Yazar Işık, Geçmişini Bilmeyen Geleceğini İnşa Edemez!

AKTÜEL 11.02.2022 - 19:06, Güncelleme: 11.02.2022 - 19:06
 

Yazar Işık, Geçmişini Bilmeyen Geleceğini İnşa Edemez!

Milli Mücadelenin 102. yıl dönümü kapsamında şehir genelinde okullarda gençlerle buluşan Tarihçi-Yazar Mehmet Işık, “Bizim atalarımız hep kahramandı, sizler de kahraman şehrin kahraman evlatlarısınız. Ecdadımızı ve tarihimizi iyi öğrenip iyi anlamamız gerekiyor. Onlara yakışır şekilde bu emanete sahip çıkmalıyız” dedi.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü kapsamında düzenlenen etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, tiyatro gösterileri, söyleşi, konferans, spor müsabakaları, halk oyunları gösterileri gibi pek çok etkinlik düzenleniyor. Etkinlik takvimi kapsamında şehir genelindeki liselerde Tarihçi-Yazar Mehmet Işık öğrencilerle buluşuyor. ‘Maraş Milli Mücadelesi’ isimli konferansta Maraş’ın Milli Mücadelesi, Milli Mücadelemizin diğer Anadolu şehirlerine verdiği ilham, Milli Mücadele kahramanlarımız gibi pek çok konu Yazar Mehmet Işık tarafından farklı açılardan ele alınıyor. Etkinlikler kapsamında Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle bir araya gelen Yazar Işık, “Bizler ecdadımızın emanet bıraktığı bu topraklara sahip çıkmalıyız. Uyanık olmamız gerekiyor. Çünkü düşman uyumuyor. Uyursak tekrardan aynı şeyleri yaşamamız an meselesi. Okuyup kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Tarihimizi iyi öğrenmemiz gerekiyor. Çünkü geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez” dedi. Kahraman Şehrin Kahraman Evlatları Yazar Mehmet Işık, “Maraş halkı sadece Milli Mücadele değil daha öncede pek çok kez kahramanlık yapmış, adını tarihe kazımıştır. Örneğin Osmanlı Devleti zamanında Cezzâr Ahmet Paşa komutasındaki Türk ordusu Dakka’da Avrupa’nın en güçlü imparatoru ve hiç yenilgiye uğramamış olan Napolyon’u Maraş’tan giden 3 bin kişilik özel kuvvetle yenmiştir. Yani atalarımızın kahramanlığı Cumhuriyet yıllarından daha eskilere dayanıyor. Bizim atalarımız hep kahramandı, sizler de kahraman şehrin kahraman evlatlarısınız. Ecdadımızı ve tarihimizi iyi öğrenip iyi anlamamız gerekiyor. Onlara yakışır şekilde bu emanete sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Ecdadımız Korkmadı Avukat Mehmet Ali Bey tarafından kaleme alınan Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nin Milli Mücadeledeki önemini vurgulayan Yazar Işık, “Avukat Mehmet Ali Bey, Milli Mücadelemizin en önde gelen kahramanlarından bir tanesidir. Maraş Kalesi’nde Türk Bayrağı’nın indirildiği gecenin sabahında Avukat Mehmet Ali Bey, Arslanbey ve Şeyh Ali Sezai Efendiyle yaptığı görüşme neticesinde bir beyanname kaleme alır ve bu beyanname Maraş’taki camilere asılır. Mehmet Ali Bey’in kaleme aldığı Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesiadeta Maraş halkını Milli Mücadeleye davet eder niteliktedir. Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesi ‘Ey Millet-i Necibe-i Osmaniye. Vaktine hazır ol’ diye başlıyordu. Ecdadımız vaktine hazır olmuştu. Adeta canlarından vazgeçerek toprakları için savaşmışlardı. Beyannamenin ikinci paragrafı ise ‘Korkma! Seni buradaki birkaç Fransız kuvveti kıramaz’ şeklinde başlıyordu. Ecdadımız korkmadığı için bugün bizler bu topraklar üzerinde yaşayabiliyoruz. Ayrıca Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nde geçen korkma ifadesi İstiklal Marşı’mıza ilham kaynağı olmuştur” dedi.
Milli Mücadelenin 102. yıl dönümü kapsamında şehir genelinde okullarda gençlerle buluşan Tarihçi-Yazar Mehmet Işık, “Bizim atalarımız hep kahramandı, sizler de kahraman şehrin kahraman evlatlarısınız. Ecdadımızı ve tarihimizi iyi öğrenip iyi anlamamız gerekiyor. Onlara yakışır şekilde bu emanete sahip çıkmalıyız” dedi.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü kapsamında düzenlenen etkinlikler hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, tiyatro gösterileri, söyleşi, konferans, spor müsabakaları, halk oyunları gösterileri gibi pek çok etkinlik düzenleniyor. Etkinlik takvimi kapsamında şehir genelindeki liselerde Tarihçi-Yazar Mehmet Işık öğrencilerle buluşuyor. ‘Maraş Milli Mücadelesi’ isimli konferansta Maraş’ın Milli Mücadelesi, Milli Mücadelemizin diğer Anadolu şehirlerine verdiği ilham, Milli Mücadele kahramanlarımız gibi pek çok konu Yazar Mehmet Işık tarafından farklı açılardan ele alınıyor. Etkinlikler kapsamında Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle bir araya gelen Yazar Işık, “Bizler ecdadımızın emanet bıraktığı bu topraklara sahip çıkmalıyız. Uyanık olmamız gerekiyor. Çünkü düşman uyumuyor. Uyursak tekrardan aynı şeyleri yaşamamız an meselesi. Okuyup kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Tarihimizi iyi öğrenmemiz gerekiyor. Çünkü geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez” dedi.

