Kotor gezi rehberi!

SEYAHAT - KİTAP 25.09.2022 - 12:33, Güncelleme: 25.09.2022 - 12:33
 

Kotor gezi rehberi!

Kotor gezi rehberi!

Balkanların gözde şehri Kotor, Karadağ ülkesinde yer alır. Aynı zamanda Karadağ bir Balkan ülkesi olarak da dikkat çekiyor. Yüksek dağlarla çevrili olan bir bölgenin eteklerinde konumlanmış olan Kotor şehri, aynı zamanda Kotor Körfezi’nin en korunaklı köşelerinden birinde yer alıyor.  Nerelere gidilir? San Giovanni Kalesi Karadağ’ın sahil kasabası olan Kotor’da yer alan San Giovanni Kalesi veya diğer adıyla John’un Kalesi, şehre yolunuz düşerse mutlaka gezip görmeniz gereken etkileyici tarihi yapılardan biri. Yalnız hatırlatmak isteriz, yüksekliği 20 metreyi bulunan bu kaleye çıkmak için tam olarak 1300 basamak çıkmanız gerekebilir. Kalenin duvarlarında Orta Çağ dönemine ait izlere rastlamak mümkün.  Ordu Meydanı Karadağ’ın şüphesiz en güzel şehirlerinden biri Kotor. Bu kadim Balkan şehrinin merkezinde surlardan içeri girer girmez ayak basacağınız ilk yer ise Ordu Meydanı olacaktır. Meydanda belediye binası, eskiden tiyatro olarak hizmet veren bir otel ve 17. yüzyılda inşa edilen bir saat kulesi yer alıyor.  Saat Kulesi Kentin girişinden içeriye adımınızı atar atmaz sizi karşılayacak olan saat kulesi, Kotor’da mutlaka görmeniz gereken yapılardan biri. Üstelik 300 yılı aşkın süredir kulenin bakımını aynı Avusturyalı aile üstleniyormuş. Saat kulesinin dibinde üçgen uçlu bir sütun göze çarpıyor. Kotor’da onur oldukça önemliymiş. Bu nedenle suç çok nadir işlendiğinden şehre hapishane yapılmasına gerek duyulmamış. Şehirde bir hapishane inşa etmek yerine birisi bir kusur işlediğinde bu sütuna getirilip herkesin önünde utandırılırmış. Orta Çağ döneminde bu gelenek uzun süre devam etmiş.  Saint Tryphon Katedrali Kotor Hırvat nüfusunun ülke geneline göre daha yoğun olduğu yerler arasında yer alıyor. Aziz Tripon Katedrali de Hırvat Katoliklerin kilisesi olarak bilinmekte. Aziz Trifon’un kemikleri ise bu kilisede sergileniyor. Zamanında azizlere ait objeleri ya da kemikleri bulundurmak şehirler için oldukça önemli kabul ediliyordu.  Denizcilik Müzesi Kotor gezi rehberimizde yer alan bir diğer görülmesi gereken nokta Denizcilik Müzesi. Kotor Denizcilik Müzesi olarak bilinen müzede, bölgenin kültürüne dair birçok eser yer alıyor; yerel kostümler, işlenmiş dekoratif silahlar, mobilyalar…  Nehir Kapısı Zamanında Osmanlı, Kotor’u almak için çok uğraşmış. Barbaros Hayrettin Paşa, Kotor’a tam 17 kez kuşatma için gelmiş ancak başarılı olamamış. Halkın Osmanlı’ya direnişini kutlamak için ise bu tarihi Nehir Kapısı inşa edilmiş. şehrin simgelerinden biri olan tarihi yapıyı şehir merkezinde görmeniz mümkün. St. Nicholas Kilisesi Karadağ çok kültürlü bir kimliğe sahip. Karadağlı, Sırp, Boşnak, Hırvat, Arnavut bu kentte bir arada yaşıyor. St. Nicholas Kilisesi ise şehirde yaşayan Ortodokslara ait. Bugün St. Nikola Kilisesi’nin bulunduğu yerde daha önce yine bir Ortodoks kilisesi yer alıyormuş. Kilise, çıkan yangında yıkıldıktan sonra, 1902 yılında yerine St. Nikola inşa edilmiş ve kilisenin inşaatı 1909 yılında tamamlanmış.  
Kotor gezi rehberi!

