Otlukbeli Gölü Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

SEYAHAT - KİTAP 08.10.2022 - 11:37, Güncelleme: 08.10.2022 - 11:37
 

Otlukbeli Gölü Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Otlukbeli Gölü Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Otlukbeli Gölü aslında nispeten küçük bir göl. 150-160 m uzunluğunda, 60 metre genişliğinde ve 19 metre derinliğinde. Tüm bu özellikleriyle yaklaşık olarak 6500 m2 alana yayılıyor. Rakımı ise 1855 metre. Otlukbeli Gölü, 1994 yılında 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. O günden itibaren ziyaret edilebiliyordu fakat zorlu ulaşımı nedeniyle sadece uzaktan görülebiliyordu. 2021'de ise bu durum artık değişti. Otlukbeli Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından uygulanan ''Siz Hiç Kırmızı Göl Gördünüz mü?'' projesi kapsamında yürütülen iyileştirme süreçleri sayesinde bu doğa harikası bölge, artık turizme kazandırıldı.  Otlukbeli coğrafi konumu bakımından yıllar boyunca aşınımlara maruz kalmış bir platodaki, derin bir vadide yer alıyor. Güney kanadı faylardan çıkan sıcak suların ve buharların oluşturduğu travertenler ile kaplı. Yine aynı faylardan yükselen sular aracılığıyla fazla miktarda kükürt ve demir yeryüzüne çıkıyor, gölün rengi kırmızıya çalan bir turuncu halinde. Otlukbeli Gölü'nün oluşumu kısaca bu şekilde açıklanabilir. Bilim insanları tarafından, dünyadaki tek traverten set gölü olduğu için doğal anıt olarak tanımlanıyor.  
Otlukbeli Gölü Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Otlukbeli Gölü aslında nispeten küçük bir göl. 150-160 m uzunluğunda, 60 metre genişliğinde ve 19 metre derinliğinde. Tüm bu özellikleriyle yaklaşık olarak 6500 m2 alana yayılıyor. Rakımı ise 1855 metre. Otlukbeli Gölü, 1994 yılında 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

O günden itibaren ziyaret edilebiliyordu fakat zorlu ulaşımı nedeniyle sadece uzaktan görülebiliyordu. 2021'de ise bu durum artık değişti. Otlukbeli Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından uygulanan ''Siz Hiç Kırmızı Göl Gördünüz mü?'' projesi kapsamında yürütülen iyileştirme süreçleri sayesinde bu doğa harikası bölge, artık turizme kazandırıldı. 

Otlukbeli coğrafi konumu bakımından yıllar boyunca aşınımlara maruz kalmış bir platodaki, derin bir vadide yer alıyor. Güney kanadı faylardan çıkan sıcak suların ve buharların oluşturduğu travertenler ile kaplı. Yine aynı faylardan yükselen sular aracılığıyla fazla miktarda kükürt ve demir yeryüzüne çıkıyor, gölün rengi kırmızıya çalan bir turuncu halinde. Otlukbeli Gölü'nün oluşumu kısaca bu şekilde açıklanabilir. Bilim insanları tarafından, dünyadaki tek traverten set gölü olduğu için doğal anıt olarak tanımlanıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.