!

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kahramanmaraş Depremi, Türkiye’miz için bir varlık ile güvenlik sorunudur. Ölenlerin bıraktığı acı böğrümüzü yakıyor.” dedi

Yer bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.  “Bu depremi fırsata çevirmeliyiz” Ercan, “Kahramanmaraş Depremi, Türkiye’miz için bir varlık ile güvenlik sorunudur. Ölenlerin bıraktığı acı böğrümüzü yakıyor. Bu depremi fırsata çevirip, 11 kentimizi yeniden, Avrupa ölçülerine göre tasarlayıp, sağlam yerde sağlam, ayrıca o yörenin tarihi uygarlıklarına uyumlu olarak yapalım. Deprem bölgesinde, yeninden kayalık tepelerde yapılacak yapıların uzun kenarları, bölgeden geçen diri kırığa koşut olmalıdır. Her 5 kat için yerin altında perde betonlu bir bodrum olmalıdır. Yapılar dikilmeden önce kesinkes, jeofizik ölçüler jeofizik mühendislerince alınarak; yapı katları belirlenmeli, yerin sarsıntı büyütmesi, yerin ıslaklık derinliği,taşıma gücü, sıvılaşma durumu, anakaya derinliği, beklenen en büyük ivme, üst yapı statik projesine yansıtılmalıdır. Deprem bölgesinde yapılaşma fırsata dönüştürülebilir. Yapılaşma ölü yatırımdır, ancak 150 kalem iş kolunu çalıştırır. İşsizlik çok azalır. Deprem ürünleri sanayisini ivedi kuralım. Ucuz sarsıntı yalıtıcıları üretip yapılarımıza takalım, deprem sorunu bitsin. Ben deprem bölgesinde M7,0-7,8 arası büyük deprem beklemiyorum. Ancak, deprem bölgesinde olabilecek M6,7’e varabilecek artçı depremler ağır yaralı yapılar üzerine etkili olabilir. Sarsıntı yalıtıcısı, deprem sarsıntısını yapıya iletmeden söndüren takozlardır. Yapının temelinde taşıyıcıların tabanına konulur. Deprem gelince yer sarsılır, ancak yapı takozlar üzerinde gider gelir, ancak sarsılmaz, göçmez. Çok türleri vardır. ”ifadelerine yer verdi.     
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kahramanmaraş Depremi, Türkiye’miz için bir varlık ile güvenlik sorunudur. Ölenlerin bıraktığı acı böğrümüzü yakıyor.” dedi

Yer bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. 

“Bu depremi fırsata çevirmeliyiz”

Ercan, “Kahramanmaraş Depremi, Türkiye’miz için bir varlık ile güvenlik sorunudur. Ölenlerin bıraktığı acı böğrümüzü yakıyor. Bu depremi fırsata çevirip, 11 kentimizi yeniden, Avrupa ölçülerine göre tasarlayıp, sağlam yerde sağlam, ayrıca o yörenin tarihi uygarlıklarına uyumlu olarak yapalım.

Deprem bölgesinde, yeninden kayalık tepelerde yapılacak yapıların uzun kenarları, bölgeden geçen diri kırığa koşut olmalıdır. Her 5 kat için yerin altında perde betonlu bir bodrum olmalıdır.

Yapılar dikilmeden önce kesinkes, jeofizik ölçüler jeofizik mühendislerince alınarak; yapı katları belirlenmeli, yerin sarsıntı büyütmesi, yerin ıslaklık derinliği,taşıma gücü, sıvılaşma durumu, anakaya derinliği, beklenen en büyük ivme, üst yapı statik projesine yansıtılmalıdır.

Deprem bölgesinde yapılaşma fırsata dönüştürülebilir. Yapılaşma ölü yatırımdır, ancak 150 kalem iş kolunu çalıştırır. İşsizlik çok azalır. Deprem ürünleri sanayisini ivedi kuralım. Ucuz sarsıntı yalıtıcıları üretip yapılarımıza takalım, deprem sorunu bitsin.

Ben deprem bölgesinde M7,0-7,8 arası büyük deprem beklemiyorum. Ancak, deprem bölgesinde olabilecek M6,7’e varabilecek artçı depremler ağır yaralı yapılar üzerine etkili olabilir. Sarsıntı yalıtıcısı, deprem sarsıntısını yapıya iletmeden söndüren takozlardır.

Yapının temelinde taşıyıcıların tabanına konulur. Deprem gelince yer sarsılır, ancak yapı takozlar üzerinde gider gelir, ancak sarsılmaz, göçmez. Çok türleri vardır. ”ifadelerine yer verdi. 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.