Halfeti’de gezilecek yerler!

SEYAHAT - KİTAP 11.09.2022 - 13:51, Güncelleme: 11.09.2022 - 13:51
 

Halfeti’de gezilecek yerler!

Halfeti hakkında bilgiler oldukça fazladır. Bölgenin eski bir tarihe sahip olması nedeni ile bölgesel önemini her zaman koruyor. Milattan önce 855 yılında Asurlular tarafından bölge kuruluyor. Bu süreçte ilk adı Şitamrat. Şehir ilerleyen yüzyıllarda sırasıyla Hitit, Asur gibi uygarlıkların altına giriyor.

Halfeti’de Görülecek Yerler Rum Kale Rumkale Fırat Nehri üzerinde yer alıyor. Fırat Nehri üstünde bir ada var ve bu ada yarımada formuna sahip. Rumkale ise bu adanın üzerine inşa ediliyor ve bölgenin en dikkat çeken yapısı olarak öne çıkıyor. Kalenin tarihi ise oldukça eski bir yüzyıla dayanıyor. Milattan önce 850 yılında yapılan kale uzun yüzyıllar yenilenerek kullanıma devam ediliyor. Bizanslılar ve Ermeniler de Rum Kale’yi kullanıyor. Kale her dönem farklı isimlere sahip olması nedeni ile birçok yerde farklı isimler ile anılıyor. Ancak özellikle Geç Roma ve Ortaçağ döneminin mimari etkilerini net bir biçimde yansıtıyor. Kale içerisinde hem Aziz Nerses Kilisesi hem de Barşavma Manastırı yer alıyor. Asma Köprü Belediye tarafından inşa edilen Asma Köprü, özellikle akşamları ilgi çeken bir yapı olarak biliniyor. Çünkü ışıklandırmaları, akşamları çok dha koş ve mistik bir görüntü sunuyor. Bu nedenle Asma Köprü’ye ilgi de gün be gün artıyor. Köprü bugün Fırat Nehri üstünde yer alıyor.  Barşavma Kilisesi Barşavma Kilisesi 13.yüzyıla tarihlendiriliyor. Kilise yaptıran kişinin yani baninin adını taşıyor. Yakubi Aziz Barşavma tarafından yaptırılan ub yapıda tuğla görünümü dikkat çekiyor. Malzeme olarak kesme taş ağırlık kazanıyor ve kemer kullanımı da yapının en öne çıkan unsurları arasında. Bugün bütünü günümüze kadar gelmemiş olsa da bir kısmını ziyaret etmek mümkün oluyor.  Eski Halfeti  Esi Halfeti aslında bir yerleşim yeri olarak da günümüze kadar geliyor. Ancak büyük bir bölümünün su altında kaldığını belirtmek gerekiyor. Eski Halfeti’nin büyük bir kısmı baraj nedeniyle su altında kalıyor. Bunun en iyi örneği ise Eski Halfeti’de yer alan minare oluyor. Minare yukarıda kalırken caminin kalanı ise su altında kalıyor. Bunun dışında geleneksel evler de yer alıyor. Böylelikle kültürü en yakın noktadan deneyimleme imkanı sunuluyor.   
Halfeti hakkında bilgiler oldukça fazladır. Bölgenin eski bir tarihe sahip olması nedeni ile bölgesel önemini her zaman koruyor. Milattan önce 855 yılında Asurlular tarafından bölge kuruluyor. Bu süreçte ilk adı Şitamrat. Şehir ilerleyen yüzyıllarda sırasıyla Hitit, Asur gibi uygarlıkların altına giriyor.

Halfeti’de Görülecek Yerler

Rum Kale

Rumkale Fırat Nehri üzerinde yer alıyor. Fırat Nehri üstünde bir ada var ve bu ada yarımada formuna sahip. Rumkale ise bu adanın üzerine inşa ediliyor ve bölgenin en dikkat çeken yapısı olarak öne çıkıyor. Kalenin tarihi ise oldukça eski bir yüzyıla dayanıyor. Milattan önce 850 yılında yapılan kale uzun yüzyıllar yenilenerek kullanıma devam ediliyor. Bizanslılar ve Ermeniler de Rum Kale’yi kullanıyor. Kale her dönem farklı isimlere sahip olması nedeni ile birçok yerde farklı isimler ile anılıyor. Ancak özellikle Geç Roma ve Ortaçağ döneminin mimari etkilerini net bir biçimde yansıtıyor. Kale içerisinde hem Aziz Nerses Kilisesi hem de Barşavma Manastırı yer alıyor.

Asma Köprü

Belediye tarafından inşa edilen Asma Köprü, özellikle akşamları ilgi çeken bir yapı olarak biliniyor. Çünkü ışıklandırmaları, akşamları çok dha koş ve mistik bir görüntü sunuyor. Bu nedenle Asma Köprü’ye ilgi de gün be gün artıyor. Köprü bugün Fırat Nehri üstünde yer alıyor. 

Barşavma Kilisesi

Barşavma Kilisesi 13.yüzyıla tarihlendiriliyor. Kilise yaptıran kişinin yani baninin adını taşıyor. Yakubi Aziz Barşavma tarafından yaptırılan ub yapıda tuğla görünümü dikkat çekiyor. Malzeme olarak kesme taş ağırlık kazanıyor ve kemer kullanımı da yapının en öne çıkan unsurları arasında. Bugün bütünü günümüze kadar gelmemiş olsa da bir kısmını ziyaret etmek mümkün oluyor. 

Eski Halfeti 

Esi Halfeti aslında bir yerleşim yeri olarak da günümüze kadar geliyor. Ancak büyük bir bölümünün su altında kaldığını belirtmek gerekiyor. Eski Halfeti’nin büyük bir kısmı baraj nedeniyle su altında kalıyor. Bunun en iyi örneği ise Eski Halfeti’de yer alan minare oluyor. Minare yukarıda kalırken caminin kalanı ise su altında kalıyor. Bunun dışında geleneksel evler de yer alıyor. Böylelikle kültürü en yakın noktadan deneyimleme imkanı sunuluyor. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.