Mostar’da görmeniz gereken yerler!

Mekanlar 26.08.2022 - 20:02, Güncelleme: 26.08.2022 - 20:02
 

Mostar’da görmeniz gereken yerler!

Mostar denilince sessiz, sedasız bir gezi geldi hep aklımıza. Sessiz sakin olduğu kadar, yerine ve tarihine göre hareketli bir şehir Mostar. Özellikle geceleri müzikli kalabalık ortamların olduğu bir yer.

Mostar Köprüsü Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerindeki yaşlı bir yapı Mostar Köprüsü. Mostar Köprüsü 24 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğunda. Köprü 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından yapılmış. Mostar, Neretva Nehri ile ikiye ayrılan bir kent. Köprü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlıyor. Dolayısıyla bu köprü yüz yıllarca Balkanlar’ın en önemli figürleri arasında yer almıştır. Köprü iki dünya savaşı, depremler, felaketler görmüş. Mostar Bakırcılar Çarşısı El işi ürünlerden hoşlanıyorsanız, Neretva Nehri’nin sol tarafında yer alan Bakırcılar çarşısına uğramalısınız. Birçok bakırdan yapılma süs eşyaları, hediyelik eşyaların bulunduğu bu güzel ortam sadece alışveriş için değil, fotoğraf çekmek için de oldukça ideal. Küçük dar sokaklar üzerine kurulu bu dükkanlar oldukça popüler. Boşnak kahvesinin meşhur olduğu şehirde, en çok kahve cezveleri dikkatimizi çekti. Bir bölümünü Türk kökenli girişimcilerin işlettiği dükkânlarda, fiyatlar oldukça makul seviyelerde. Mostar Eğri Köprü Köprü Neretva Nehri’nin kollarından biri olan Radobolja Deresi üzerinde. Eğri Köprü, 1558 yılında inşa edilmiş. Tarihi yapı, tasarımındaki benzerliklerden dolayı Mostar Köprüsü’nün küçültülmüş versiyonu gibi duruyor. Ne yazık ki savaş sırasında saldırılar nedeniyle zarar gören yapı, 2000 yılında yaşanan sel felaketinde tamamen yıkılmış. Ancak UNESCO’nun girişimleri ile kısa sürede aslına uygun olarak yenilenmiş. Konumu nedeniyle yapı, özellikle fotoğraf çekmekten hoşlanan gezginlerin ilgisini çekiyor. Çevresinde ayrıca yerel mutfağa özgü lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlar da mevcut.  Mostar Karagöz Bey Camii Cami, 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi. Büyük kubbesi ve yüksek minaresiyle bölgenin en büyük camisi. Özellikle kurşun çatılı ahşap verandası ve dört kubbeli medresesi, Mimar Sinan gözetiminde 1557 yılında inşa edilen camiyi ziyaret edilmeye değer bir mekan haline getiriyor. Eğer manzara izlemek isterseniz, iç kısımdan minareye çıkabilirsiniz. İndikten sonra uzun bir süre bacaklarınız ağrısa da Mostar manzarasını izlemeye değer. 
Mostar denilince sessiz, sedasız bir gezi geldi hep aklımıza. Sessiz sakin olduğu kadar, yerine ve tarihine göre hareketli bir şehir Mostar. Özellikle geceleri müzikli kalabalık ortamların olduğu bir yer.

Mostar Köprüsü

Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerindeki yaşlı bir yapı Mostar Köprüsü. Mostar Köprüsü 24 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğunda. Köprü 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından yapılmış.

Mostar, Neretva Nehri ile ikiye ayrılan bir kent. Köprü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlıyor. Dolayısıyla bu köprü yüz yıllarca Balkanlar’ın en önemli figürleri arasında yer almıştır.
Köprü iki dünya savaşı, depremler, felaketler görmüş.

Mostar Bakırcılar Çarşısı

El işi ürünlerden hoşlanıyorsanız, Neretva Nehri’nin sol tarafında yer alan Bakırcılar çarşısına uğramalısınız. Birçok bakırdan yapılma süs eşyaları, hediyelik eşyaların bulunduğu bu güzel ortam sadece alışveriş için değil, fotoğraf çekmek için de oldukça ideal. Küçük dar sokaklar üzerine kurulu bu dükkanlar oldukça popüler. Boşnak kahvesinin meşhur olduğu şehirde, en çok kahve cezveleri dikkatimizi çekti. Bir bölümünü Türk kökenli girişimcilerin işlettiği dükkânlarda, fiyatlar oldukça makul seviyelerde.

Mostar Eğri Köprü

Köprü Neretva Nehri’nin kollarından biri olan Radobolja Deresi üzerinde. Eğri Köprü, 1558 yılında inşa edilmiş. Tarihi yapı, tasarımındaki benzerliklerden dolayı Mostar Köprüsü’nün küçültülmüş versiyonu gibi duruyor. Ne yazık ki savaş sırasında saldırılar nedeniyle zarar gören yapı, 2000 yılında yaşanan sel felaketinde tamamen yıkılmış. Ancak UNESCO’nun girişimleri ile kısa sürede aslına uygun olarak yenilenmiş.
Konumu nedeniyle yapı, özellikle fotoğraf çekmekten hoşlanan gezginlerin ilgisini çekiyor. Çevresinde ayrıca yerel mutfağa özgü lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlar da mevcut. 

Mostar Karagöz Bey Camii

Cami, 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi. Büyük kubbesi ve yüksek minaresiyle bölgenin en büyük camisi. Özellikle kurşun çatılı ahşap verandası ve dört kubbeli medresesi, Mimar Sinan gözetiminde 1557 yılında inşa edilen camiyi ziyaret edilmeye değer bir mekan haline getiriyor. Eğer manzara izlemek isterseniz, iç kısımdan minareye çıkabilirsiniz. İndikten sonra uzun bir süre bacaklarınız ağrısa da Mostar manzarasını izlemeye değer. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.