Ataç, Afşin Elbistan termik santrallerinin çevre yatırımları acilen tamamlanmalı!

GÜNDEM 09.12.2021 - 20:08, Güncelleme: 09.12.2021 - 20:08
 

Ataç, Afşin Elbistan termik santrallerinin çevre yatırımları acilen tamamlanmalı!

TEMA Vakfı, Afşin Elbistan A ve Afşin Elbistan B kömürlü termik santrallerinin etkilerini gözlemlemek adına Kahramanmaraş ili Afşin Elbistan bölgesine ziyaretlerde bulundu.

Ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmalarını sürdürmesinden endişe duyduklarını dile getirdi. Türkiye’nin yakın zamanda onayladığı Paris Anlaşması’nı da göz önünde bulundurarak, bölgede yapımı planlanan ve hakkında ÇED Olumlu kararı verilen Afşin C Termik Santrali için ise yetkilileri bu yatırımdan acilen vazgeçmeye davet etti. Kahramanmaraş’ın Afşin Elbistan bölgesinde yeralan ve faaliyetlerini sürdürmekte olan Afşin Elbistan A ve Afşin Elbistan B kömürlü termik santralleri, ilin hava kalitesini her geçen gün daha da kötüleştiriyor. Oldukça eski teknolojiye sahip olan santrallerin etkilerini gözlemlemek adına Kahramanmaraş’a ziyarette bulunan TEMA Vakfı, mevzuat gereği yapılması gereken çevre yatırımlarını tamamlamamış olmalarına rağmen santrallerin geçici faaliyet belgeleriyle çalışmaya devam ettiklerine dikkat çekiyor.  Ziyaretlerinde santrallerin bacalarından çıkan dumanlara ve bölge insanının kaygılarına şahit olduklarını ifadeden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Ocak 2021’de yağan siyah karın ise Afşin-Elbistan’da yaşanan çevre felaketinin boyutlarını gözler önüne serdiğini hatırlattı. Ziyaret sonrası yaptığı değerlendirmede Ataç;“TEMA Vakfı olarak bileşenleri arasında yer aldığımız Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayımladığı Kara Rapor’un verilerine göre Kahramanmaraş,2018 yılında insanların en kirli havayı soluduğu ilimiz oldu. Rapor ve bölge insanı tarafından dile getirilen bu kaygılar, santraller için gerekli çevre yatırımlarının acilen tamamlanması gerektiğine işaret etmektedir. 2020 yılında ise, Kahramanmaraş’ta yılın neredeyse 11 ayı boyunca hava kalitesi ölçümü yapılmamıştır. Bölgedeki hava kalitesine yönelik verilerin az olması, salgınla mücadele ettiğimiz bugünlerde, hava kirliliğinin halk sağlığına etkisinin ne ölçüde gerçekleştiğine dair bulgu sunamamaktadır.  Mevzuatın gereklerine ve tüm bu verilere rağmen santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmalarını sürdürmesi oldukça endişe vericidir” açıklamasında bulundu.  
TEMA Vakfı, Afşin Elbistan A ve Afşin Elbistan B kömürlü termik santrallerinin etkilerini gözlemlemek adına Kahramanmaraş ili Afşin Elbistan bölgesine ziyaretlerde bulundu.

Ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmalarını sürdürmesinden endişe duyduklarını dile getirdi.

Türkiye’nin yakın zamanda onayladığı Paris Anlaşması’nı da göz önünde bulundurarak, bölgede yapımı planlanan ve hakkında ÇED Olumlu kararı verilen Afşin C Termik Santrali için ise yetkilileri bu yatırımdan acilen vazgeçmeye davet etti.
Kahramanmaraş’ın Afşin Elbistan bölgesinde yeralan ve faaliyetlerini sürdürmekte olan Afşin Elbistan A ve Afşin Elbistan B kömürlü termik santralleri, ilin hava kalitesini her geçen gün daha da kötüleştiriyor. Oldukça eski teknolojiye sahip olan santrallerin etkilerini gözlemlemek adına Kahramanmaraş’a ziyarette bulunan TEMA Vakfı, mevzuat gereği yapılması gereken çevre yatırımlarını tamamlamamış olmalarına rağmen santrallerin geçici faaliyet belgeleriyle çalışmaya devam ettiklerine dikkat çekiyor. 

Ziyaretlerinde santrallerin bacalarından çıkan dumanlara ve bölge insanının kaygılarına şahit olduklarını ifadeden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Ocak 2021’de yağan siyah karın ise Afşin-Elbistan’da yaşanan çevre felaketinin boyutlarını gözler önüne serdiğini hatırlattı.

Ziyaret sonrası yaptığı değerlendirmede Ataç;“TEMA Vakfı olarak bileşenleri arasında yer aldığımız Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayımladığı Kara Rapor’un verilerine göre Kahramanmaraş,2018 yılında insanların en kirli havayı soluduğu ilimiz oldu. Rapor ve bölge insanı tarafından dile getirilen bu kaygılar, santraller için gerekli çevre yatırımlarının acilen tamamlanması gerektiğine işaret etmektedir.

2020 yılında ise, Kahramanmaraş’ta yılın neredeyse 11 ayı boyunca hava kalitesi ölçümü yapılmamıştır. Bölgedeki hava kalitesine yönelik verilerin az olması, salgınla mücadele ettiğimiz bugünlerde, hava kirliliğinin halk sağlığına etkisinin ne ölçüde gerçekleştiğine dair bulgu sunamamaktadır.  Mevzuatın gereklerine ve tüm bu verilere rağmen santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmalarını sürdürmesi oldukça endişe vericidir” açıklamasında bulundu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.