Çetinkaya, Gıda güvencesi için çiftçilere destek şart!

EKONOMİ 21.12.2021 - 21:41, Güncelleme: 21.12.2021 - 21:41
 

Çetinkaya, Gıda güvencesi için çiftçilere destek şart!

Dulkadiroğlu Ziraat Odası başkanı Mehmet Çetinkaya, gıda güvencesi için çiftçilere biran önce desteklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Başkan Çetinkaya, çiftçilerin girdi maliyetlerinin artmasından dolayı çok zor günler geçirdiğini kaydetti. “Çiftçiler endişeli” Çiftçilerin üretime ara vermeden devam etmesi gerektiğini belirten Mehmet Çetinkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı çiftçilerimiz 2022 yılı için endişeliler. Çiftçilerimiz ürettiği ürünleri yüksek fiyatlara satmaları gerekiyor. Eğer yüksek fiyatlara satamazlar ise sıkıntılar yaşamaya başlayacaklardır. Kurdaki dalgalanmalardan dolayı çiftliğimizde bundan bir hayli nasibini almış durumda. Bu konuda devletimizden çiftçilerimize destek bekliyoruz. Ülkenin gıda güvencesinde olması için üretimin devam edilebilmesi için gerekli desteğin biran önce verilmesi gerekiyor. Bir ülkede gıdaya erişebilirlik son derece önemli, çiftçi üretmezse Türkiye aç kalır! Çiftçimizin üretime devam edip en azından insanların gıda güvencesinin gıda arzının sağlayabilmesi için de bağında bahçesinde çalışmaya aralıksız devam etmesi lazım. Eğer üretim devam etmez ise hasat mevsiminde ürün fiyatları pik yapacaktır.” “Çiftçi girdi maliyetlerinin altına eziliyor” Çiftçilerin girdi maliyetleri altında ezildiğine dikkat çeken Çetinkaya, şunları söyledi: “Bir ürün üreticinden tüketiciye gidene kadar çok ciddi ürün fiyatları yaşanıyor. Örneğin sütün litresini üretici 4 TL’den veriyor, tüketici ise 15 TL’ye alıyor. Arada ciddi oranda fiyat farkı oluşuyor. Bu konuda üreticide tüketicide memnun kalmıyor. Ülkeye katma değer sağlayan çiftçilerimize desteğin hiç kesilmemesi gerekiyor. Çiftçi girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Bu maliyetlerde ister istemez tüketiciye diret olarak yansıyacaktır. Tabi ki zor bir süreçten geçiyoruz, her geçen gün dolar kurunun yükselmesi, petrolün, tohumun, ilacın hepsinin artması çiftçiyi olumsuz yönde etkiliyor. Şehrimizde hala beklediğimiz yağışları alamadık. Geçtiğimiz yıla oranla yağış miktarında düşüşler var. Barajlarını doluluk oranı hala istenilen seviyede değil. İnşallah kısa sürede yağışlar istenilen seviyenin üzerine çıkar ve önümüzdeki yıl kuraklık yaşanmaz.”  
Dulkadiroğlu Ziraat Odası başkanı Mehmet Çetinkaya, gıda güvencesi için çiftçilere biran önce desteklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Başkan Çetinkaya, çiftçilerin girdi maliyetlerinin artmasından dolayı çok zor günler geçirdiğini kaydetti.

“Çiftçiler endişeli”

Çiftçilerin üretime ara vermeden devam etmesi gerektiğini belirten Mehmet Çetinkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı çiftçilerimiz 2022 yılı için endişeliler. Çiftçilerimiz ürettiği ürünleri yüksek fiyatlara satmaları gerekiyor. Eğer yüksek fiyatlara satamazlar ise sıkıntılar yaşamaya başlayacaklardır. Kurdaki dalgalanmalardan dolayı çiftliğimizde bundan bir hayli nasibini almış durumda. Bu konuda devletimizden çiftçilerimize destek bekliyoruz. Ülkenin gıda güvencesinde olması için üretimin devam edilebilmesi için gerekli desteğin biran önce verilmesi gerekiyor. Bir ülkede gıdaya erişebilirlik son derece önemli, çiftçi üretmezse Türkiye aç kalır! Çiftçimizin üretime devam edip en azından insanların gıda güvencesinin gıda arzının sağlayabilmesi için de bağında bahçesinde çalışmaya aralıksız devam etmesi lazım. Eğer üretim devam etmez ise hasat mevsiminde ürün fiyatları pik yapacaktır.”

“Çiftçi girdi maliyetlerinin altına eziliyor”

Çiftçilerin girdi maliyetleri altında ezildiğine dikkat çeken Çetinkaya, şunları söyledi: “Bir ürün üreticinden tüketiciye gidene kadar çok ciddi ürün fiyatları yaşanıyor. Örneğin sütün litresini üretici 4 TL’den veriyor, tüketici ise 15 TL’ye alıyor. Arada ciddi oranda fiyat farkı oluşuyor. Bu konuda üreticide tüketicide memnun kalmıyor. Ülkeye katma değer sağlayan çiftçilerimize desteğin hiç kesilmemesi gerekiyor. Çiftçi girdi maliyetlerinin altında eziliyor. Bu maliyetlerde ister istemez tüketiciye diret olarak yansıyacaktır. Tabi ki zor bir süreçten geçiyoruz, her geçen gün dolar kurunun yükselmesi, petrolün, tohumun, ilacın hepsinin artması çiftçiyi olumsuz yönde etkiliyor. Şehrimizde hala beklediğimiz yağışları alamadık. Geçtiğimiz yıla oranla yağış miktarında düşüşler var. Barajlarını doluluk oranı hala istenilen seviyede değil. İnşallah kısa sürede yağışlar istenilen seviyenin üzerine çıkar ve önümüzdeki yıl kuraklık yaşanmaz.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.