Kahraman Şehrin Kahraman Evlatları

Yazar Mehmet Işık, “Maraş halkı sadece Milli Mücadele değil daha öncede pek çok kez kahramanlık yapmış, adını tarihe kazımıştır. Örneğin Osmanlı Devleti zamanında Cezzâr Ahmet Paşa komutasındaki Türk ordusu Dakka’da Avrupa’nın en güçlü imparatoru ve hiç yenilgiye uğramamış olan Napolyon’u Maraş’tan giden 3 bin kişilik özel kuvvetle yenmiştir. Yani atalarımızın kahramanlığı Cumhuriyet yıllarından daha eskilere dayanıyor. Bizim atalarımız hep kahramandı, sizler de kahraman şehrin kahraman evlatlarısınız. Ecdadımızı ve tarihimizi iyi öğrenip iyi anlamamız gerekiyor. Onlara yakışır şekilde bu emanete sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

Ecdadımız Korkmadı

Avukat Mehmet Ali Bey tarafından kaleme alınan Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nin Milli Mücadeledeki önemini vurgulayan Yazar Işık, “Avukat Mehmet Ali Bey, Milli Mücadelemizin en önde gelen kahramanlarından bir tanesidir. Maraş Kalesi’nde Türk Bayrağı’nın indirildiği gecenin sabahında Avukat Mehmet Ali Bey, Arslanbey ve Şeyh Ali Sezai Efendiyle yaptığı görüşme neticesinde bir beyanname kaleme alır ve bu beyanname Maraş’taki camilere asılır. Mehmet Ali Bey’in kaleme aldığı Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesiadeta Maraş halkını Milli Mücadeleye davet eder niteliktedir. Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesi ‘Ey Millet-i Necibe-i Osmaniye. Vaktine hazır ol’ diye başlıyordu. Ecdadımız vaktine hazır olmuştu. Adeta canlarından vazgeçerek toprakları için savaşmışlardı. Beyannamenin ikinci paragrafı ise ‘Korkma! Seni buradaki birkaç Fransız kuvveti kıramaz’ şeklinde başlıyordu. Ecdadımız korkmadığı için bugün bizler bu topraklar üzerinde yaşayabiliyoruz. Ayrıca Âlem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nde geçen korkma ifadesi İstiklal Marşı’mıza ilham kaynağı olmuştur” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.