Saraybosna’da gezilecek yerler!

SEYAHAT - KİTAP 11.09.2022 - 13:42, Güncelleme: 11.09.2022 - 13:42
 

Saraybosna’da gezilecek yerler!

Saraybosna’da gezilecek yerler!

Başçarşı (Bascarsija) Saraybosna uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Dolayısıyla Osmanlı’nın izlerini her köşede görmek mümkün. Başçarşı bunun harika bir örneği. Saraybosna gezilecek yerler listesinin başında gelen bu çarşı, ahşap dükkanları, çeşmesi, medreseleri ve camiileriyle görenleri büyülüyor.  Sebil (Sebilj) Anadolu’dan izler taşıyan bir başka yapı! Başçarşı’nın içerisinde yer alan bu sebil, Saraybosna’nın simgelerinden biri. 18. yüzyılın ortalarında Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu sebili çarşının hemen girişinde görebilirsiniz. Latin Köprüsü (Latinska Cuprija) Başçarşı’ya yakın olan bu köprü de Saraybosna gezilecek yerler arasında. I. Dünya Savaşı’nın sözde nedeni olarak anlatılan suikasti hatırlıyorsunuzdur. İşte o suikast tam olarak burada işlendi! Avusturya Macaristan prensi Franz Ferdinand bu köprüde öldürüldü ve böylelikle dünya çapında bir savaş başlamış oldu. Saraybosna’daki en eski yapılardan biri olan bu köprü, bir zamanlar tahtaymış. Zaman içerisinde taştan yeniden inşa edilmiş. Gazi Hüsrev Bey Camii (Begova Dzamija) Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan bu camii, 16. yüzyılda inşa edilmiş. Savaş esnasında ilk hedeflerden biri olduğu için oldukça hasar alsa da aslına uygun bir şekilde restore edilmiş. Camiinin içerisine girmek için giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. İçeride medrese ve hamam gibi tarihi yapılar bulunuyor. Umut Tüneli (Sarajevski Ratni Tunel) Saraybosna yıllar süren savaşın izlerini taşımaya devam ediyor. Savaştan korunmak isteyen Bosnalıların kendi çabalarıyla kazdıkları bu tünel, tarihin en acılı dönemlerinden birine tanıklık etmiş. Uzun uğraşlar sonucunda açılan 950 metrelik tünelin yaklaşık 20 metrelik bir bölümü ziyaretçilere açık. Müzeye girmek için bir evin içerisine girmeniz gerekiyor.  
Saraybosna’da gezilecek yerler!

Başçarşı (Bascarsija)

Saraybosna uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Dolayısıyla Osmanlı’nın izlerini her köşede görmek mümkün. Başçarşı bunun harika bir örneği. Saraybosna gezilecek yerler listesinin başında gelen bu çarşı, ahşap dükkanları, çeşmesi, medreseleri ve camiileriyle görenleri büyülüyor.

 Sebil (Sebilj)

Anadolu’dan izler taşıyan bir başka yapı! Başçarşı’nın içerisinde yer alan bu sebil, Saraybosna’nın simgelerinden biri. 18. yüzyılın ortalarında Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu sebili çarşının hemen girişinde görebilirsiniz.

Latin Köprüsü (Latinska Cuprija)

Başçarşı’ya yakın olan bu köprü de Saraybosna gezilecek yerler arasında. I. Dünya Savaşı’nın sözde nedeni olarak anlatılan suikasti hatırlıyorsunuzdur. İşte o suikast tam olarak burada işlendi! Avusturya Macaristan prensi Franz Ferdinand bu köprüde öldürüldü ve böylelikle dünya çapında bir savaş başlamış oldu. Saraybosna’daki en eski yapılardan biri olan bu köprü, bir zamanlar tahtaymış. Zaman içerisinde taştan yeniden inşa edilmiş.

Gazi Hüsrev Bey Camii (Begova Dzamija)

Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan bu camii, 16. yüzyılda inşa edilmiş. Savaş esnasında ilk hedeflerden biri olduğu için oldukça hasar alsa da aslına uygun bir şekilde restore edilmiş. Camiinin içerisine girmek için giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. İçeride medrese ve hamam gibi tarihi yapılar bulunuyor.

Umut Tüneli (Sarajevski Ratni Tunel)

Saraybosna yıllar süren savaşın izlerini taşımaya devam ediyor. Savaştan korunmak isteyen Bosnalıların kendi çabalarıyla kazdıkları bu tünel, tarihin en acılı dönemlerinden birine tanıklık etmiş. Uzun uğraşlar sonucunda açılan 950 metrelik tünelin yaklaşık 20 metrelik bir bölümü ziyaretçilere açık. Müzeye girmek için bir evin içerisine girmeniz gerekiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.