Keyifli Bir Keşif Rotası!

SEYAHAT - KİTAP 30.09.2022 - 19:55, Güncelleme: 30.09.2022 - 19:55
 

Keyifli Bir Keşif Rotası!

Çakmak Hattı Nerede?

Yeni yerler keşfetmekten ve insanlar tanımaktan hoşlananlar için İstanbul'daki en ideal rotalardan biri olan Çakmak Hattı, Büyükçekmece ile Terkos arasında uzanıyor. Standart rota, aşağı yukarı 50 kilometrelik uzunluğa sahip. Ancak Çatalca-İzzettin rotası kullanıldığında, mesafe 60 kilometreye çıkıyor. Çakmak Hattı, dünyanın farklı yerlerindeki türdeşleri gibi savunmanın güçlü kılınması amacıyla 8-9 kilometrelik derinlikte inşa edilmiş. Koruganlar, üç sıra halinde dizilmiş. Askeri açıdan avantaj sağlamak adına önemli bir unsur olan bu detay, içindeki kâşif ruhu besleme niyetindeki bireyler için harika bir fırsat yaratıyor.  Çakmak Hattı'nda Görme Fırsatı Yakalayacağınız Yerler Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Çakmak Hattı gezisine başlamak için en ideal nokta Kültürpark. Zira park, bünyesinde Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü gibi zarif bir kültürel mirası bünyesinde barındırıyor. Yapımını Koca Sinan'ın üstlendiği köprü, E5 açılana kadar İstanbul'un Trakya ile bağlantısını sağlayan tek geçitmiş. Yapı, yol boyunca göreceğiniz koruganlardan birini bünyesinde barındırıyor. Kurşunlu Han Parkta bulunan bir diğer Mimar Sinan eseri de Kurşunlu Han. Yapı, adını bir zamanlar üzerini örten kurşun çatıdan alıyor. 1566 tarihli han, asırlar boyunca Asya-Avrupa ticaret yolu üzerinde seyahat eden tüccarlara güvenli konaklama imkanı sağlamış. Şimdilerde ise kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Sokullu Camii Tekrardan yola koyulmadan önce hanın tam karşısına odaklanırsanız, 1567 yılında inşa edilen Sokullu Camii'nin kalıntılarını görebilirsiniz. Dini yapı, Mimar Sinan'ın aynı ad ile İstanbul'da inşa ettiği üç dini yapıdan bir tanesi. Çatalca Mübadele Müzesi Çatalca durağında, hem birkaç dakika soluklanmak hem de tarihimizdeki en önemli olaylardan biri hakkında detaylı bilgi edinmek için Mübadele Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Kültürel tesis, Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından kurulmuş. Bünyesinde mübadele ile ilgili belgelerden Ege'nin her iki yakasında göçe zorlanan halkın bir zamanlar kullandıkları eşyalara kadar epey ilgi çekici objeler bulunuyor. Çatalca Garı Çatalca'dan ayrılmadan önce tarihi tren istasyonuna da uğrayabilirsiniz. Türkiye tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri, Halife Abdülmecid'in zorunlu İsviçre yolculuğu, buradan başlamış. İstasyon, aynı zamanda 31 Mart olaylarını bastırmak için Selanik'e yollanan Hareket Ordusu'nun mola verdiği yermiş. Kırım Anıtı Çatalca'yı ardınızda bırakıp İzzettin Köyü'ne doğru pedal çevirdiğiniz takdirde Kırım Anıtı'nı yakından görme fırsatını elde edebilirsiniz. Anıt, 1944 yılında Stalin'in emri ile sürgüne yollanan ve yolda ölen Kırım Türkleri anısına yaptırılmış. Bu nedenle manevi açıdan bir hayli önemli.  
Çakmak Hattı Nerede?

Yeni yerler keşfetmekten ve insanlar tanımaktan hoşlananlar için İstanbul'daki en ideal rotalardan biri olan Çakmak Hattı, Büyükçekmece ile Terkos arasında uzanıyor. Standart rota, aşağı yukarı 50 kilometrelik uzunluğa sahip. Ancak Çatalca-İzzettin rotası kullanıldığında, mesafe 60 kilometreye çıkıyor.

Çakmak Hattı, dünyanın farklı yerlerindeki türdeşleri gibi savunmanın güçlü kılınması amacıyla 8-9 kilometrelik derinlikte inşa edilmiş. Koruganlar, üç sıra halinde dizilmiş. Askeri açıdan avantaj sağlamak adına önemli bir unsur olan bu detay, içindeki kâşif ruhu besleme niyetindeki bireyler için harika bir fırsat yaratıyor. 

Çakmak Hattı'nda Görme Fırsatı Yakalayacağınız Yerler

Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü

Çakmak Hattı gezisine başlamak için en ideal nokta Kültürpark. Zira park, bünyesinde Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü gibi zarif bir kültürel mirası bünyesinde barındırıyor. Yapımını Koca Sinan'ın üstlendiği köprü, E5 açılana kadar İstanbul'un Trakya ile bağlantısını sağlayan tek geçitmiş. Yapı, yol boyunca göreceğiniz koruganlardan birini bünyesinde barındırıyor.

Kurşunlu Han

Parkta bulunan bir diğer Mimar Sinan eseri de Kurşunlu Han. Yapı, adını bir zamanlar üzerini örten kurşun çatıdan alıyor. 1566 tarihli han, asırlar boyunca Asya-Avrupa ticaret yolu üzerinde seyahat eden tüccarlara güvenli konaklama imkanı sağlamış. Şimdilerde ise kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Sokullu Camii

Tekrardan yola koyulmadan önce hanın tam karşısına odaklanırsanız, 1567 yılında inşa edilen Sokullu Camii'nin kalıntılarını görebilirsiniz. Dini yapı, Mimar Sinan'ın aynı ad ile İstanbul'da inşa ettiği üç dini yapıdan bir tanesi.

Çatalca Mübadele Müzesi

Çatalca durağında, hem birkaç dakika soluklanmak hem de tarihimizdeki en önemli olaylardan biri hakkında detaylı bilgi edinmek için Mübadele Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Kültürel tesis, Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından kurulmuş. Bünyesinde mübadele ile ilgili belgelerden Ege'nin her iki yakasında göçe zorlanan halkın bir zamanlar kullandıkları eşyalara kadar epey ilgi çekici objeler bulunuyor.

Çatalca Garı

Çatalca'dan ayrılmadan önce tarihi tren istasyonuna da uğrayabilirsiniz. Türkiye tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri, Halife Abdülmecid'in zorunlu İsviçre yolculuğu, buradan başlamış. İstasyon, aynı zamanda 31 Mart olaylarını bastırmak için Selanik'e yollanan Hareket Ordusu'nun mola verdiği yermiş.

Kırım Anıtı

Çatalca'yı ardınızda bırakıp İzzettin Köyü'ne doğru pedal çevirdiğiniz takdirde Kırım Anıtı'nı yakından görme fırsatını elde edebilirsiniz. Anıt, 1944 yılında Stalin'in emri ile sürgüne yollanan ve yolda ölen Kırım Türkleri anısına yaptırılmış. Bu nedenle manevi açıdan bir hayli önemli.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.