Mostar’ın Tarihi!

Mekanlar 23.11.2021 - 20:04, Güncelleme: 23.11.2021 - 20:04
 

Mostar’ın Tarihi!

Keşfedilmeyi bekleyen muhteşem manzaralarıyla Mostar, aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen Mostar Köprüsü gibi tarihi noktalarıyla da dikkat çekiyor.

Mostar tarihi hakkında; Antik çağlardan beri yerleşimin olduğu Neretva Vadisi, Kosaca ailesinin himayesindeydi. Bölgenin ticari açıdan önemli bir konumda olması Osmanlılar için burayı cazip bir rota kılmaktaydı ve 1466’de bölge Osmanlılar tarafından fethedildi. 1474’te ise ilk defa “Mostar” adıyla anıldı. 16. ve 17. yüzyılda Mostar, Hersek’in ticari, ekonomik ve siyasi açıdan merkezi konumundaydı. Şehir, 19. yüzyılın sonlarında bütün Bosna-Hersek gibi Avusturya-Macaristan hakimiyetine girdi. Şehir, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya’ya, İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Hırvatistan Devleti’ninhimayesine girdi. 1945’te ise Yugoslav Partizanları şehri yeniden ele geçirdi. 90’lı yılların başında meydana gelen Balkan Savaşları sırasında şehir büyük zarar gördü ve birçok bina ya yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Savaşın sona ermesinin ardından şehirde yenileme çalışmaları başladı. 1996 senesinde başlayan bu çalışmalar 2005 yılı gibi büyük oranda tamamlandı ve şehrin simge yapıları olan Mostar Köprüsü ve Eski Kent bölgesi UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.  
Keşfedilmeyi bekleyen muhteşem manzaralarıyla Mostar, aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen Mostar Köprüsü gibi tarihi noktalarıyla da dikkat çekiyor.

Mostar tarihi hakkında; Antik çağlardan beri yerleşimin olduğu Neretva Vadisi, Kosaca ailesinin himayesindeydi. Bölgenin ticari açıdan önemli bir konumda olması Osmanlılar için burayı cazip bir rota kılmaktaydı ve 1466’de bölge Osmanlılar tarafından fethedildi. 1474’te ise ilk defa “Mostar” adıyla anıldı. 16. ve 17. yüzyılda Mostar, Hersek’in ticari, ekonomik ve siyasi açıdan merkezi konumundaydı.

Şehir, 19. yüzyılın sonlarında bütün Bosna-Hersek gibi Avusturya-Macaristan hakimiyetine girdi. Şehir, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya’ya, İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Hırvatistan Devleti’ninhimayesine girdi. 1945’te ise Yugoslav Partizanları şehri yeniden ele geçirdi.

90’lı yılların başında meydana gelen Balkan Savaşları sırasında şehir büyük zarar gördü ve birçok bina ya yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Savaşın sona ermesinin ardından şehirde yenileme çalışmaları başladı. 1996 senesinde başlayan bu çalışmalar 2005 yılı gibi büyük oranda tamamlandı ve şehrin simge yapıları olan Mostar Köprüsü ve Eski Kent bölgesi UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve fisiltihaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.