Büyük Hun İmparatorluğu ve Mete Han!

KÜLTÜR 30.08.2022 - 19:22, Güncelleme: 30.08.2022 - 19:22
 

Büyük Hun İmparatorluğu ve Mete Han!

İçinde Türkler olmadan bir dünya tarihi yazmak mümkün değildir. Zira Türk Milleti, tarih boyunca pek çok alanda dünya toplumlarına hem örnek hem de önder olmuş, Türk’ün kudreti asırlar boyunca dünyaya nizam vermiştir.

 Kızıl Elma türküleri söylenmiştir nesiller boyu. Türk Orduları, şarktan garba bir kudret sağanağı gibi yağmış, geçtiği her yere nizam, zulmün olduğu her beldeye mizan getirmiştir. Kimi zaman çeri denilmiştir ona, kimi zaman alperen… Kimi zaman akıncı sözüyle anılmıştır kimi zaman Mehmetçik… Dile kolay, 2000 yılın üzerinde bir mazisi vardır Türk Devletleri’nin. 2000 küsur yıldır, -arada bazı bocalamalar olsa da - dünya tarihi Türk’ün eliyle yazılır. Tarihteki İlk Türk Devleti - Büyük Hun İmparatorluğu İşte bu sağlam devlet temelini atan, Türk’ü tek bayrak, tek buyruk altında birleştiren ilk devlet Büyük Hun İmparatorluğu’dur. Çin kaynaklarında Hiunk-Nu olarak anılan Hun Türkleri, tarihte kurulan ilk Türk Devleti olduğu gibi, devasa Çin Orduları’nı dize getirip, Çin’i vergiye bağlayan ilk devlet olmuştur. Mete Han döneminde en güçlü zamanlarını yaşayan Asya Hunları, Tanrıkut ismiyle anılan bu yenilmez hükümdarın döneminde icat edilen “Onlu Sistem’le” dünyanın ilk düzenli ordusunu kurmuş, yine Mete’nin icat ettiği Islıklı Ok’la harp meydanlarında müthiş bir başarı yakalamış ve tüm Orta Asya’ya adaletle hükmedip, Türk korkusundan Çin’e set yaptırmıştır. Tüm orduları piyadelerden oluşan Çinliler’in at binmeyi öğrenmeleri bile Hun Türkleri sayesinde olmuştur. Mete Han döneminde Çin Seddi dâhi defalarca aşılmış, hatta tüm Çin’i ele geçirmek mümkün olmasına rağmen, Türk Milleti’nin güçlü Çin Kültürü’nde asimile olup Çinlileşmemeleri için sadece Çin’i vergiye bağlamakla yetinilmiştir.  
İçinde Türkler olmadan bir dünya tarihi yazmak mümkün değildir. Zira Türk Milleti, tarih boyunca pek çok alanda dünya toplumlarına hem örnek hem de önder olmuş, Türk’ün kudreti asırlar boyunca dünyaya nizam vermiştir.

 Kızıl Elma türküleri söylenmiştir nesiller boyu. Türk Orduları, şarktan garba bir kudret sağanağı gibi yağmış, geçtiği her yere nizam, zulmün olduğu her beldeye mizan getirmiştir. Kimi zaman çeri denilmiştir ona, kimi zaman alperen… Kimi zaman akıncı sözüyle anılmıştır kimi zaman Mehmetçik… Dile kolay, 2000 yılın üzerinde bir mazisi vardır Türk Devletleri’nin. 2000 küsur yıldır, -arada bazı bocalamalar olsa da - dünya tarihi Türk’ün eliyle yazılır.

Tarihteki İlk Türk Devleti - Büyük Hun İmparatorluğu

İşte bu sağlam devlet temelini atan, Türk’ü tek bayrak, tek buyruk altında birleştiren ilk devlet Büyük Hun İmparatorluğu’dur. Çin kaynaklarında Hiunk-Nu olarak anılan Hun Türkleri, tarihte kurulan ilk Türk Devleti olduğu gibi, devasa Çin Orduları’nı dize getirip, Çin’i vergiye bağlayan ilk devlet olmuştur.

Mete Han döneminde en güçlü zamanlarını yaşayan Asya Hunları, Tanrıkut ismiyle anılan bu yenilmez hükümdarın döneminde icat edilen “Onlu Sistem’le” dünyanın ilk düzenli ordusunu kurmuş, yine Mete’nin icat ettiği Islıklı Ok’la harp meydanlarında müthiş bir başarı yakalamış ve tüm Orta Asya’ya adaletle hükmedip, Türk korkusundan Çin’e set yaptırmıştır. Tüm orduları piyadelerden oluşan Çinliler’in at binmeyi öğrenmeleri bile Hun Türkleri sayesinde olmuştur.

Mete Han döneminde Çin Seddi dâhi defalarca aşılmış, hatta tüm Çin’i ele geçirmek mümkün olmasına rağmen, Türk Milleti’nin güçlü Çin Kültürü’nde asimile olup Çinlileşmemeleri için sadece Çin’i vergiye bağlamakla yetinilmiştir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.