Balkanların gözde şehri Kotor, Karadağ ülkesinde yer alır. Aynı zamanda Karadağ bir Balkan ülkesi olarak da dikkat çekiyor. Yüksek dağlarla çevrili olan bir bölgenin eteklerinde konumlanmış olan Kotor şehri, aynı zamanda Kotor Körfezi’nin en korunaklı köşelerinden birinde yer alıyor. 

Nerelere gidilir?

San Giovanni Kalesi

Karadağ’ın sahil kasabası olan Kotor’da yer alan San Giovanni Kalesi veya diğer adıyla John’un Kalesi, şehre yolunuz düşerse mutlaka gezip görmeniz gereken etkileyici tarihi yapılardan biri. Yalnız hatırlatmak isteriz, yüksekliği 20 metreyi bulunan bu kaleye çıkmak için tam olarak 1300 basamak çıkmanız gerekebilir. Kalenin duvarlarında Orta Çağ dönemine ait izlere rastlamak mümkün. 

Ordu Meydanı

Karadağ’ın şüphesiz en güzel şehirlerinden biri Kotor. Bu kadim Balkan şehrinin merkezinde surlardan içeri girer girmez ayak basacağınız ilk yer ise Ordu Meydanı olacaktır. Meydanda belediye binası, eskiden tiyatro olarak hizmet veren bir otel ve 17. yüzyılda inşa edilen bir saat kulesi yer alıyor. 

Saat Kulesi

Kentin girişinden içeriye adımınızı atar atmaz sizi karşılayacak olan saat kulesi, Kotor’da mutlaka görmeniz gereken yapılardan biri. Üstelik 300 yılı aşkın süredir kulenin bakımını aynı Avusturyalı aile üstleniyormuş. Saat kulesinin dibinde üçgen uçlu bir sütun göze çarpıyor. Kotor’da onur oldukça önemliymiş. Bu nedenle suç çok nadir işlendiğinden şehre hapishane yapılmasına gerek duyulmamış. Şehirde bir hapishane inşa etmek yerine birisi bir kusur işlediğinde bu sütuna getirilip herkesin önünde utandırılırmış. Orta Çağ döneminde bu gelenek uzun süre devam etmiş. 

Saint Tryphon Katedrali

Kotor Hırvat nüfusunun ülke geneline göre daha yoğun olduğu yerler arasında yer alıyor. Aziz Tripon Katedrali de Hırvat Katoliklerin kilisesi olarak bilinmekte. Aziz Trifon’un kemikleri ise bu kilisede sergileniyor. Zamanında azizlere ait objeleri ya da kemikleri bulundurmak şehirler için oldukça önemli kabul ediliyordu. 

Denizcilik Müzesi

Kotor gezi rehberimizde yer alan bir diğer görülmesi gereken nokta Denizcilik Müzesi. Kotor Denizcilik Müzesi olarak bilinen müzede, bölgenin kültürüne dair birçok eser yer alıyor; yerel kostümler, işlenmiş dekoratif silahlar, mobilyalar… 

Nehir Kapısı

Zamanında Osmanlı, Kotor’u almak için çok uğraşmış. Barbaros Hayrettin Paşa, Kotor’a tam 17 kez kuşatma için gelmiş ancak başarılı olamamış. Halkın Osmanlı’ya direnişini kutlamak için ise bu tarihi Nehir Kapısı inşa edilmiş. şehrin simgelerinden biri olan tarihi yapıyı şehir merkezinde görmeniz mümkün.

St. Nicholas Kilisesi

Karadağ çok kültürlü bir kimliğe sahip. Karadağlı, Sırp, Boşnak, Hırvat, Arnavut bu kentte bir arada yaşıyor. St. Nicholas Kilisesi ise şehirde yaşayan Ortodokslara ait. Bugün St. Nikola Kilisesi’nin bulunduğu yerde daha önce yine bir Ortodoks kilisesi yer alıyormuş. Kilise, çıkan yangında yıkıldıktan sonra, 1902 yılında yerine St. Nikola inşa edilmiş ve kilisenin inşaatı 1909 yılında tamamlanmış.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.