Tuz gölü hakkında bilmeniz gerekenler!

Mekanlar 27.11.2021 - 17:16, Güncelleme: 27.11.2021 - 17:16
 

Tuz gölü hakkında bilmeniz gerekenler!

Kıyısında sandalların olduğu, içinde nilüferlerin yüzdüğü romantik bir göl değil belki; ama ayak tabanlarınızı hafiften yakan beyazlığın içinde büyülenmiş gibi yürürken, aklınıza hiç öyle sandal sefası filan da gelmiyor.

Ülkemizin tuz ihtiyacının neredeyse yüzde 40-50'sini karşılayan ve 7414 kilometrekarelik devasa bir alana yayılan kocaman bir göl; Namı diğer Koçhisar, en bilindik adıyla Tuz Gölü! Tuz Gölü dev cüssesiyle Van Gölü'nden sonra 2. sırayı sahiplense de hiçbir akarsuya karışmaması ve kapalı bir havzada mevsimlere göre azalıp çoğalması sebebiyle bizce "kendi halinde göller" sıralamasında ayrı bir kulvarda yer alıyor.  Komşusu Kapadokya'daki dağ taş oluşumu gibi binlerce yıllık çetrefilli bir süreçten geçen göl, dünyanın ilk hallerinin de tanığı. Platolarla çevrili derin göl çukuru ilk kez Neojen evrede oluşmuş ve ilerleyen süreçlerde de içini doldurup yeraltına süzülen sular zemindeki tuz domlarını eriterek ona beyaz rengini vermiş. Ama bazen göl yüzeyinde pembe ya da buz mavisi renginde bir tabakayla da karşılaşıyorsunuz ki bunun sebebi de kir değil, bir çeşit su yosunu olan alglar. Tuz Gölü Nerede? Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesiştiği noktada konumlanan göl, Kapadokya yolu duraklarından birisi. Ankara – Aksaray kara yolunda ilerlerken Şereflikoçhisar ilçesine doğru geldiğinizde onu görmeye başlıyorsunuz. Eğer kara yoluyla gidecekseniz İstanbul'a mesafesi ortalama 600, Ankara'ya mesafesi ortalama 150, İzmir'e uzaklığı ise 670 km civarında.  
Kıyısında sandalların olduğu, içinde nilüferlerin yüzdüğü romantik bir göl değil belki; ama ayak tabanlarınızı hafiften yakan beyazlığın içinde büyülenmiş gibi yürürken, aklınıza hiç öyle sandal sefası filan da gelmiyor.

Ülkemizin tuz ihtiyacının neredeyse yüzde 40-50'sini karşılayan ve 7414 kilometrekarelik devasa bir alana yayılan kocaman bir göl; Namı diğer Koçhisar, en bilindik adıyla Tuz Gölü!

Tuz Gölü dev cüssesiyle Van Gölü'nden sonra 2. sırayı sahiplense de hiçbir akarsuya karışmaması ve kapalı bir havzada mevsimlere göre azalıp çoğalması sebebiyle bizce "kendi halinde göller" sıralamasında ayrı bir kulvarda yer alıyor. 

Komşusu Kapadokya'daki dağ taş oluşumu gibi binlerce yıllık çetrefilli bir süreçten geçen göl, dünyanın ilk hallerinin de tanığı. Platolarla çevrili derin göl çukuru ilk kez Neojen evrede oluşmuş ve ilerleyen süreçlerde de içini doldurup yeraltına süzülen sular zemindeki tuz domlarını eriterek ona beyaz rengini vermiş. Ama bazen göl yüzeyinde pembe ya da buz mavisi renginde bir tabakayla da karşılaşıyorsunuz ki bunun sebebi de kir değil, bir çeşit su yosunu olan alglar.

Tuz Gölü Nerede?

Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesiştiği noktada konumlanan göl, Kapadokya yolu duraklarından birisi. Ankara – Aksaray kara yolunda ilerlerken Şereflikoçhisar ilçesine doğru geldiğinizde onu görmeye başlıyorsunuz. Eğer kara yoluyla gidecekseniz İstanbul'a mesafesi ortalama 600, Ankara'ya mesafesi ortalama 150, İzmir'e uzaklığı ise 670 km civarında.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.