Gözaltı morluğu neden olur?

SAĞLIK 07.12.2021 - 19:38, Güncelleme: 07.12.2021 - 19:38
 

Gözaltı morluğu neden olur?

Birçok kişinin baş belası gözaltı morluklarının neden ve nasıl oluştuğunu anlamak onlarla savaşta size oldukça fayda sağlayabilir...

Yaşlanmak Koyu, çökük göz altlarının görünür hale gelmesinin en büyük nedeni yüz bölgesindeki doğal hacim kaybıdır. Gözün altında SOOF (suborbicularis oculi yağ) adı verilen özel bir yumuşak doku yastığı vardır. Zamanla bu doku yastığı büzülerek alçalarak göz altının doğal hacminin azalmasına ve gölge oluşmasına neden olur. Bu, koyu halkaların en yaygın nedenlerinden biridir. Dahası, yaşlandıkça, o doku bölgesini kaplayan hassas cildin de kolajen ve elastin kaybetmeye meyilli olduğuna ve bunun da daha ince cilde ve daha da belirgin hacim kaybına ve gölgelere yol açabilir.  Yeterli su içmemek Hacim kaybı sadece yaşla birlikte olmaz. Unutmayın, su insan vücudunun yaklaşık %60'ını oluşturur. Ciddi bir şekilde susuz kalırsanız, cildiniz ve göz altınızdaki hassas doku da dahil olmak üzere vücudunuzun dokuları küçülmeye başlar.  Yetersiz uyku İşte koyu göz altı halkalarının oldukça iyi bilinen bir başka nedeni. Yaşa bağlı hacim kaybının aksine, bu ciddi şekilde uykusuz olan herkesin başına gelebilir. Vücudunuzun kendi sirkadiyen ritminin düzenli bir programa alışması ve uykusuzluğun önlenmesi için her akşam aynı saatte uyumak her zaman yardımcı olur. Yorgun gözler Gözlerinizi zorlamak sadece görüşünüzü zedelemez, göz altı görünümünüzü de etkileyebilir. Bir şeyi görmek için mücadele ettiğinizde ve gözlerinizi zorladığınızda, kan damarlarınız cildinizin altında genişler ve koyu halkalar olarak daha belirgin görünür. Kontakt dermatit göz altı cildinizin ne kadar ince olduğunu göz önünde bulundurarak, özellikle kontakt dermatit (diğer bir deyişle kişisel bakım ürünlerinden kaynaklanan tahriş) olanlar için hassas bir bölge olduğuna dikkat çekilmeli. Maalesef, dermatit, post-inflamatuar hiperpigmentasyon (PIH) adı verilen koyu halkaların ortaya çıkmasına katkıda bulunan inflamatuar sonrası değişikliklere yol açabilir.  Mevsimsel alerjiniz Alerjilerin göz altı görünümü üzerindeki etkisi çok yaygındır. Temel olarak, alerjik konjonktivitten kaynaklanan iltihaplanma (gözleri etkileyen alerjiler), sık sık sürtünme ve ovuşturma ile birlikte göze zarar verebilir. Kaşıntılı göz bölgesi, kırık kan damarlarına ve morarmaya neden olabilir.  Altta yatan bir tıbbi durumunuz var Koyu halkaların daha az olası bir nedeni, altta yatan bir sağlık durumudur. Anemi, malabsorpsiyon sendromları, yetersiz beslenme, vitamin eksiklikleri, hipotiroidizm ve ayrıca koyu göz altı halkalarına da yol açabilen bazı metabolik sendromlar gibi durumlar vardır.
Birçok kişinin baş belası gözaltı morluklarının neden ve nasıl oluştuğunu anlamak onlarla savaşta size oldukça fayda sağlayabilir...

Yaşlanmak

Koyu, çökük göz altlarının görünür hale gelmesinin en büyük nedeni yüz bölgesindeki doğal hacim kaybıdır. Gözün altında SOOF (suborbicularis oculi yağ) adı verilen özel bir yumuşak doku yastığı vardır. Zamanla bu doku yastığı büzülerek alçalarak göz altının doğal hacminin azalmasına ve gölge oluşmasına neden olur. Bu, koyu halkaların en yaygın nedenlerinden biridir. Dahası, yaşlandıkça, o doku bölgesini kaplayan hassas cildin de kolajen ve elastin kaybetmeye meyilli olduğuna ve bunun da daha ince cilde ve daha da belirgin hacim kaybına ve gölgelere yol açabilir. 

Yeterli su içmemek

Hacim kaybı sadece yaşla birlikte olmaz. Unutmayın, su insan vücudunun yaklaşık %60'ını oluşturur. Ciddi bir şekilde susuz kalırsanız, cildiniz ve göz altınızdaki hassas doku da dahil olmak üzere vücudunuzun dokuları küçülmeye başlar. 

Yetersiz uyku

İşte koyu göz altı halkalarının oldukça iyi bilinen bir başka nedeni. Yaşa bağlı hacim kaybının aksine, bu ciddi şekilde uykusuz olan herkesin başına gelebilir. Vücudunuzun kendi sirkadiyen ritminin düzenli bir programa alışması ve uykusuzluğun önlenmesi için her akşam aynı saatte uyumak her zaman yardımcı olur.

Yorgun gözler

Gözlerinizi zorlamak sadece görüşünüzü zedelemez, göz altı görünümünüzü de etkileyebilir. Bir şeyi görmek için mücadele ettiğinizde ve gözlerinizi zorladığınızda, kan damarlarınız cildinizin altında genişler ve koyu halkalar olarak daha belirgin görünür.

Kontakt dermatit

göz altı cildinizin ne kadar ince olduğunu göz önünde bulundurarak, özellikle kontakt dermatit (diğer bir deyişle kişisel bakım ürünlerinden kaynaklanan tahriş) olanlar için hassas bir bölge olduğuna dikkat çekilmeli. Maalesef, dermatit, post-inflamatuar hiperpigmentasyon (PIH) adı verilen koyu halkaların ortaya çıkmasına katkıda bulunan inflamatuar sonrası değişikliklere yol açabilir. 

Mevsimsel alerjiniz

Alerjilerin göz altı görünümü üzerindeki etkisi çok yaygındır. Temel olarak, alerjik konjonktivitten kaynaklanan iltihaplanma (gözleri etkileyen alerjiler), sık sık sürtünme ve ovuşturma ile birlikte göze zarar verebilir. Kaşıntılı göz bölgesi, kırık kan damarlarına ve morarmaya neden olabilir. 

Altta yatan bir tıbbi durumunuz var

Koyu halkaların daha az olası bir nedeni, altta yatan bir sağlık durumudur. Anemi, malabsorpsiyon sendromları, yetersiz beslenme, vitamin eksiklikleri, hipotiroidizm ve ayrıca koyu göz altı halkalarına da yol açabilen bazı metabolik sendromlar gibi durumlar vardır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.